Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Mateřské zamyšlení

Největším zlem, které jsem objevila na rodičovské dovolené, jsou facebookové mateřské skupiny, kde neustále probíhá srovnání, které dítě je lepší, a které je horší v určitých schopnostech a dovednostech.

Peklo jménem facebook

   Moje dcera v červenci oslavila dva roky. Světe div se, ale čůrá do plenek, nemluví ve větách, nepoužívá slovesa, cumlá dudel, mlíko pije zásadně z flašky! Kojena byla jen 6 týdnů a to jen částečně! 

Při těchto slovech některým matkám stojí doslova chlupy i na hlavě! Co to mám za dítě? Proč nemluví, co ten dudlík, proč jsem nekojila, atd. A co na to já? Nechává mě to ledově chladnou. Přiznám se, i já jsem propadla peklu jménem facebookové skupiny. Řešila jsem zde každý pupínek, každý prdíček, jako správná matka. ALE jednou jsem si řekla dost. Nemá smysl jednotlivé děti srovnávat. Vývoj je tak složitá kapitola života, která se u každého jedince projevuje jiným tempem. Nemá smysl vůbec srovnávat, naopak jsem přesvědčená, že to spíš matky rozhodí !!! Proč se moje dítě tak liší? Často si říkají. Je to nesmysl! Děti nenosí plenky do 15.ti, mluví mnohdy víc jak dost, dudlík nemají do puberty. Jen to každému jde jiným tempem! 

Druhé dítě na cestě

   Když jsem zjistila, že jsem podruhé těhotná, většina lidí mi spíš "kondolovalo", než gratulovalo. Věkový rozdíl mezi mým prvním a druhým dítětem měl být 18 měsíců. Často jsem slyšela, jak to bude hrozné, jak to asi zvládnu, apod. Syn má 6 měsíců a já stále nejsem v blázinci, i když mnohdy jsem tam neměla daleko, dokonce to byla moje vysněná dovolená :-D Syna jsem kojila 3 měsíce a málem to odneslo moje duševní zdraví! Neustálé protichůdné informace, nepřibírání na váze, a nespokojenost mého malého kojence. Za vše samozřejmě může dudlík a používání flašky, protože matka je nadčlověk, který si nemůže od kojence odskočit ani na chvilku, tudíž flaška je naprosto vyloučená ! Jedině prso !!! Po přechodu na umělou výživu to byl obrat o stoosmdesát stupňů k lepšímu.

Nedávno jsem četla článek, že minimum matek je schopno kojit své dítě půl roku. Já jsem přesvědčená, že nekojení zlepšuje vztah otce k dítěti. Když matka přestane kojit, může již miminko krmit tatínek flaškou tím umělým hnusem, jak by namítly laktační fašistky, ale výrazně to zlepší vztah otce k tomu malému uzlíčku. Mohu potvrdit z vlastní zkušenosti. Často vídám na facebooku fotky matek,(to je asi nový fenomén fotit se u kojení), kojící i dvouleté děti.Takže článek o tom, že matky nekojí ani půl roku, je diskutabilní.. Co mě ale naprosto dorazilo a opravdu mě to i znechutilo celý pohled na kojení, byla fotka, kde z jednoho prsa matka kojila dítě a ze druhého manžela.Fotka byla s komentářem :"Manžel mi pomáhal rozkojovat." Nezlobte se,ale i já neměla mléka moc, ale manžela bych v životě nezapojila. Rozlišují tyhle ženy vůbec laskání prsou od manžela a laskání prsou od dítěte? Opravdu nechutné..

Čtou-li tento článek i muži, mrkněte se kojícím ženám do mobilu, zda se náhodou u kojení nezvěčnila! A kde svá prsa dobrovolně sdílí!  

Jsem líná matka

   Po narození první dcery se mi otočil celý život o sto-osmdesát stupňů, najednou jsem neměla žádný čas na sebe, nemohla jsem se nasnídat, uvařit, uklidit, učesat, prostě nic! V té době jsem byla přesvědčená, že už žádné další dítě nechci. A proč? Byla jsem líná matka!

Jakmile jsem porodila druhé dítě, zjistila jsem, kolik času jsem neefektivně promrhala.. Když máte děti dvě, naučíte se mnohem lépe pracovat s časem, který máte. Využijete maximum časových rezerv. Naučíte se dělat spoustu věcí zároveň, naučíte se využívat maximum času pro sebe. Naučíte se dělat spoustu věcí jednou rukou. Zatímco jako matka jednoho dítěte neustále slyšíte, že máte odpočívat, když dítě spí, když máte děti dvě, jste ráda, když spí alespoň jedno a vy máte čas dělat i něco jiného. Něco pro sebe!  

 

Autor: Lenka Káčerová | neděle 14.8.2016 21:02 | karma článku: 20,63 | přečteno: 620x
  • Další články autora

Lenka Káčerová

Návrat do práce

Návrat do práce po rodičovské dovolené je něco, z čeho máte na jednu stranu strach a na druhou stranu se těšíte...

17.1.2019 v 7:45 | Karma: 14,65 | Přečteno: 409x | Společnost

Lenka Káčerová

Když mateřskááá končííí

Ano, je to tady. Čeká mne poslední půl rok na rodičovské dovolené. Dovolené, která mi změnila a obrátila život naruby. Je třeba položit si otázku: "Co dál?" ...

1.2.2018 v 22:05 | Karma: 19,14 | Přečteno: 658x | Osobní

Lenka Káčerová

Tříleté dítě do školky patří

V současné době je velice moderní nedávat dítě do školky, pokud je žena na rodičovské dovolené s mladším sourozencem. Musím říct, že s tímto trendem nesouhlasím a rozhodla jsem se jít trochu proti němu.

8.9.2017 v 21:46 | Karma: 24,26 | Přečteno: 988x | Ostatní

Lenka Káčerová

Laktační šílenství

Co znamená pojem laktační šílenství? Dnešní přehnaný boom v podpoře kojení. Tlak je tak obrovský, spousta protichůdných informací. Neustále slyšíte jen kojte, kojte,pokud nekojíte, jste "špatná! matka.

18.4.2016 v 21:34 | Karma: 24,17 | Přečteno: 814x | Osobní

Lenka Káčerová

A zase to mateřství!

Dnes v noci mě napadl nový článek na téma mateřství. Jedná se vlastně o takovou moji osobní zpověď..

11.12.2015 v 21:41 | Karma: 11,06 | Přečteno: 523x | Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Izrael zasáhl budovu bezpečnostních sil v Damašku, osm vojáků utrpělo zranění

3. května 2024  6:43

Při izraelském vzdušném úderu byla ve čtvrtek večer zasažena budova syrských bezpečnostních sil na...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

Soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, na které uhořelo 34 lidí

3. května 2024  6:14

Americký soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, při jejímž požáru zahynulo v roce 2019...

iDNES Premium jen za 49 Kč na 3 měsíce. Získejte i vstupenky na MS v hokeji

3. května 2024

Před blížícím se mistrovstvím světa v hokeji přichází iDNES Premium s mimořádnou akční nabídkou....

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 646x
Jmenuji se Lenka, žiju v Brně a jsem maminka na rodičovské dovolené a ráda bych se s Vámi podělila o své zážitky, které mi mateřství přineslo.

Seznam rubrik