Sociální izolace

Již v předchozím článku jsem naťukla téma Sociální izolace na mateřské dovolené a ráda bych se k němu teď vrátila.

 Po narození dítěte je jedna z dalších věcí, která se Vám změní to, že dočasně skončí Váš společenský život. Je to normální průběh života a není na tom nic k udivení. Narození miminka sebou přináší plno změn, se kterými je třeba se nejprve sžít. Tomuto adaptačnímu období se říká šestinedělí. Toto období bych nerada rozebírala, mám ho poněkud v mlze a nebylo to to nejšťastnější období v životě. Holt poporodní blues se mi nevyhnulo.

 Jak čas plyne, začíná Vám chybět jiný život, než jen tulení se k miminku. Sice máte stále pocit, že není na světě důležitější a záslužnější činnost, než výchova dítěte. Nechápete statusy přátel na FB, kteří se ženou za kariérou, dokonalým tělem, páteční pařbou, máte pocit, že bezdětní lidé žijí jen poloviční životy a máte tendenci své přátelé určitým způsobem litovat, že nemají děti - což oni mají hrozně rádi, že.. Většinou se nedočkavě ptáte: "A co Vy a děti, neplánujete?", odpověď Vašich přátel často zní:"Ježišmarijá, doufám, že ještě dlouho ne. TO by mě zabilo." Vzpomenu-li si na sebe, reagovala jsem asi stejně. Ale to je spíš takový úprk od tématu. Málokdo přizná, že o dítěti uvažuje, nebo že děti chce..

 

No ale vrátím se k tématu. Po čase Vám tedy začne chybět obyčejný pokec s kamarádkou. Posezení nad kávou či čajem v kavárně, kino, procházka večerním městem. Na jednu stranu byste tohle rádi zažili, na stranu druhou zase máte výčitky kvůli miminku. Přátelé Vám to moc neulehčují. Po narození dítěte Vás tak trošku vyškrtnou ze seznamu. Vlastně se Vám seznam přátel docela dost vyselektuje. Zbylé přátelé bych rozdělila do několika kategorií.A to konkrétně na:

  • Odvážlivce - tzn. takoví přátelé, kteří i přesto, že jste porodila, Vás kontaktují a lákají Vás ke společenským aktivitám, jste pro ně stále v centru dění.
  • Oťukávače - to jsou ti, co Vám jednou za čas něco napíšou, ale spíš se ptají stylem:"Ahoj, tak co malá, jak roste?",hlavně žádná nabídka ke společenským akcím, spíš mapují terén, jestli ještě žijete nebo jste se nezbláznila.
  • Zvědavce - ti Vám rovnou napíšou, že Vás chtějí navštívit a obdivovat Vaše čerstvé novorozeně. Jsem za ně opravdu ráda a jsou to většinou první lidé, které vidíte v období šestinedělí.
  • Pařmeni - kteří Vás lákají pomale každý pátek někam ven, jakoby snad ani nevěděli, že máte dítě.
  • Tichošlápci - jsou to ti, kteří by Vás možná rádi viděli, ale neví, jak to učinit. Nepozvou Vás ke společenským aktivitám, raději se ani moc neozývají. Na Vaše zprávy reagují poněkud vyhýbavým způsobem.

Po tom se kolem Vás vytvoří možná i zcela nová skupina přátel a to jsou:

  • Matky - myšleno kamarádky, které již nějaké dítě mají, anebo kamarádky, které děti teprve čekají. To je Vám velmi sympatické, máte se s kým podělit o podobné zážitky, získáváte rady a cenné zkušenosti. A i Vy sama můžete také rady poskytovat.

V mém seznamu přátel se vyskytuje hodně odvážlivců, oťukávačů, zvědavců, matek a asi nejvíc je zastoupená skupina tichošlápků.

 

Pokud se někomu z Vašich přátel Vás podaří nakonec vylákat ven, je to jedině dobře! Ovšem kámen úrazu spočívá hned v tom nejzákladnějším - volba tématu konverzace. Ne každý z Vašich přátel by chtělo poslouchat o Vaší nové životní roli a údělu mateřství a to i přesto, že jste toho plná. Pak volíte úhybný manévr - rozebíráte novinky ze života kamarádky, tím nic nepokazíte. Vy, jako posluchač a kamarádka jako vypravěč. Poté můžete zvolit taktiku jemného proniknutí tématu již známou konverzační otázkou:"A co Vy, děti neplánujete"? Po té můžete lehce navázat s tím, že jste taky vlastně mluvili stejně jako oni a nakonec víte, že mateřství je to nejlepší, co Vás v životě mohlo potkat a už si jedete ve svém tématu. Jak nenásilné. Častým tématem může být i Vaše momentální mateřská krize. Tím však bezdětné kamarádky jen utvrdíte v tom, že je dobře, že ještě děti nemají.

 

Uzavřela bych to asi tím, že nemusí být jednoduché najít společné téma hned, nicméně sociální kontakty je dobré udržovat i v době mateřství, protože Vám to dodá jiný pohled a zmenší to pocit Vaší sociální izolace. Další level je pak to, že jste si zase sociálních kontaktů užila tolik, že máte pocit, že je načase pořídit si zase další dítě.. ale to je zase na jiný příběh..... :-) 

 

 

Autor: Lenka Káčerová | neděle 1.11.2015 21:21 | karma článku: 8,82 | přečteno: 697x
  • Další články autora

Lenka Káčerová

Návrat do práce

17.1.2019 v 7:45 | Karma: 14,65

Lenka Káčerová

Mateřské zamyšlení

14.8.2016 v 21:02 | Karma: 20,63

Lenka Káčerová

Laktační šílenství

18.4.2016 v 21:34 | Karma: 24,17