Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Černý ptáček

Zemřela v neděli. Možná v noci ze soboty na neděli, čert věř nemocnicím. Díval se na těžké zlaté pecky sedící v masitých lalůčcích zdravotní sestry a myslel na chleba se salámem.

J.Juránková

 Bez másla, tak jak ho chtěla přinést jeho žena. Ještě se pro něj vracel celý vzteklý domů – zapomněl. Co byl sám doma, stále něco hledal, v bytě panovalo divné příšeří. Víš, že vracet se přináší smůlu, řekla by. Blbosti, mávl rukou. Kam jen ten pitomý chleba položil…?

Plastové hodiny nad kuchyňskou linkou odsekávaly čas na tupé krátké dílky. Nikdy ten zvuk neměl rád. Kečupově červený ciferník. Humpolácké číslice. Ubrousky kupovali ještě spolu. Motiv modrobílých kostek s nesmyslně velkým motýlem v každém rohu jej uhodil do očí v koupelně.

Vlastně to ani nebolí, tvrdila. Nepotřebuju nic. Hlavně nepřelej tu kytku. A vohřej si jídlo – navařila jsem do mrazáku. A splachuj. Nemusíš za mnou chodit. Víš, že nemůžeš pořádně na tu nohu.  To ještě věřila, že malý zákrok je opravdu malým. Možná, že tomu věřili i doktoři, do chvíle než… Myl si ruce, voda chrchlavě dotékala do nádržky, to věčné kibicování…

… mu najednou strašně chybí. Jak to, že stále slyší její hlas, když…. To bude dobrý…

 Hovno dobrý. Oblečení, deštník, kniha zabalená v novinách. Hnědá kabelka z umělé kůže s povadlým břichem.

Doma vyskládal její věci jako lovecký pes zajíce, deštník se skutálel z opěradla gauče na koberec. Kopl ho do škvíry mezi regály obludně velké knihovny.

Už jenom pro tu vůni otevřel umolousanou taštičku s líčidly. I když se skoro nikdy nemalovala, všude ji nosila s sebou. Mezi troskami rtěnek a podélně prasklou řasenkou bleskl ohmataný klíček. Vybavila se mu silueta jejích ramen, lehce pokrčená kolena… jablka povrzávají v čéškových jamkách a v záclonách sedí další šedé ráno.

Zkusmo prolistoval knihu. Žádné obrázky, velká bezpatková písmena vysázená do širokých řádků. Jak parodie na slabikář, napadlo ho. Mezi stranou 56 a 57 našel pohlednici bez adresy a známky. Milované babičce vše nejlepší k svátku,stálo neumělým rukopisem v levé půlce určené pro vepsání textu. Milované babičce? Neměli ani děti – kde by vzala vnuky?

Popadla ho žárlivost. Zuřivá, tvrdá, prudká. Jak jsi mohla… něco takového…?! Pohlednice sklouzla k zemi a vzápětí skončila ve společnosti deštníku a několika vlásenek, které se do cesty připletly v mezidobí. Víš, miloušku, mohli bychom přece…

Ne, žádný cizí fakany. Ať se vo ně staraj ty,  co si je upletli.

Pak už o tom nikdy nemluvili. Domníval jsem se, žes dostala rozum! Že i bytost tak omezená a… odpusť mi ten výraz, ale – blbá – pochopí, že nemáme-li…Přistihl se, že křičí do zdi. Pokoj, v němž byl třetí měsíc sám, výsměšně mlčel. Bylo to podobné ticho, jaké nastalo, když obřadní síní krematoria dozněl Mahler.Já vím, ty bys radši Evu a Vaška. Ale kdo to, hergot, bude poslouchat? Já!!!!!!!!!!

Venku se rozednilo. Ztěžka se opřel o hůl a vyhlédl z okna. Ulicí zrovna škobrtal opilec a mumlal cosi pod fousy. Za chvíli přijde pečovatelka. Každý pátek chodí. Měl rád její žlábek mezi ňadry, zpěvavý tón, jímž jej zdravila  Dobrééé ránóóó, pane inžynýrééé… měl rád její živočišnou vůni. Zvyk mlátit dveřmi a nechávat věci nazdařbůh rozeseté po bytě jej naopak přiváděly k nepříčetnosti.

To bude dobrý… zaslechl odněkud. Z náhlého popudu přistoupil ke skříni a chvíli zápasil s ozdobným kováním. Už to chtěl vzdát. Naposled, řekl si a pak to přišlo: skříň se rozloupla jak zralý plod kaštanu. Přímo z jejího nitra mu do obličeje prudce vyrazil malý černý ptáček. Odskočil o krok zpět a instinktivně se nahrbil, oči pevně zavřené. Nic dalšího se ale nestalo. Čekal dlouho. A ticho -

Nakonec se přece jen osmělil a nevěřícně nahlédl do nitra skříně. V přihrádkách ani na tyči s ramínky různých barev nebylo nic. Nic prostě. Žádné šaty, věci. Nic.

