Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Laktační šílenství

Co znamená pojem laktační šílenství? Dnešní přehnaný boom v podpoře kojení. Tlak je tak obrovský, spousta protichůdných informací. Neustále slyšíte jen kojte, kojte,pokud nekojíte, jste "špatná! matka. 

Chápu, že v dnešní době je podpora kojení důležitá. Kojit by prý mohlo daleko více žen, ale spousta z nich to vzdá. A proč? Je to dřina! Vzít flašku a dát ji dítěti, je mnohem jednodušší! Proč tomu tak je?

Už v porodnici začíná tohle laktační šílenství. Nutí Vás dítě před každým kojením vážit, nepustí Vás domů, pokud dítě nepřibere. Neustále Vám opakují, jak se Vám prsa nalijou a vy budete krásně kojit. Rodila jsem dvakrát a nikdy se mi v porodnici laktace nerozjela! Naopak. Před druhým porodem jsem tomu věřila, že se laktace dostaví. Nedostavila. A proč? Stres a tlak co zažíváte v porodnici, je šílený. Všichni se Vám sice snaží pomoct, ale když tělo nespolupracuje, tak prostě nespolupracuje. Místo toho se dítě nechává hlady, protože podáním umělé výživy se údajně laktace nerozjede. Blbost. V porodnici byl syn plně na umělém mléku, protože sama jsem mléko neměla, po příchodu domů jsem se okamžitě rozkojila. A čím to je? O psychické pohodě, kterou v porodnici prostě nemáte. Doma Vás nikdo nenutí kojit, nestresujete se s váhou, zkrátka jen důvěřujete svému tělu a chcete dopřát svému dítěti to nejlepší. 

Máš problém s kojením? Pozvi si domů laktační poradkyni! Vím, že spoustu lidí teď urazím, ale pro mě jsou laktační poradkyně uměle vytvořeným zaměstnáním. Každá říká něco jiného. Mám spoustu kamarádek a známých, které si domů laktační poradkyni pozvaly. Zajímavé je, že každá dostala úplně jiné informace. A v tom je ten problém ! Kojení se velice nadřazuje. Něco tak přirozené, jako je kojení, se najednou stává teoretickou disciplínou a tím se spousta kojících žen akorát stresuje. Naše mámy vytáhly prso, daly ho dítěti a bylo. Dnes se řeší:"A máš správnou techniku kojení?", "Používáš dudlík"?, "Proč nespíš s miminem v posteli?", "Kojíš skin to skin?" "Ne?" "Aha, tak se nediv.", apod.. Pak také názor, že kojené děti nesmí pít z lahve, protože se tak odnaučí pít z prsu.. Musím se přiznat, že jedna z věcí, co jsem udělala, bylo vyzkoušet nakrmit syna odstříkaným mlékem z lahve. A proč ? Zcela logicky a jednoznačně ! Co když se dostanu do stavu, kdy nebudu schopna syna nakrmit? Onemocním, budu hospitalizována, apod.? U prvního dítěte jsem měla silnou vyrážku a první slova kožní lékařky byla, necháme si Vás tu! Takže nejsem tak daleko od pravdy. 

Nezdá se Vám to přehnané? Tento laktační "fašismus"? Co takhle důvěřovat vlastnímu tělu? Raději se zeptat našich babiček, které neměly informace a přesto kojily ! Neměly totiž jinou možnost. Proč by ke mě domů měla přijít cizí ženská a sledovat, jak já kojím? V tomto důvěřuji pouze pediatričce. Ta má pro mě rozhodující slovo. Ta má právo rozhodnout o tom, jak dítě prospívá, zda nepotřebuje příkrm, atd. Jedna laktační poradkyně nabádala maminku, aby své miminko nenechala převážit u pediatričky kvůli kontrolnímu kojení. Údajně proto, že mimčo by se mohlo napít méně a pediatrička by si mohla udělat špatnou představu o množství vypitého mléka. Co to je za nabádání ? Copak si může pediatrička dovolit dělat nějaké nesprávné závěry? Co je zač taková laktační poradkyně, víc jak doktor ?? NE! Je to pouze milovnice kojení, která se snaží pomoci maminkám s kojením, ale rozhodně by neměla rozhodovat o takových věcech! 

