Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jako ...... košule

Za svůj život vezdejší jsem tak nějak už pochopil , že tu jsme my pro politiky a ne oni pro nás. Platilo to před listopadem a platí to násobně i po něm. Před listopadem politikům stačila moc a noviny: Dnes chtějí mít všechno.

V dějepise nás učili, že dobou dohledatelné dějiny Evropy dělíme na tzv. epochy. Po středověku přišla renesance a pak něco čemu říkáme novověk. Já mám za to, že jmenované epochy spojovala jedna věc a to bylo dodržování pravidel – pravidel vycházejících z křesťanské podstaty. Pokud to vezmu jako pravdu, tak pak musím dojít k tomu, že již novověk nežijeme. Je otázkou co žijeme, ale k tomu se dostaneme později.

Nemám zde potřebu cupovat Andreje za jeho stávající eskapádu s dětmi, jelikož ten člověk se cupuje sám. Jak říkal můj velitele na vojně npor.Valach v Žatci : „ já tu ljetam ako kokot až sa stretávám „ a následovala výčitka k chování jeho okolí, které se mu nelíbili, či mu nebylo dobré do krámu. Vždy když premiér něco obhajuje , omlouvá či vysvětluje vzpomenu na toho – taky Slováka a jeho úvodní větu.

Jedná se mi o to, že dnes máme v republice nějaké Volby každý rok a každé dva roky významnější – obecní, parlamentní či krajské. Ve všech volbách kandidují venkoncem stejná politická uskupení a napříč všemi stranami i stejní kandidáti tu tam tu onde. Všichni se tak nějak znají, tak jak se znají mezi sebou v dané lokalitě stavbaři, pekaři ,drogisti, taxikáři či prodejci kol. Tak jako ty profese nemají moc rády, když se mezi ně někdo nový vměstnává, tak i politici nemají rádi, když mezi ně přichází někdo nový – neprověřený. V politice je to ještě dost umocněno tím, že ti parlamentní nemají moc rádi ty „doma“. Nejedná se až tolik o ty na úrovni obcí, protože tam je to více o práci s lidmi, než-li o té „pravé“ politické práci. I možná proto, Klaus prosadil vznik krajů, protože to je dobré odkladiště ambiciosních, které Praha nechce. To, že jim tam posílají peníze, aby spíše protekly na projekty co u Vltavy vymyslí -je věc druhá. Jde o jistý způsob kastovního rozdělení.

Výše popsané rozdělení vlivu je i základem obecné lživosti politiky, kterou bych popsal jednoduše následovně. Předseda ODS na tiskové konferenci v Praze k chování premiéra za ANO vznese plno věcných a pochopitelných argumentů, kdy premiér by jistě měl spáchat okamžitě ne politické, ale pravé harakiri. Výzva ODStup je zcela na místě. Ovšem jak to máme vnímat s opravdovostí té myšlenky my zde , kde minulý týden ta stejná ODS vstoupila do radniční koalice z ANO za poklonkování hejtmana za ANO, který stejnou ODS vzal to koalice krajské minulý rok . U obou to politické „tamtamy“ avizovaly dávno před volbami. My co politické kastování sledujeme léta nejsme až tolik překvapeni, protože víme jedno. Jednou ty mne a podruhé já tebe. Ostatně Okamura jasně dnes ukázal, že nejde o nic jiného, než o koryta rozmístěna kolem daňových výnosů. Škoda , že si volič stále méně uvědomuje, že on je tím, kdo ta korýtka chrochtajícím politikům plní.

Podle mne žijeme dobu, to slovo jsem dnes již použil – kastovní. Samozřejmě spíše v konečném významu toho slova, než-li v jeho zrození. ANO je však stranou zcela kastovní, jelikož její podstata je dána sny jejího tvůrce, které zcela naplňují kastu, která je definována výlučným postavením předsedy a lidí kolem něj, které mu ostatní strany víceméně závidí.

Ta závist a stále marné dohánění je lidově zhmotněna ve rčení, které si dosaďte jako tajemku názvu článku za které by se patřilo ve slušní společnosti omluvit, ale mám palčivou pochybnost o slušnosti společnosti ve které žiji .

Dokud se košule nevyvaří bude smrdět stále. Jak na to, to až někdy jindy.

 

Pěkný večer a nejen ten              Oto Kaděrka

Autor: Oto Kaděrka | středa 14.11.2018 19:34 | karma článku: 14,24 | přečteno: 336x
  • Další články autora

Oto Kaděrka

Středula či odbory jdou rozumu navzdory

Popravdě jsem čekal, kdy vylezou z děr, ale že to bude tak rychle a tak aktivně jsem nečekal. Ne však krtci na zahradě na ty stačí pobíhající pes , ale odboráři jako hlavní brzda pokroku.

17.5.2023 v 9:35 | Karma: 37,27 | Přečteno: 3114x | Diskuse| Společnost

Oto Kaděrka

Stávající vláda už to nespraví

Nejsem pesimista , to jistě ne, protože mít v obýváku u televize větev, tak už jsem visel. Protože na to co nám je medii servírováno ze Světa obecně tak je na mašli ať chcete nebo nechcete. Jen a jen tragédie.

9.5.2023 v 12:57 | Karma: 26,89 | Přečteno: 719x | Diskuse| Společnost

Oto Kaděrka

Pavle střep se Bendy a nejen jeho

Používáte či znáte sloveso střepat se. U nás v rodině je to používáno jako druhá mocnina slova zbavit se. Prakticky tedy značí opustit daný problém v případě lidském pak se na věky myšlenkově rozejít, anžto nejsme vrazi

15.4.2023 v 8:49 | Karma: 24,41 | Přečteno: 745x | Diskuse| Společnost

Oto Kaděrka

Šetříte a zase špatně

Dostala se ke mně informace, že lid českomoravský na zdražování a vysoké náklady zareagoval tak, že začal šetřit. A hned se slétli ekonomové s názory, že to naše ekonomika nepotřebuje.

11.4.2023 v 21:57 | Karma: 42,56 | Přečteno: 5109x | Diskuse| Společnost

Oto Kaděrka

Olympijská myšlenka je dnes už spíše smyšlenka

Mám za to, že i nesportovec si všimnul, že v posledním týdnu se zdvihla vlna sportovních zpráv o jednu zásadní informaci. Jak to myslel a jak to řekl David Svoboda o záměrech Olympijského hnutí ve vazbě na válečný stav mezi Ruskem

1.4.2023 v 18:14 | Karma: 31,54 | Přečteno: 662x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Vlak bez strojvůdce ujel několik kilometrů, pak vykolejil. Řítil se stovkou

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  19:55

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  19:55

Přímý přenos Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Americký podmořský dron inspirovaný rejnokem už není jen vize, prošel testy

2. května 2024  19:28

Americká společnost Northrop Grumman dokončila testy podvodního plavidla bez posádky (UUV) s...

Jako v komunistickém Československu. Britský novinář obviňuje vlast z cenzury

2. května 2024  19:20

Velká Británie má problémy se svobodou slova, lidé se bojí říkat nahlas názory o kontroverzních...

  • Počet článků 322
  • Celková karma 23,86
  • Průměrná čtenost 1278x
už spíše starší (60) olomoučák , který poznal, že není lehké zůstat svůj :-)

Seznam rubrik