Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Je americká NASA zamořena skrytými komunisty?

Škoda, že už nežije Joseph McCarthy,  ten by je určitě odhalil.  Ale už dávno není mezi námi.  Umřel už před lety v blázinci.  Ale ta NASA poněkud překvapila (i když si toho u nás asi málokdo všimnul). V době, kdy nás nejvíce bavil a stále baví rozruch na Ukrajině,  NASA  uveřejnila  poněkud překvapivou studii pod názvem „Tahle civilizace spěje ke svému konci“.  

Tu studii  nebudu opisovat,  uložil jsem si zprávu o ní, a studie je nepochybně někde na netu dostupná.  

Vědecký tým v ní dospěl k závěru, že rozhodujícími faktory, které mohou determinovat i budoucnost naší současné civilizace, jsou populace, klima, voda, zemědělství a energie. Tyto faktory mohou v situaci, kdy se jejich vzájemné působení spojí, odstartovat klíčové společenské změny. Jednou z nich je „nápor na zdroje v důsledku napětí v kapacitě životního prostředí“, druhou pak „radikální rozdělení společnosti na bohatou elitu a chudé masy“. Tyto sociální fenomény hrály „klíčovou roli v charakteru kolapsu nebo jeho průběhu“ v minulých studovaných případech „v dějinách za posledních pět tisíc let“.

V současnosti vysoký stupeň ekonomického rozvrstvení přímo souvisí s nadspotřebou zdrojů elitami především z industrializovaných zemí. „Vytvořené materiální hodnoty nejsou rovnoměrně rozdělovány celé společnosti, ale kontrolu nad redistribucí mají jen elity. Masy ‚obyčejné‘ populace, které materiální hodnoty produkují, dostávají pouze jejich menší část, většinou pouze tolik, aby se udržely těsně nad hranicí přežití.“

 

Ta terminologie je nepochybně zajímavá.  Nevím jak by na ni reagoval J.McCarthy.  Mně připadá přinejmenším neamerická-:).  Div ne bolševická.  Vlastně zavádí třídní hledisko.  

Občas mě baví výkřiky  rozhorlených autorů,  kteří  princip přerozdělování označují v podstatě za levicový či bolševický zločin. (Ještě roztomilejší pojem je „odklánění“).  Přitom těm autorům nedochází, že přerozdělování vytvořených reálných hodnot je málem tak staré jako lidstvo samo.  Existuje přinejmenším od vynálezu peněz, tedy už tisíce let – tedy když se oddělily reálné hodnoty od jejich symbolu, tedy peněz.   A jen v důsledku toho tak došlo v tzv. vyspělých formacích (evropských?)   už dávno  k rozvrstvení společnosti na boháče a chudinu (boháčů málo, chudiny hodně).  K tomu v primitivních formacích, jako např. v indiánských kmenech v Americe nedošlo  ještě ani v 18. století, protože ty nepracovaly s penězi.

A samozřejmě by nedošlo k revolucím,  které  se pokoušely nastolit spravedlivější  rozdělování  vytvořených hodnot.  Někdy se jim to i trochu podařilo (samozřejmě za určitou cenu). 

Ale třeba ti rozhorlení autoři rozlišují „správné“  a  „nesprávné“  přerozdělování, a za „správné“  přerozdělování  označují jen takové, kdy milióny  si shrabují  zase jen milionáři – což je nejčastější případ.  Zcela podle přísloví, že čert snáší vždy na největší hromadu.  Také v bibli je někde věta,  že majícím bude dáno a nemajícím bude odňato.  Takže ona to není žádná novinka.

A skuteční vládci světa, tj. bankéři v bance Goldman Sachs a dalších, se už ani nenamáhají si ty dolary tisknout, oni si je jen vymyslí  a hned je vrhnou do spekulací.  Jak správně napsal nedávno jeden náš autor,  pokud my nevíme, co bude stát zemědělská produkce za dva roky, tak oni to už vědí.  A už ji mají skoupenou.  Cenu samozřejmě zaplatíme my.

