Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Tylžský mír roku 1807 a jeho důseldky

V Tylži, na řece Němen (tehdy to bylo území Pruska), byl uzavřen roku 1807 velkolepý mír mezi Francií a Ruskem. Tento mír byl výsledek týdenního jednání a legenda praví, že si zde Rusko a Francie rozdělili vládu nad světem.

V Tylži, na řece Němen (tehdy to bylo území Pruska), byl uzavřen roku 1807 velkolepý mír mezi Francií a Ruskem. Tento mír byl výsledek týdenního jednání a legenda praví, že si zde Rusko a Francie rozdělili vládu nad světem. Ta stejná legenda uvádí i to, že jednání trvala týden a že šlo o největší mírovou konferenci všech dob. S tím rozdělením světa to však nebyla úplně pravda a ve skutečnosti bylo Rusko nuceno po bojích u Jílového a po drtivé porážce u Friedlandu, přistoupit na diktát Francie. Co tento diktát způsobil? Kromě několika územních změn, které nejsou tolik důležité, bylo Rusko nuceno přistoupit na samozvaný Kontinentální systém císaře Napoleona. Smyslem tehdejší ekonomické blokády pak bylo oslabit Anglii. Blokáda měla ale nakonec i jiné důsledky, o kterých tehdejší diplomaté nevěděli a nedokázali je předvídat. Další součást dohody z Tylže pak byla, že Rusko muselo přistoupit na částečné pozvednutí Polska, které si tehdy rozparcelovaly země jak západní, tak východní Evropy - Prusko, Rusko a Rakousko. Nutno zde dodat, že car Alexander tehdy udělal vše proto, aby Polsko nebylo obnoveno úplně, protože tehdy, před dvěma sty lety, bylo pojetí vlastní bezpečnosti postaveno buď na slabosti sousedních zemí nebo na nucené neutralitě okolních zemí. Šlo by to také popsat principem rovnováhy sil. Bohužel i tato část smlouvy, tedy Varšavské knížectví, bude mít nedozírné důsledky pro budoucnost Evropy. Rusko tehdy totiž razilo politiku, že nechce být ohrožováno nejen sousedy, ale ani jejich spojenci a bylo v tom velmi nekompromisní, tvrdé, byl to sám o sobě jeden z pilířů tehdejší ruské zahraniční politiky. Varšavské knížectví, a tedy jen částečné pozvednutí Polské země, byl tedy spíše kompromis, nicméně i tak bylo Polsko z části obnoveno.

Co se dělo dál? Ve skutečnosti ekonomické sankce, které byly na Anglii uvaleny, měly katastrofální účinek na kontinentální Evropu, a to především ze střednědobého hlediska. Ekonomika Evropy se zasekla a například docházelo k nadvýrobě. Evropa zažívala ekonomickou stagnaci. Navíc se blokáda porušovala a bujně se tak rozvíjelo pašování zboží, což způsobovalo, že Anglii blokáda poškozovala o to méně. Další a mnohem vážnější důsledek však tkvěl v tom, že Portugalsko a tamější Braganzové se blokádě jako jedni z mála nebyli ochotni podrobit, a to ve skutečnosti vedlo k Napoleonově vpádu do Portugalska. To bychom mohli považovat za politický, nikoli ekonomický důsledek. Co tedy tento vpád způsobil? Ano, nejprve bylo Portugalsko dobyto a Braganzové uprchli do Brazílie, nicméně souhrou několika okolností, se tak Španělsko postupně začalo od Francie jako spojence odklánět. Nakonec tu pak vypukla nehorší možná forma gerilové války, kterou mimo jiné zachytil na svých obrazech sám impresionista Goya. Tato válka pak tak mocně Napoeona a Francii vyčerpává, že se stane příležitostí pro další válku a sice s Rakouskem, které vycítí příležitost smazat potupu odnesenou od Slavkova.

Zpět však k Tylži a k ekonomickým sankcím. Nejhůře ze všech zemí kontinentální Evropy na tom bylo Rusko, neboť do Anglie vyváželo obilí a suroviny a nyní bylo oficiálně s Anglií ve válečném stavu. To samo o sobě, a to bylo to nejhorší, mělo pak ten nejhorší možný dopad na tamní obyvatelstvo. Ano, šlechta trpěla rovněž a tlačila na cara Alexandra, aby byl Tylžský mír revidován, nicméně ti, kteří s válkami neměli nic společného to v důsledku odnášeli nejvíce.

