Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nula nula sedm

Cestou po schodech přemýšlím, jestli si dám vanu nebo jenom sprchu. Pizzu nebo salát? Film nebo knížku? Nebo budu prostě jen tak zírat do prázdna… Už v předsíni je jasné, že na cokoliv z výše uvedeného můžu okamžitě zapomenout. Ne, že bych disponovala tak mohutně vyvinutou intuicí.  Normálně mě ovšem palma ve dveřích nevítá. A už vůbec ne nonšalantně vleže na boku.

J.Juránková

V hlavním městě je denně vykradeno až padesát bytů, naskočí mi bulvární titulek. Sakra, třeba už zítra… budu v Blesku!

Stojím jak tvrdé „y“ v té předsíni s výhledem na překocený květináč a snažím se nefunět. Poslouchám. Poslouchám tak, až mi z toho hučí v uších a před očima se dělají mžitky. Zdá se mi to, nebo… jakýsi šustot. Nebo spíš zabublání.

Do prkýnka.

V tý černý kabelce mám pepřák, koupila jsem ho minulý týden.

Tisícinu vteřiny jásám. Pak mi dojde, že dnes jsem šla s šedivou. Černou kabelku mám ve skříni. Skříň stojí v pokoji, kde šustí to hnusný individuum, co mi vyčórovalo byt a teď se tam někde rozvaluje.

V žaludku mi zakručí tak halasně, že to musí být slyšet až v Holešovicích.

Kašlu na pepřák, lacino se nedám!!! Budu se bránit botou! Servu z levé nohy baťovku s poměrně solidním podpatkem a s výkřikem Ha! vpadnu do pokoje. Cestou nakopnu palmu. Ta opíše nečekaně ladný oblouk a přistane pod otevřeným oknem. Vzhledem k tomu, že jsem ji včera zalila, zbytek navlhlé hlíny se líně rozprostře po parketách. Jinak nic. Ten šmejd se nebrání?!

Hm. Nikde nikdo.  Celý pokoj je vzhůru nohama. Neskutečný bordel. Záclona smutně vyplazená ke straně jak po záchvatu mrtvice. Ráno jsem zapomněla zavřít.

Tudy tedy přišel… a nejspíš i odešel… škoda. Na podpatkový masakr jsem byla vlastně celkem zvědavá. I když… co když je tu někde pořád ještě schovaný? Na záchodě? V koupelně? V kuchyni… Ozbrojen rodinným žabikuchem z roku 1955 by fakt mohl být nebezpečný. Dokonce i sám sobě.

Srdce až v krku, couvám ke dveřím. Ten zvuk se ozve znova přesně, když kladu ruku na kliku u dveří. Pohlédnu tím směrem.

 

Na skříni, úplně vzadu u zdi, dřepí holub. Znova poděšeně vrkne, jako když se neurotik pokouší konverzovat. To máme dnes ale dusno, že paní Nováková? Ale to víte, pane Kra… Holub, to víte.

Pan holub neví. Zbrkle se pozval na návštěvu a pak nemohl najít cestu zpět. Ve zmatku porozbíjel všechno, co mu přišlo do cesty. Co se nerozbilo, nese stopy jeho trusu. Bůh mě miluje, říkám si a natahuju ruce, abych návštěvníka odchytla a co nejrychleji se s ním rozloučila. Bůh možná. Holub má na věc jiný náhled. Uhýbá. Úspěšně. Frekvence vrkání mnohonásobně vzroste, ale to je asi tak všechno. Sápu se po něm, a on couvá. Sakryš, nedosáhnu tam!

Pokusím se opeřence odlovit smetákem. Úspěšně ho přeskakuje sem a tam, tam a sem. Myslím, že jsme vynalezli novou školku. To už sprostě nadávám. Možná má dojem, že si s ním povídám, protože mi v pravidelných intervalech přizvukuje.

Kdo říkal, že přijdu z práce domů, dám si večeři, vanu… naleju do sklenice něco dobrýho k pití a pustím nějakou přiměřeně temnou muziku? Kdo mi to tvrdil, že větrání prospívá bytu a do mého pátého patra se dostane jedině James Bond a Ježíšek? Ježíšku, máš zpoždění. Předběhl tě tuctový columba livia f. domestica.

Pomalu se smiřuju s myšlenkou, že tu budem takhle vegetit ve dvou. Někdo halt pěstuje rybičky, jinej jedovatý hady. Já budu mít holuba. Docela se mi ta myšlenka zalíbí. Jak mu budu říkat? Nula nula sedm? Budu mu kupovat mlsky a oblečky v Pet Shopu, jejž jsem až do dnešního dne s pohrdavým úšklebkem míjela?

Mé rozumnější já to vidí jinak. V návalu pudu sebezáchovy přehodí přes opeřence prastarou mikinu Nike zapomenutou na gauči. Beztak už na ní poseděl a je to poznat. Poté letí oboje otevřeným oknem ven do dvora.

