Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ani patronu, ani korunu pro Ukrajinu, jděte si válčit sami!

To pomalu denně slýchávám od stále stejně a tvrdošíjně o své pravdě přesvědčených politiků či spoluobčanů. Není to přeci naše válka!

No, to je opravdu zvláštní procitnutí po jednatřiceti letech existence naší armády. Evidentně tyto roky zůstaly mimo vnímání zmiňovaných kritiků naší pomoci bránící se Ukrajině. Ono by jim zcela určitě stačilo, podívat se, kolika zahraničních vojenských misí se naši vojáci s vědomím vlády a parlamentu zúčastnili. Je jich na desítky! A zde tedy opravdu nešlo „jen“ o patrony či peníze, ale také o fyzickou účast příslušníků armády. A ne jeden zaplatil daň nejvyšší. To nevadilo? A tady se jednalo o pomoc problémovým státům (nejblíže bývalé Jugoslávii), kde také hrozila eskalace vojenského konfliktu do okolních států či genocidě tamního národa. Ale Ukrajina! To je přeci jiná „káva“. Zde už se jedná, také o naší, svobodnou existenci. Pobyt sovětské armády na našem území jsme, my starší, zažili na vlastní kůži a opravdu to nebyl žádný med. Ani levné to nebylo. A ekologické škody dodnes nejsou odstraněny, natož vyčísleny. Suma sumárum kolik asi ten pobyt okupantů a celkové náklady na to ekologické odvšivení asi už stálo v přepočtu na dnešní korunu? A duchovní ztráty v hlavách výše zmiňovaných spoluobčanů jsou vidět, bohužel, dodnes. O civilních obětech nemluvě. Tady se bude jednat o obrodu myšlení zcela jistě delší, než pobyt samotných ruských okupantů u nás.

A co říci k tolik potřebnému dofinancování a zmodernizování naší armády? No jen to, že konečně se začalo a je v tom paradoxně žena. Nestane se tak ze dne na den. Vždyť moderní vojenská technika není nic levného ani se nejedná o nákup ze skladových zásob. Požadavky jednotlivých států (NATO) se v jednotlivých požadavcích na tuto techniku liší a jedná se tedy více méně o výrobu na zakázku. Tady bych, coby strojař, upozornil naivní kritiky nákupu letounů F-35, že právě zde nejde o sériovou výrobu typu linky na Trabanty S601 v bývalé NDR. Hlavně pro urputného kritika pana exministra Zaorálka bych zde chtěl zdůraznit, že se u tohoto stroje jedná o unikátní výrobek (a unikátní technologii výroby), který je vrcholným produktem moderní vojenské techniky, tedy také s dlouhou dobou účinného bojového využití. Oproti tomu nákup levnějších a dostupnějších strojů se právě v tom bodě prodraží. Tedy dostupná cena a stáří jejich vývoje tedy udává jejich rychlejší stárnutí pro případná aktuální bojová nasazení. A také stojí za připomenutí, že objednávky na dodání tohoto letadla v rámci uskupení NATO představují objem několika desítek kusů. Tedy nejedná se a ani se nemůže jednat o jednorázový nákup. Je-li doba konečného dodání rok 2035 je to nejen pro možnosti výkonu naší ekonomiky přívětivé, ale také pro modernizaci a požadovanou bojeschopnost armády optimální. Vždyť řeč není „jen“ o letectvu, ale bohužel po létech toho „mírového spánku“ také o obrněnou techniku, osobní zbraně až po nové bojové uniformy.

Také se v dané problematice vyznamenal pan exministr Tlustý, když o ČR hovořil v souvislosti o modernizaci armády coby o „vzteklém mravenci“. Evidentně mu ušel důvod vzniku seskupení NATO. U bývalého člena vlády bych předpokládal větší přehled o dění ve světě. Možná by mu k tomu stačila báseň od pana Jana Nerudy všeobecně známá ze školních škamen, která se dá aplikovat právě na obranné seskupení NATO: „Bude-li každý z nás z křemene, je celý národ z kvádrů.“ Není to na pochopení zase tak složité.

