Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JZ

Zasloužená karma

0 0
možnosti
Foto

J85i45r56i 40C53i54z

6. 8. 2023 16:53

Sepsal jste jen propagandu kolonialne-otrokarske Britanie. Predevsim vsechny tehdejsi mocnosti (Prusko, Rakousko, Rusko a Britanie) pravidelne vyhlasovaly valku Francii z obavy, ze obcane jejich statu prijmou zasady revoluce ve Francii a budou pozadovat ucast na vedeni jejich statu prostrednictvim parlamentu. Tim zpochybni vladnouci dynastie a vyrazne by taky omezili jejich moc. Zaostale Rusko s vetsinou negramotnych obyvatel (nevolniku), nad kterymi vladla jejich slechta bez jakychkoliv omezeni zakony, melo obrovske obavy z myslenek revoluce. V armade carskeho Ruska bylo cca 80% negramotnych vc. dustojniku. Britanie vzdy financovala valky proti Francii prostrednictvim tzv. subsidii, ktere nakradla v koloniich od Asie pres Stredni Vychod a Afriku az po Ameriku. Ale jen jednou se zapojila do valky svymi vojaky a to v r.1809 ve Spanelsku. Jakmile zjistil jejich general Moor, ze Francouze vede Napoleon, okamzite zacal prchat s celym vojskem do pristavu v sev.Spanelsku a tam Moor vysilenim ze sveho zbabeleho uteku zemrel. Britanie pak svymi subsidiemi natlacila do valky Rakousko a to opet vyhlasilo valku Francii. Bylo porazeno u Aspern a Wagramu. Vyklad historie po "Britsku" je vzdy tendencni a jen haji jejich otrokarske zajmy. Co hledal Brit v Cine, Indii, muslimskych zemich, Africe nebo Americe? Tehdejsi vladci techto statu ho tam zvali? Nikoliv, Brit jen kradl, otrocil obyvatelstvo a casto vrazdil. Britanie je civilizacni odpad a jeji chamtivost byla pricinou obrovskeho utrpeni, mozna srovnatelneho s ruskym imperialismem.

1 3
možnosti
Foto

Odpovím poněkud odlehčeně citátem jednoho velikána tehdejší doby: "Sire, tak silná slova většinou není radno brát v úvahu."

1 0
možnosti
Foto

Dobře napsané. Je pozoruhodné, že tak pokrokový člověk, jako byl Napoleon, který dal Francii občanský zákoník na jehož základech staví Francie dodnes, měl potřebu tažení do Partugalska, Španělska a Ruska, byť to vycházelo z jeho tehdejšího chápaní politiky. Kdo chce všechno, nemá nic...Pamatuju si soutěž největší Čech, kterou vyhrál Karel IV. Jestli se nemýlím, ve Francii byl Napoleon na čtvrtém místě. Snad ještě zajímost, slovo bistro, tedy rychlé občersvení, pochází z ruského býýstro z doby, kdy se po obsazení Paříže dožadovali Rusové rychlé obsluhy.

0 1
možnosti
Foto

děkuji Vám za komentář a za reálii s bistrem, je to pozoruhodná zajímavost.

1 0
možnosti
  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 763x
Rád píšu, když mě něco zajímavého napadne. Řídím poradenskou firmu ve funkci ředitele a mám svoji práci velmi rád. Velmi rád také čtu americké spisovatele první poloviny dvacátého století a poslouchám první album The Strokes nebo Blink 182

Seznam rubrik