Aby si car před Evropou zachoval tvář, sám sebe totiž rád pasoval do role spasitele Evropy, nakonec začal na Varšavské knížectví vyvíjet vojenský tlak a činil tak právě i kvůli redefinování vztahů s Napoleonem. Ten na druhé straně však v tuto chvíli toužil jen po jedné věci. Už to nebyla rovnost lidí před zákonem. Už to nebyl jednotný právní řád a svoboda pro Evropu, nový řád, ve kterém mají hlavní slovo občané a jejich svobody, ve skutečnosti už byly císařovy ambice jiné - vládnout celé Evropě. Tato smutná pravda lze dohledat v životopisech jeho maršálů. Jde to však celé říct i císařskou propagandou tehdejší doby - myšlenky o rovnosti měly znít i v Rusku.

Největší válka, jakou Evropa do té doby viděla, byla v tu chvíli bohužel nevyhnutelná…

Autor: Patrik Joura | neděle 6.8.2023 14:56 | karma článku: 20,41 | přečteno: 593x
  • Další články autora

Patrik Joura

Jak lze také odpovědět na otázku, proč Hitler prohrál svoji válku

Ze zápisků polního maršála Alberta Kesselringa jednoznačně vyplývá, že Hitlerova politika založená na rasismu se nevyplatila, a to v obludně velkých rozměrech.

5.11.2023 v 17:39 | Karma: 33,89 | Přečteno: 5093x | Diskuse| Politika

Patrik Joura

Volný překlad básně z Říma - pozdní antika

Fabula, fabulae, femininum - autor neznámý - Lid už je přesycen svou malostí kéž by náš orel opět mohl létat

1.7.2023 v 10:25 | Karma: 13,17 | Přečteno: 199x | Diskuse| Poezie a próza

Patrik Joura

Každý by chtěl Rory - vánočně a odlehčeně

Jen tak, v radostném duchu s Gilmorkami. Každý by Rory chtěl, Jess, Dean, Logan, jenomže co když Rory Gilmorová za to prostě nestojí?

27.12.2022 v 14:06 | Karma: 14,10 | Přečteno: 294x | Diskuse| Kultura

Patrik Joura

Odkaz Tiberia Claudia Caesara Augusta Germanica

Každý si hned pomyslí, že odkazem by mohlo být například, že si muž ve zralém věku nemá brát mnohem mladší ženu (Messalinu), obzvláště pokud je sám mírné povahy. Já bych však chtěl pohovořit o jiných aspektech sdělení...

17.12.2022 v 11:27 | Karma: 20,67 | Přečteno: 494x | Diskuse| Politika

Patrik Joura

Definice termínu kulturschande

Po křišťálové noci v listopadu 1938 se vžil jeden zajímavý termín a já se ho pokusím definovat. Tím termínem je kulturschande.

7.10.2022 v 13:16 | Karma: 16,50 | Přečteno: 280x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Obří požár haly se škodou 1,8 miliardy založil člověk, technickou závadu vyloučili

3. května 2024  11:15

Příčinou rozsáhlého požáru průmyslové haly v Žebráku na Berounsku, který loni v létě podle policie...

Učil na škole scientologů. Manipulují dětmi a vydělají miliony, líčí pedagog

3. května 2024  11:15

Premium Jsou mezi námi a i přes snahu se skrývat tahají za nitky v různých sektorech. Řeč je o...

Část vykolejené soupravy u Klínce vyprostili. Dva vagony zůstávají kus od tratě

3. května 2024  11:11

Nehodový vlak Správy železnic (SŽ) v noci na pátek vrátil na koleje hnací soupravu osobního vlaku...

Kopání do mrtvol, říká o rozsudku bývalý příslušník StB. Padly podmínky

3. května 2024  11:09

Dvě dvouleté a jednu tříletou podmínku uložil ve čtvrtek Obvodní soud pro Prahu 1 trojici bývalých...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 762x
Rád píšu, když mě něco zajímavého napadne. Řídím poradenskou firmu ve funkci ředitele a mám svoji práci velmi rád. Velmi rád také čtu americké spisovatele první poloviny dvacátého století a poslouchám první album The Strokes nebo Blink 182

Seznam rubrik