V podvečerním slunci se jedovatě zelený kus textilu rozvine jako bizarní květina. Je po všem. Nula nula sedm spěchá obšťastnit někoho dalšího, já do půlnoci uklízím.  Příštích pár dní před odchodem do práce pečlivě kontroluju okna. Denně se vracím do prázdného, odporně uklizeného bytu. Jak předvídatelné!

Dnes ráno bylo všechno jinak.

Vrátila jsem se ode dveří a otevřela okno dokořán. Celý den na to myslím. Bude tam? Nebude? Počítám schody. Dvacet sedm, dvacet osm. Vanu nebo sprchu?  Červený nebo bílý?  Třicet. Film nebo knížku? Třicet devět. Nebo budu prostě jen tak…

Autor: Jiřina Juránková | pátek 9.3.2012 14:43 | karma článku: 10,53 | přečteno: 641x
  • Další články autora

Jiřina Juránková

Noční lekce

Vlastně ani netuším, jak k tomu došlo. Před spaním jsem si dala... vodu a jasmínový čaj. Přesto - všechno kolem se chvějivě pohupuje. Zkouším to zastavit. Houpání tím jen zesílí. Ještě jednou... trochu mi to zvedá žaludek. Je hodinu po půlnoci, přece si teď nebudu volat pohotovost? Tma v pokoji se mi lepí na kůži. Pocit nestability sílí. Cítím, jak se mi chvějí ruce. A pak... se vší silou zhoupnu po směru. Bingo! Nevolnost mizí, je to božský pocit.

13.3.2012 v 15:19 | Karma: 7,36 | Přečteno: 776x | Diskuse| Ostatní

Jiřina Juránková

Happy-end

... no, a pan Hubáček pak toho souseda zabil. Pan Hubáček byl v Mexiku. Udělal to mačetou... Přesně v tomhle okamžiku máma přestane spokojeně přikyvovat a zaposlouchá se. Příborový nůž strne nad vrstvou rybízové marmelády na krajíci včerejšího chleba. Nedá se říct, že by se mi v té souvislosti nevybavil arzenál, kterýmžto disponoval zcestovalý pan Hubáček blahé paměti. A... pan Hubáček? Zeptá se máma opatrně. Voběsil se, odvětí sestra zvesela a levou tvář vyboulí další sousto.

28.2.2012 v 10:38 | Karma: 7,97 | Přečteno: 568x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Jiřina Juránková

Zapomínat

Hledala málo používanou adresu, na niž by poslala pohled s přáním Všeho Nejlepšího. Tahle vágní formulka ji odjakživa přiváděla k šílenství. Co je, sakra, NEJLEPŠÍ? Deset kilo švýcarské čokolády? (Jí vůbec sladkosti...?) Vstupenka na koncert oblíbené kapely? (Která to momentálně je? A nemá náhodou dotyčný fobii z davu?)

26.2.2012 v 22:06 | Karma: 5,42 | Přečteno: 464x | Diskuse| Ostatní

Jiřina Juránková

Černý ptáček

Zemřela v neděli. Možná v noci ze soboty na neděli, čert věř nemocnicím. Díval se na těžké zlaté pecky sedící v masitých lalůčcích zdravotní sestry a myslel na chleba se salámem.

24.2.2012 v 10:15 | Karma: 12,89 | Přečteno: 850x | Diskuse| Ostatní

Jiřina Juránková

Už zdálky

Už zdálky... mě upoutala nebeská barva jeho svetru. Stál v únorovém podvečeru u kontejnerů na tříděný odpad. Mohlo mu být tak třicet, jeho pěstěný vzhled po všech stránkách kontrastoval s prostředím plným odstínů šedi. Pod svetrem se mu rýsovaly vypracované paže, navzdory zimě měla jeho pleť jemně zlatavý nádech.

21.2.2012 v 19:22 | Karma: 8,43 | Přečteno: 654x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Ani vás nepustí do haly. Podvodů při prodeji lístků na MS v hokeji přibývá

6. května 2024

Organizátoři i policie varují: Kupovat vstupenky na mistrovství světa v hokeji od někoho jiného než...

Katar plánuje vyhoštění lídrů Hamásu, ale není kam. Jordánsko je zpět nechce

6. května 2024

Premium Katar je místo, kde si lídři teroristické organizace Hamás léta užívali pětihvězdičkového luxusu....

Za bydlení politiků platíme tisíce, vládní byty a vily mnozí z nich nevyužívají

6. května 2024

Premium Stát jen za tento rok zaplatí za bydlení v Praze mimopražského ministra školství Mikuláše Beka...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  22:53

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

  • Počet článků 20
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 683x
Tak nějak jsem. Někdy hodně naivní, někdy dost pesimista. Často úplně MIMO. V 21.století je těžké přinášet něco nového - vždycky ale máme šanci vidět věci JINAK.