Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Hlavně choďte jen do práce a z práce

To je taková mantra premiéra k problémům, které nyní všichni máme. Když mi brácha v úterý napsal, že on těch 12 km tam a zpět víc jak 2x denně nedá považoval jsem to za dobrý vtip.

Tak už vážněji. Byly doby, kdy hlavním úkolem tlupy bylo ulovit něco k snědku a následně odhadnout dobu, kdy zase nastane čas jít na lov. Postupem doby se to více sofistikovalo a vývoj přinesl institut – směnu . Ten uměl to a ten zas tohle a vzájemně si svoje produkty a um začali jedinci směňovat. Když už všichni tak nějak byli někde zavedeni a začali mít někteří přebytky vznikla potřeba hodnotu věcí a umu nějak měřit a vznikly peníze. Peníze jako prostředek směny. Proč ten polopatismus, No proto, že když budou chodit všichni do práce a nebude možnost směny, tak se ta chůze stane marnou , protože nebude mít konečné uplatnění - směnu.

Je potřeba mít na paměti že v dnešním produkčním světě platí rovnice kontinuity v podobě nabídky a poptávky. Tedy ve světě , kde se něco vyrábí a následně nabízí na trhu ke spotřebě – prodeji. Prvovýroba a prvotní spotřeba jsou nynějším stavem nejvíce postiženi. Nevýrobní sféra to skoro nepozná, protože ta je vesměs postavena na spotřebovávání daní ze sféry prvotní.

Jsem zvědav na opatření Vlády směrem k prvnímu stupni tedy  výrobě a obchodu, přeloženo k soukromému sektoru, který je stěžejním dodavatelem hodnot pro sektor nevýrobní. Mám obavu, že v optice jak tuto skupinu vnímá Vláda „ všeci kradnů“ to nebude zrovna nic nad čím budeme plesat. Na stránkách Ministerstva práce a sociálních věcí jsem si přečetl, že kdo byl třeba postižen zavřením provozovny, že bude možnost nějaká kompenzace. Ovšem zavřený obchod je na konci řetězu, který má více článků a nyní známe řešení jen  pro ten poslední článek. Co se bude dít s těmi články mezi – to je velká neznámá a otázka k řešení. A ona výroba, bez možnosti udání produktů na trhu se brzy zastaví, protože v dnešním světě, kdy všichni chtějí všechno nové,čerstvé a aktuální  - výroba jen pro výrobu nefunguje, protože ji nemá kdo platit.

Mne opravdu nezajímá operativa dalšího týdne, ale mne zajímá výhled. Jsem zastáncem toho, že zejména by si každý měl pomoci sám. Z toho pramení obava z dalších kroků naší levicové Vlády, která ze své podstaty má svou činnost na podpoře zejména všech co nic nevytváří – rozdává dávky, zvyšuje důchody. Města pod vedením levice někde sváží odpad zdarma, jinde vozí MHD lidi zdarma. To všechno něco stojí a vše má prapůvod v produkci nyní nejpostiženější sféry hospodářství.

Avizované odpuštění zálohy na sociálku a zdravotní je jen odklad něčeho, nepředpokládám, že mi to někdo promine. Za mne by bylo smysluplné přepracovat celý systém nepřímých daní a začal bych u DPH, kdy třeba jakákoliv servisní či prvotní ruční práce by mohla být zcela osvobozena od DPH. Proč holič, zedník nebo instalatér by měl za to, že něco  rukama umí odvádět daň.Proč je horní sazba 21%, proč není jen třeba 15% a není povinnost se starat o své rodiče ?

Nacházíme se podle mne ve zlomovém okamžiku, kdy by se mohli a měli otevřít otázky fungování státu. Když jsem si dnes otevřel krajské stránky olomouckého hejtmanství tak jsem nevěřil. Oni organizují soutěž za nejhezčí doma vyrobenou roušku a světe buď na pozoru – vítěze vybere hejtman osobně. Tedy estráda organizovaná za naše peníze hejtmanem. Když už jsme selhali, tak se alespoň pobavme. Institucí krajů bych začal. Ve své podstatě je to jen trychtýř na peníze z centrály, který nemá žádné pravomoci. I to Litovelsko se zákona uzavřel hygienik. Správním a správným orgánem by měl být zpět okres, kde se nikdo nevolil a ministr vnitra jmenoval předsedu, který mu byl přímo odpovědný. Co bychom za něj dnes dali, když jsou okresy, kde žádná nákaza není a mohli by v omezené míře fungovat. Bylo jich 76 plus Praha .Kraje nejsou ničím jiným než odkladištěm místních papalášů odnoží centrálních stran - a že jich máme.V Olomouci se do budovy po okrese dnes nevzleze krajské ředitelství policie....

