Limit bez poplatků fungovat nemůže

Podle včerejší Mladé Fronty nám prý ČSSD sebrala trumf s poplatky. Redaktorce k tomu stačila jedna věta Davida Ratha o tom, že by prý limit v zákoně ponechal i po zrušení poplatků. Bohužel však už nepochopila, že zrušení poplatků se fakticky rovná i zrušení limitů, protože limit bez poplatků technicky fungovat nemůže. Pojišťovny by ho totiž nebyly vůbec schopné vypočítat! Navíc, pokud by se poplatky zrušily, tak by zároveň výrazně poklesl počet lidí, které by limit chránil. Pacient, který nyní dosáhne limitu už v prvním čtvrtletí, by ho překročil třeba až ve třetím nebo také vůbec.

Limit spolu s poplatky prokazatelně funguje. Jenom loni ochránil čtvrt milionu občanů, kterým pojišťovny vrátili celkem 263 milionů korun – v průměru tedy zhruba tisícikorunu pro každého. Pro těžce nemocné pacienty jsou přitom tyto vrácené peníze, které by jim ČSSD zase chtěla sebrat, naprosto zásadní. Třeba rodičům tříletého chlapce, který trpí několika vrozenými vadami a epilepsií VZP vrátí téměř jednatřicet tisíc korun, které vloni museli především za doplatky za léky zaplatit.

Zavedením vyváženého systému regulačních poplatků a limitu jsme vážně nemocným výrazně pomohli. ČSSD je a vždy byla situace rodičů, kteří za své těžce nemocné děti museli platit desetitisíce korun na doplatcích za léky, úplně ukradená. Teď se to krásně ukázalo.

Autor: MUDr. Tomáš Julínek | středa 17.3.2010 15:05 | karma článku: 33,33 | přečteno: 1919x