Ona celá v míru ospalá Evropa může ukrajinské armádě jen děkovat, že zastavila i se zastaralou bojovou technikou a o to větším nasazením ruskou agresi a tím jí poskytla čas, uvědomit si nedobrý technický stav jejích ozbrojených sil. Vždyť nastalá situace tu silně připomíná roky před druhou světovou válkou, kdy svobodný svět nečině přihlížel nepovolenému vyzbrojování hitlerovského Německa. Co pak následovalo je všeobecně známo, snad i těm naivním kritikům. Spojenci byli během jednoho roku málem utopeni v přístavu Dunkerque a pád Albionu by bez pomoci USA byl jen otázkou času.

Autor: Josef Železný | čtvrtek 18.4.2024 8:00 | karma článku: 44,17 | přečteno: 12748x
  • Další články autora

Josef Železný

Čas rány nezahojil - nelehký osud naší demokracie

Během současné napjaté situace na bránící se Ukrajině, která čelí ruské agresi, se velmi často srovnávají dvě osoby – kancléř Adolf Hitler a prezident Vladimir Vladimirovič Putin.

4.4.2024 v 9:00 | Karma: 12,63 | Přečteno: 365x | Diskuse| Politika

Josef Železný

Dánská královna na Pražském hradě? Krásná to myšlenka…

Před cca osmi sty lety byla za dánského krále Valdemara II. provdána česká princezna Markéta Přemyslovna, dcera Otakara I... Následně převzala jméno Dagmar Dánská (asi 1186 – 24. 5. 1212) a stala se dánskou královnou.

23.1.2024 v 8:33 | Karma: 12,50 | Přečteno: 313x | Diskuse| Politika

Josef Železný

Tatíček Masaryk o Rusku: Nepřítel mého nepřítele je můj přítel

Masaryk při svém odjezdu z Ruska promlouval k legionářům, hovořil o přístupu k zemi i vzniku nového státu...

9.1.2024 v 8:30 | Karma: 6,76 | Přečteno: 218x | Diskuse

Josef Železný

Africké imigranty zcela chápu!

Evropa již desítky let pomáhá(?) africkým zemím dostat se z bídy. Vidí v tomto sebemrskačství, jakési odčinění za staletí drancování a obchodování s černými otroky.

19.10.2023 v 8:41 | Karma: 29,19 | Přečteno: 835x | Diskuse| Politika

Josef Železný

Voyager a Bůh

Všeobecné vnímání křesťanského Boha je obraz bělovlasého, vousatého dědy, kolem něhož rotují prdelatí andílci. A On sedě na obláčku trpělivě naslouchá našim steskům a přáním. Velice dojemné a milé.

3.10.2023 v 8:33 | Karma: 13,60 | Přečteno: 303x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Role digitálních služeb České televize bude posilovat, říká její nový ředitel

1. května 2024

Jan Souček stojí od října v čele veřejnoprávní televize. V kandidátském projektu uvedl mimo jiné...

Newyorská policie zasahovala na Kolumbijské univerzitě. Vyhnala demonstranty

1. května 2024  7:08

Newyorská policie vyklidila v noci na středu budovu Kolumbijské univerzity, kde se před tím...

Česko si letos během oslav prvního máje připomene i dvacet let v EU

1. května 2024

Sledujeme online Začínají každoroční oslavy prvního máje. V Praze pořádají tradiční setkání strany hnutí a spolky,...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 39
  • Celková karma 28,40
  • Průměrná čtenost 818x
Mezi lety 2014 až 2018 jsem působil jako starosta a místostarosta města Ostrova (Karlovarský kraj), předtím jsem byl rovněž člen rady tohoto města. Většinu své profesní dráhy jsem však strávil v soukromém sektoru jako podnikatel a jednatel obchodní společnosti. Mezi oblast mého zájmu patří především dějiny, podnikání a politika. Jsem ženatý a mám syna, který studuje doktorát na univerzitě v Plzni.

Seznam rubrik