Už dva a půl měsíce kojím. Začátky nebyly lehké, chtěla jsem s tím jak se říká seknout už několikrát, ale pro syna jsem se několikrát překonala a kojím dál. Přesto, že jsem v kojení objevila jiný rozměr mateřské lásky, některé věci zkrátka nepochopím. Nedávno jsem četla článek o tom, jak by měla žena kojit nejlépe jen v kalhotkách mimčo, které je jen v plence. Kojit klidně i hodinu, a nabízet prso co 15 minut. Kdybych tohle měla dělat pro záchranu kojení, opravdu s tím seknu. Pokud budu kojit hodinu, a nabízet prso miminku každých 15 minut, bude se muset nejspíš moje starší dcera (21 měsíců) asi naučit vařit, uklízet, oblékat, přebalit,...

 

 

Autor: Lenka Káčerová | pondělí 18.4.2016 21:34 | karma článku: 24,17 | přečteno: 814x
  • Další články autora

Lenka Káčerová

Návrat do práce

Návrat do práce po rodičovské dovolené je něco, z čeho máte na jednu stranu strach a na druhou stranu se těšíte...

17.1.2019 v 7:45 | Karma: 14,65 | Přečteno: 409x | Společnost

Lenka Káčerová

Když mateřskááá končííí

Ano, je to tady. Čeká mne poslední půl rok na rodičovské dovolené. Dovolené, která mi změnila a obrátila život naruby. Je třeba položit si otázku: "Co dál?" ...

1.2.2018 v 22:05 | Karma: 19,14 | Přečteno: 658x | Osobní

Lenka Káčerová

Tříleté dítě do školky patří

V současné době je velice moderní nedávat dítě do školky, pokud je žena na rodičovské dovolené s mladším sourozencem. Musím říct, že s tímto trendem nesouhlasím a rozhodla jsem se jít trochu proti němu.

8.9.2017 v 21:46 | Karma: 24,26 | Přečteno: 990x | Ostatní

Lenka Káčerová

Mateřské zamyšlení

Největším zlem, které jsem objevila na rodičovské dovolené, jsou facebookové mateřské skupiny, kde neustále probíhá srovnání, které dítě je lepší, a které je horší v určitých schopnostech a dovednostech.

14.8.2016 v 21:02 | Karma: 20,63 | Přečteno: 620x | Osobní

Lenka Káčerová

A zase to mateřství!

Dnes v noci mě napadl nový článek na téma mateřství. Jedná se vlastně o takovou moji osobní zpověď..

11.12.2015 v 21:41 | Karma: 11,06 | Přečteno: 523x | Ostatní
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Komentátor Schmarz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Tři dny v práci, poté domů s majákem. Ministr Bek jel záchranářskou uličkou

19. června 2024

Premium Ministerstvo školství proplácí coby přespolnímu politikovi Mikuláši Bekovi (STAN) přes 57 tisíc...

Muž upoutal pozornost policisty. Při zásahu se u něj našly zbraně i munice

20. června 2024  13:57

Čtyřiadvacetiletý muž z Ústeckého kraje se choval podezřele. Toho si všiml policista, který si o...

V bytě vzplály nahromaděné odpadky, hasiči museli evakuovat sedm lidí

20. června 2024  13:48

Požár vypukl nad ránem v podkrovním bytě v bytovém domě v Lukavici na Šumpersku. Oheň se v...

V Jizerských horách hoří dům. Hasiči vyhlásili druhý stupeň, používají i žebřík

20. června 2024  12:51,  aktualizováno  13:38

Mohutné plameny šlehají z domu v Horním Kořenově v Jizerských horách. Požár vypukl v kůlně, hasiči...

Chceme posílit vztahy, řekl vietnamský prezident Putinovi. Chválil úspěchy Ruska

20. června 2024  9:07,  aktualizováno  13:28

Vietnam a Rusko mají zájem na posílení vzájemných vztahů, uvedli prezidenti obou zemí To Lam a...

Jan Kempa: Správný muž se nestydí své ženě projevovat lásku
Jan Kempa: Správný muž se nestydí své ženě projevovat lásku

Profesionální trenér sportovců-profesionálů i hobbíků, vytrvalec a závodník, Jan Kempa, je mužem činu. Svůj život obrátil v patnácti doslova...

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 646x
Jmenuji se Lenka, žiju v Brně a jsem maminka na rodičovské dovolené a ráda bych se s Vámi podělila o své zážitky, které mi mateřství přineslo.

Seznam rubrik