Nenašel ani ptáčka.

Dlouho na něj myslíval, když se probouzel uprostřed nocí a v posteli vedle sebe nahmátl cosi jako otisk těla… a vůně navzdory všem dalším nedělím i pátkům rostla jako pevnina, k níž se po dlouhé plavbě blížíme s obavami i nadějí.

 

 

Autor: Jiřina Juránková | pátek 24.2.2012 10:15 | karma článku: 12,89 | přečteno: 850x
  • Další články autora

Jiřina Juránková

Noční lekce

Vlastně ani netuším, jak k tomu došlo. Před spaním jsem si dala... vodu a jasmínový čaj. Přesto - všechno kolem se chvějivě pohupuje. Zkouším to zastavit. Houpání tím jen zesílí. Ještě jednou... trochu mi to zvedá žaludek. Je hodinu po půlnoci, přece si teď nebudu volat pohotovost? Tma v pokoji se mi lepí na kůži. Pocit nestability sílí. Cítím, jak se mi chvějí ruce. A pak... se vší silou zhoupnu po směru. Bingo! Nevolnost mizí, je to božský pocit.

13.3.2012 v 15:19 | Karma: 7,36 | Přečteno: 776x | Diskuse| Ostatní

Jiřina Juránková

Nula nula sedm

Cestou po schodech přemýšlím, jestli si dám vanu nebo jenom sprchu. Pizzu nebo salát? Film nebo knížku? Nebo budu prostě jen tak zírat do prázdna... Už v předsíni je jasné, že na cokoliv z výše uvedeného můžu okamžitě zapomenout. Ne, že bych disponovala tak mohutně vyvinutou intuicí. Normálně mě ovšem palma ve dveřích nevítá. A už vůbec ne nonšalantně vleže na boku.

9.3.2012 v 14:43 | Karma: 10,53 | Přečteno: 641x | Diskuse| Ostatní

Jiřina Juránková

Happy-end

... no, a pan Hubáček pak toho souseda zabil. Pan Hubáček byl v Mexiku. Udělal to mačetou... Přesně v tomhle okamžiku máma přestane spokojeně přikyvovat a zaposlouchá se. Příborový nůž strne nad vrstvou rybízové marmelády na krajíci včerejšího chleba. Nedá se říct, že by se mi v té souvislosti nevybavil arzenál, kterýmžto disponoval zcestovalý pan Hubáček blahé paměti. A... pan Hubáček? Zeptá se máma opatrně. Voběsil se, odvětí sestra zvesela a levou tvář vyboulí další sousto.

28.2.2012 v 10:38 | Karma: 7,97 | Přečteno: 568x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Jiřina Juránková

Zapomínat

Hledala málo používanou adresu, na niž by poslala pohled s přáním Všeho Nejlepšího. Tahle vágní formulka ji odjakživa přiváděla k šílenství. Co je, sakra, NEJLEPŠÍ? Deset kilo švýcarské čokolády? (Jí vůbec sladkosti...?) Vstupenka na koncert oblíbené kapely? (Která to momentálně je? A nemá náhodou dotyčný fobii z davu?)

26.2.2012 v 22:06 | Karma: 5,42 | Přečteno: 464x | Diskuse| Ostatní

Jiřina Juránková

Už zdálky

Už zdálky... mě upoutala nebeská barva jeho svetru. Stál v únorovém podvečeru u kontejnerů na tříděný odpad. Mohlo mu být tak třicet, jeho pěstěný vzhled po všech stránkách kontrastoval s prostředím plným odstínů šedi. Pod svetrem se mu rýsovaly vypracované paže, navzdory zimě měla jeho pleť jemně zlatavý nádech.

21.2.2012 v 19:22 | Karma: 8,43 | Přečteno: 654x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Začátek týdne bude oblačný s přeháňkami. Slunce se vrátí ve středu

6. května 2024  6:23

Zataženo až oblačno vydrží na většině míst v Česku až do poloviny týdne. Česku se nevyhne ani déšť,...

Prezidentské volby v Panamě vyhrál spojenec exprezidenta odsouzeného za korupci

6. května 2024  6:18

Prezidentské volby v Panamě vyhrál pravicový politik José Raúl Mulino, jehož kandidaturu teprve...

Test nákupu lístků na MS od překupníků. Nevyplatí se to, hokej nejspíš neuvidíte

6. května 2024

Organizátoři i policie varují: Kupovat vstupenky na mistrovství světa v hokeji od někoho jiného než...

Katar plánuje vyhoštění lídrů Hamásu, ale není kam. Jordánsko je zpět nechce

6. května 2024

Premium Katar je místo, kde si lídři teroristické organizace Hamás léta užívali pětihvězdičkového luxusu....

  • Počet článků 20
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 683x
Tak nějak jsem. Někdy hodně naivní, někdy dost pesimista. Často úplně MIMO. V 21.století je těžké přinášet něco nového - vždycky ale máme šanci vidět věci JINAK.