Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Středula či odbory jdou rozumu navzdory

Popravdě jsem čekal, kdy vylezou z děr, ale že to bude tak rychle a tak aktivně jsem nečekal. Ne však krtci na zahradě na ty stačí pobíhající pes , ale odboráři jako hlavní brzda pokroku.

Trocha historie. Odbory do naší země přivedl ve větším Baťa, který po svém pobytu v Americe, kde odbory fungovaly jako hybná síla produktivity k tomu aby si všichni více vydělali v té samé víře ve větší prosperitu je zavedl ve svých továrnách taky. Už za svého života a spíše záhy doznal poznání, že Evropa je něco zcela jiného než Amerika v tom jak se vnímá práce a odpovědnost zaměstnavatele vůči zaměstnanci. Už ve svých pamětech popsal, že to byla jedna z chyb, kdy odboráři se mu odměnili za to co pro ně dělal tím, že po znárodnění byli včele destrukce systému, který on nastavil a ctil.

Současní odboráři jsou ve své podstatě pokračovateli myšlenek ROH – Revolučního odborového hnutí mezi lety 1946 až 1990 hlavního partnera Komunistické strany Československa v prosazování socialismu v naší zemi. Podle mne se jen vyměnily obličeje a nezměnily obyčeje. Za mne jejich hlavním motivem je jejich odměna. Tedy jak u všech politiků, kdy odboráři mají proti politikům zásadní výhodu v tom, že nemají jinou odpovědnost než tu – mít více peněz bez zodpovědnosti k tomu kdo je jejich producentem.

Celý systém našeho hospodářství a nejen jeho je zcela nemocný a zcela vzdálený logice a realitě života jako takového. Dnes proběhlo i tiskem, že ministerstvo průmyslu a obchodu svou činnost financuje z dotace Evropské unie a je tedy iluze, že by mohlo jakkoliv ušetřit 20 mld. , které jsou obsahem úsporného balíčku, protože z dotace se nikdy nedá nic uspořit, protože když ji nespotřebujete dle regulí tak ji musíte co ? No vrátit. A je jedno jestli je to dotace na míče pro místní fotbalisty a nebo na mzdy kohokoliv ve státním sektoru. Prostě se jí jenom můžete zříci nebo o ni nepožádat. Jen mne tak jde na mysl otázka : „ Co je to za ministerstvo , když na jeho provoz průmysl a obchod -tedy činnost spravovaných oblastí nevyprodukuje prostředky a musí o ně žádat ? „. Že je to hloupá úvaha ? Ano u toho jak jsme politiky a dnes i školami učeni, tak ano. Opustili jsme základní axiom nejen života, že je potřeba být likvidní, stále se snažit posouvat – chcete - li růst, a tvořit přidanou hodnotu – v ekonomice se tomu říká zisk. Všechny tyto atributy, tedy likvidita,růst a zisk musí jít ruku v ruce odborně se tomu říká koherence. To je jediná dlouhodobě fungující rovnice růstu .Nula to být sem tam může, ale minus je začátek konce.

Čím dříve to člověku dojde, tím se mu žije líp. To je stejné jako ze smrtí, čím dříve si uvědomíte, že smrt je součast života, tím ten život jste schopni prožít líp - bez negativního strachu, jenžto strach je duální součast života, tedy klad i zápor :-) ale o tom třeba jindy a jinde...

To , že někdo uvěří tomu, že to tak není a uvěří třeba Slevomatu nebo nabídce nereálné ceny na fotovoltaiku ať jen vezmu největší neštěstí poslední doby je jen ostudou toho, že systém to dovolí, aby nevzdělaní a nebo hloupí uvěřili.

Ať se vrátím k odborům. Lépe nebude, jelikož tak jak komunisti potřebovali odbory pro ochranu svých záměrů tak i Evropská komise to má stejně. Potřebuje co nejširší podporu pro green deal a další pitomosti vycházející z nepochopení základního axiomu života a to že energie nelze zničit ani získat z ničeho. Evropská komise zjistila kolik pracujících lidí je odměňováno v takzvané tripartitě. Rozumějte tomu tak, kolik lidí je v EU v odborech. No není to ani 30% všech zaměstnanců a tak , teď mne neberte za slovo, ale snad do roku 2028 dala zemím EU limit na 55%. Tedy si vytváří podpůrnou sílu, kterou budou zastupovat nám známí „středulové“, které ještě rádi a rychle doplní stávající kádrové rezervy schovávající se za profesní sdružení. No a kdyby to snad nestačilo, tak pak se přidají různé až obskurní spolky. A že jich je . Zrovna včera jsem ve zprávách sledoval vyjádření předsedkyně spolku výrobců nealkoholických nápojů , kterou následovala presidentka svazu výrobců minerálních vod aby to uzavřela předsedkyně iniciativy recyklace flašek a plechovek. Na to se peníze najdou.  A já vím kde. No v šílené ceně za 300 ml nápoje, kdy pod 20,- Kč není bez akce skoro nic. Pivo v hospodě za 65,- ??? No promiňte , ale to není problém toho kdo to nabízí, ale toho kdo to vyrábí, že to konzument akceptuje. Jsem na to už asi starý, ale než poslouchat nářky výrobců, že musí zdražit bych se raději pustil do iniciativy – pijte vodu z kohoutku. Stačil by týden nejdéle měsíc a bylo by „vymalováno“. Nebo ceny energií .Stáhněte si doma topení o 1,5 stupně a rázem ušetříte až 25% nákladů. To je směr – omezit se v čemkoliv – tudy vede cesta z dluhu k prosperitě. Nikoliv to, že všichni a nejvíce výrobci začnou brečet, že musí zdražit, protože… Jsou to vesměs jen  výmysly a lži, které jim nutí korporátní systém neustálého růstu bez alespoň myšlenky občasného půstu.No a i to je jedna ze základních myšlenek navýšení tripartitou zastřešených platů - aby s lidem mohli "orat" tím, že budou mít v peněžence víc, ale koupí za to míň. Jak se říká, chytrému napověz - hloupého kopni :-)

