Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JV

J30i26ř23í 41V79o14l75n44ý

7. 11. 2023 17:26

Je pravdou, že operace Lvoun s masivním nasazením letectva nad Kanálem by velmi pravděpodobně vedla k porážce Británie. Churchill už měl v pohotovosti torpédoborec pro „zbabělý útěk" do Kanady.

Nebýt blbosti von Reichenaua, šel si zaběhat ve více než dvaceti stupňovém mrazu, tak k Stalingradu nikdy nedošlo. Paulus nebyl bojovník, byl štábní krysa a nedokázal včas vyvést jednotky z obklíčení. V jednom má Boris Johnson pravdu, že každý je sice nahraditelný, ale někdy to vůbec neplatí. A také platí, že zásady jsou dobrá věc, ale nic se nemá přehánět, zejména rasové nesmysly. Dnes by to měl Hitler snažší, s DNA techniku by zjistil, že obyvatelé některých oblastí SSSR nejsou na tom geneticky vůbec špatně. Navíc takoví muslimové měli s komunismem možná větší problém než sám Hitler.

0 0
možnosti
Foto

Hitler neměl šanci válku vyhrát. Nic by mu nepomohlo ani pozabíjet vojáky u Dunkerque (techniku stejně neodvezli). K postupu na východě mu pomohl Stalin, který zdecimoval velitelský sbor a v důvěře v pakt s Hitlerem rozvrtal obranné pásmo s Německem. Hitler mu dobrosrdečnost oplatil rozvinutím nesmyslně široké fronty, kdy se měl soustředit na střed a jih. Ale stejně by mu to nepomohlo, nejspíš by získal Moskvu, ale to už mělo Rusko výrobní základny daleko za Uralem a díky masivním dodávkám z USA (o nichž se dřív mlčelo) bylo dost silné.

0 0
možnosti
JB

J44i97ř51í 14B35o23č11e46k

6. 11. 2023 17:09

Přišel o špičkové židovské vědce. A největší chyba bylo vyhlášení války Americe. Jejich průmyslu nemohl konkurovat. Je to sice jenom kdyby, ale usa by bez toho zůstala v Evropě neutrální, měla dost problémů s Japonskem

0 0
možnosti
ZZ

Situaci v Atlantiku a podporu Velké Británii považoval Hitler za válečný stav. Předpokládal, že vše směřuje k tomu, že Spojené státy nakonec stejně do války následujícího roku tak či onak vstoupí. Byl si vědom ekonomické síly USA a jejího vojenského potenciálu.

Němci, kromě ponorek, neměli jak USA vojensky zasáhnout a jen obtížně mohli čekat, že neomezená ponorková válka omezí úsilí USA v podporování Hitlerových nepřátel, kteří za tuto podporu museli v podstatě platit.

Vyhlášením války Spojeným státům Hitler mohl v Atlantiku potápět vše, co se mu zlíbilo. Nelze tedy říci, že by Hitlerovo vyhlášení války USA "bylo vyloženou chybou", protože i bez něj by se dříve či později Německo ve válce s USA ocitlo.

Hitlerovou chybou byla spíš zbytečná bitva o Británii, která předcházela jeho invazi do SSSR a také dodnes nepochopitelné ušetření britských vojsk a techniky u Dunkerque.

0 0
možnosti
PV

Podobnými myšlenkami se zabýval i Karel Richter ve své knize Případ generála Vlasova.

I když historie se neptá co by bylo kdyby bylo...

1 0
možnosti
PN

Tu jsem cetl. Sice to tam myslim explicitne nebylo, ale bylo tam napsano, kolik vojaku Rude Armady bylo v Nemeckem zajeti a valna cast (zpocatku) byla ochotna s Nemci bojovat proti Sovetskemu Svazu.

0 0
možnosti
Foto

mě to přijde že Němci válku vyhráli, podívejte se čeho dosáhli, a dnes už znovu bojují proti Rusku, tentokrát jim pomáháme, zakázky ale budou pro ně

0 1
možnosti

J45a71k76u69b 12Š92o40l27c

6. 11. 2023 12:23

A co teprve. kdyby se vykašlal na rasismus a vedl válku proti SSSR jako osvobozující od komunismu. Pak by to byl velký osvoboditel. Ale už by to nebyl Hitler :-).

0 0
možnosti
ZZ

Ano - tak se to dnes snaží vylíčit Ukrajinci.

0 0
možnosti
ZZ

Tu teorii, že Hitler Británii vlastně ani Hitler nechtěl dobývat jsem už několikrát slyšel, ale nikdy jsem nepochopil, proč se tedy soustředil na letecké napadání Británie ve dnech 10. července 1940 – 31. října 1940, když nebyl ani připraven na jakékoliv vylodění v Británii.

Předtím Luftwaffe ( 10. května – 22. června 1940 ) si bez problémů poradila s Francií a přitom ušetřila tisíce britských vojáků i techniky při jejich útěku zpět do Británie ( od 24. května do 4.6.1940 u Dunkerque ).

Bude to mít pravděpodobně souvislost s tím, že hlavním cílem Hitlera nebyla Británie, ale jen odčinění potupné dohody po 1 WW. Hlavním smyslem jeho válečných snah byla Barborosa - plán útoku na SSSR, který byl dopracován a podepsán 18.12.1940.

3 0
možnosti
Foto

Je to velmi dobrá úvaha, nicméně právě Kesselring Luftwafe velel a velel i operacím a přímo říká, že celý Lvoun byl zevnitř sabotován a že rozkazy byly vyloženě diletantské a náhodně poskládané ze dne na den. Pochopitelně je moje úvaha pouze dohad, nicméně neumím najít jiné logické vysvětlení, než o kterém píši v článku. Moc děkuji za dobrý komentář.

1 0
možnosti
VB

Jak vidím, zabýváte se historií. Zkuste se podívat, proč Rusko v roce 1945 nezabralo Finsko, když s ním vedlo od roku 1939 války a nějakou dobu byli Finové na ruském území?

0 0
možnosti
PN

Tohle je vcelku znama vec. Meli vice nez milion Rusu, Ukrajincu a dalsich, kteri s Nemci chteli nebo dokonce bojovali proti Sovetskemu svazu. Jejich nasazeni je zname a v soucasne dobe je dost nepopularni poukazovat na zverstva, kterych se dopousteli jednotky SS z pobaltskych republik a z Ukrajiny. Kazdopadne pokud by se Nemci chovali k Rusum a Ukrajincum slusne, tak by Nemecko Sovetsky Svaz pravdepodobne porazilo.

5 0
možnosti
RM

"Tyto divize by jinak podle Reichenaua disponovaly vysokou bojovou morálkou, protože se jejich vojáci toužili osvobodit od bolševiků za každou cenu."

Raději vsadil na muslimské divize SS, které naopak prosluly nízkou bojovou morálkou a pácháním těch nejhorších válečných zločinů. Viz třeba: https://www.valka.cz/14637-Muslimske-divize-Waffen-SS

0 0
možnosti
  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 763x
Rád píšu, když mě něco zajímavého napadne. Řídím poradenskou firmu ve funkci ředitele a mám svoji práci velmi rád. Velmi rád také čtu americké spisovatele první poloviny dvacátého století a poslouchám první album The Strokes nebo Blink 182

Seznam rubrik