Nebo co se v dnešní mimořádné době popasovat se zákonem o podpoře solární energie či změnit daňové zákony směrem tím, že se zisky mají danit tam kde byly vyprodukovány.

Krize dává obrovské možnosti. Je však otázkou, zda-li máme Vládu, která chce a hlavně umí. Protože jen chtít nestačí a o umu našich představitelů je dokladem soutěž o nejhezčí roušku, kterou vybere hejtman a Poslanec parlamentu České republiky Ladislav Okleštěk. To mne fakt dostalo.

Prima zbytek neděle a těšme se na dny příští . Každý další den je příležitost pro něco nového a pěkného, což všem přeji .

Oto Kaděrka

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Oto Kaděrka | neděle 22.3.2020 18:57 | karma článku: 21,99 | přečteno: 1170x
  • Další články autora

Oto Kaděrka

Analýzou atentátu dojde asi ještě k většímu rozdělení

Nejsem negativista, to potvrdí ne jeden co mne zná. Ovšem tím jak se politickému establishmentu podařilo rozdělit politiku na správnou a správnou a tím zcela rozdrbat společnost jako takovou nevěřím, že dojde k poučení a změně.

18.5.2024 v 8:29 | Karma: 8,92 | Přečteno: 91x | Diskuse| Společnost

Oto Kaděrka

Normalizační daňový kapitalismus

Pro pána Jána co je to za hloupost si řekne nejeden z vás. A já s ním musím souhlasit, protože ty tři slova v nadpise k sobě prostě logicky nepatří. A jak by řekl Galileo „přece se točí“. Za mne jde jen o to jak dlouho.

10.5.2024 v 10:32 | Karma: 20,37 | Přečteno: 417x | Diskuse| Společnost

Oto Kaděrka

Kapitalismus napříště již jen v učebnicích

Jsem ročník 1963 a jsem rád, že mi bylo dáno zažít in natura co jsem se ve školách učil, že je špatné – tedy kapitalismus a že jsem v něm mohl prožít převážnou část svého produktivního života - žít.

9.4.2024 v 9:53 | Karma: 31,06 | Přečteno: 905x | Diskuse| Společnost

Oto Kaděrka

Kaderka a Pelta je jako káva a melta

Kdo alespoň trochu sleduje dění ve sportu tak jistě zaznamenal stávající problém předsedy tenisového svazu ve věci nakládání se státní dotací.

8.3.2024 v 13:54 | Karma: 28,22 | Přečteno: 1946x | Diskuse| Společnost

Oto Kaděrka

Zaostřeno jen na důchodce a zaměstnavatele

Tak mi to připadá, že bez důchodců se tato země nějak nemůže obejít. Ovšem co mi chybí zcela je pochopení podstaty vztahu zaměstnavatel-zaměstnanec-stát.

7.3.2024 v 10:22 | Karma: 19,50 | Přečteno: 688x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Autoritářské manýry, skandální, říká o chování Ficovy vlády po atentátu expert

21. května 2024  12:30

Podcast Po atentátu na premiéra Roberta Fica členové slovenské vládní koalice v bezprostřední reakci...

Střední školu v druhém kole hledá 29 tisíc dětí. Jenže termíny přijímaček se kryjí

21. května 2024  12:29

Až do pátku 24. května mohou neúspěšní deváťáci podávat přihlášku do druhého kola přijímacích...

Poslanci mají znovu jednat o odpuštění penále z odvodů na zdravotní pojištění

21. května 2024  5:45,  aktualizováno  12:22

Přímý přenos Na poslední řádné schůzi před evropskými volbami se scházejí poslanci. Nejtřaskavějším bodem z...

Čerstvá řidička se srazila s malým cyklistou bez přilby. Transportoval ho vrtulník

21. května 2024  11:56

V nemocnici skončil se středně těžkým zraněním malý cyklista, s nímž se na Tachovsku srazilo osobní...

  • Počet článků 324
  • Celková karma 22,34
  • Průměrná čtenost 1241x
už spíše starší (60) olomoučák , který poznal, že není lehké zůstat svůj :-)

Seznam rubrik