Neříkám, že naše vláda je sestava zachránců, to jistě ne, protože Thatcherová, Churchill, Adenaur, Rašín se musí narodit. Ale to, že budeme naříkat nad tím, že někdo začíná stírat mléko co jiný rozlil a zakrýval , tím nám jenom zkysne a čekat - to není řešení.

Prima den a vězte, že vede cesta ven . U každého z nás je toho začátek                    Oto Kaděrka

Autor: Oto Kaděrka | středa 17.5.2023 9:35 | karma článku: 37,27 | přečteno: 3114x
  • Další články autora

Oto Kaděrka

Kapitalismus napříště již jen v učebnicích

Jsem ročník 1963 a jsem rád, že mi bylo dáno zažít in natura co jsem se ve školách učil, že je špatné – tedy kapitalismus a že jsem v něm mohl prožít převážnou část svého produktivního života - žít.

9.4.2024 v 9:53 | Karma: 30,98 | Přečteno: 900x | Diskuse| Společnost

Oto Kaděrka

Kaderka a Pelta je jako káva a melta

Kdo alespoň trochu sleduje dění ve sportu tak jistě zaznamenal stávající problém předsedy tenisového svazu ve věci nakládání se státní dotací.

8.3.2024 v 13:54 | Karma: 28,22 | Přečteno: 1943x | Diskuse| Společnost

Oto Kaděrka

Zaostřeno jen na důchodce a zaměstnavatele

Tak mi to připadá, že bez důchodců se tato země nějak nemůže obejít. Ovšem co mi chybí zcela je pochopení podstaty vztahu zaměstnavatel-zaměstnanec-stát.

7.3.2024 v 10:22 | Karma: 19,50 | Přečteno: 687x | Diskuse| Společnost

Oto Kaděrka

Sucho Bohdana Slámy je to dobrý a nejsou to fámy

Když jsem kupoval lístek na to kino, tak jsem netušil, že si kupuji lístek na něco co mi bude ležet v hlavě a budu se v tom koupat jako Alter Ego celý týden a nejen asi ten.

22.2.2024 v 15:39 | Karma: 12,52 | Přečteno: 462x | Diskuse| Společnost

Oto Kaděrka

Kapitalismus je o práci, socialismus je o dotaci

Tím, že jsem někam chodil do fabriky jen tři roky a z toho dva za bolševika a táta mi umřel hned po revoluci o tom dost vím – z osobní zkušenosti. Do vínku jsem dostal jen vzdělání a vychování.

21.2.2024 v 9:04 | Karma: 24,67 | Přečteno: 660x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Tuleja publikoval i v pochybných vědeckých časopisech, nyní žádá o stažení článků

2. května 2024  13:57

Kandidát TOP 09 na ministra pro vědu Pavel Tuleja požádal Slezskou univerzitu, aby stáhla z jeho...

Poslanci mají jednat o zákoníku práce, ANO chce zabránit výpovědi bez důvodu

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  13:49

Přímý přenos Poslanci mají začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela zákoníku práce předpokládá...

V Polsku zatkli šestnáctiletého mladíka kvůli útoku na varšavskou synagogu

2. května 2024  13:47

Polská policie zadržela šestnáctiletého mladíka, kterého podezírá z útoku na synagogu Nožykowých ve...

SPOLU paroduje heslo ANO a spojuje ho s Ruskem, premiér Fiala to hájí

2. května 2024  10:56,  aktualizováno  13:45

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

  • Počet článků 322
  • Celková karma 23,86
  • Průměrná čtenost 1278x
už spíše starší (60) olomoučák , který poznal, že není lehké zůstat svůj :-)

Seznam rubrik