Před časem probírali na německé TV rozložení inkasa za džínovou konfekci.  Tu šijí za otrockých podmínek dělnice v Bangladéši  i jinde v Asii.  A rozložení inkasa vypadá údajně následovně:  ze 100%  tržby  docílené v západní Evropě asi 10%  inkasuje módní firma, která džíny vyvzorkuje a připraví do výroby, 10%  inkasuje  podnikatel v Bangladéši,  10%  schramstnou logistické náklady na přepravu do Evropy a distribuci.  A ostatních  70%  zůstane v Evropě.  A ta dělnice obdrží nejvýše asi desetinu toho,  co inkasuje podnikatel v Asii,  tedy nejvýše asi 1%  celkového inkasa.  Jen aby nechcípla hlady. Chce někdo ještě popírat, že dochází k rozsáhlému přerozdělování?

Stačí  shlédnout některé  provokativní filmy  amerického filmaře Michaela Moora, aby si člověk udělal  sice zkreslenou ale přece jen představu o tom, jak hrabou v kapitalismu  bankéři a jiní parazité.  To ovšem na naší TV nepustí.

 

Ona studie NASA došla k závěru, že „Vyšší míra užívání zdrojů urychluje příchod zhroucení civilizace. I když elity budou dlouhodobě žít v přebytku, masy pocítí zhoršení svých životních podmínek dříve. V takovém vývoji dojde k naprostému zhroucení mas, které bude vzápětí následovat kolaps elit.“

Lidstvo v současné době spotřebovává mnohem víc, než Země stačí vyprodukovat.

V krajních scénářích vývoje přináší elitám jejich monopol na rozdělování a užívání vytvářených hodnot časovou výhodu – před zhoubnými projevy kolapsu životního prostředí budou chráněny mnohem déle než většinová „obyčejná“ populace. To elitě umožní „pokračovat v dosavadním životním stylu, v tzv. business as usual, bez ohledu na přicházející katastrofu“.

 

Já osobně mám dost podobný názor. Ono se říká svoboda a demokracie, krásná slova,  a že liberální kapitalismus je ten nejlepší, atd.,  ale může přežít civilizace, která je zaměřena na maximalizaci produkce a maximalizaci spotřeby hmot a energií? 

Josef Komárek,  červen 2014.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Josef Komárek | pondělí 2.6.2014 17:57 | karma článku: 19,59 | přečteno: 719x
  • Další články autora

Josef Komárek

Bez Stalinského teroru by v r. 45 nejspíš nebylo osvobozeného Československa.

Ze západních info- a doku-kanálů už mnoho let chodí historické reportáže z předválečného, válečného a poválečného SSSR i z novodobého Ruska.

15.5.2024 v 12:35 | Karma: 3,70 | Přečteno: 65x | Diskuse| Ostatní

Josef Komárek

Skutečně stáli lidé ve frontách a nevěděli, zda se na ně dostane?

Tak to skutečně bylo! A to v letech 1945 až 50. A ke všemu ještě bylo v r.47 sucho a neúroda, na kterou nám USA odmítly prodat obilí, ale ze SSSR přišlo několik set tisíc tun. Žalostná byla úroveň zásobování zejména na venkově.

22.2.2024 v 12:55 | Karma: 33,29 | Přečteno: 1132x | Diskuse| Ostatní

Josef Komárek

Konečně se nastartuje ekonomika. Hallelujah.

A to hlavně výpovědí bez udání důvodů. Tahle rada nejchytřejších z chytrých oslnila i jednoho zdejšího autora a vypíchla ji i mladinká hlasatelka na ČTV. To před lety to viděl šéf Siemensu Peter Löscher jinak, když prohlásil:

8.2.2024 v 12:50 | Karma: 33,92 | Přečteno: 891x | Diskuse| Ostatní

Josef Komárek

Kamouček ouver (communications check over).

Tak tohle jsme slyšeli ze sluchátek na Klínovci v té mírové pohodě roku 1960. To hlásili ve dne v noci LOPáci, co jezdili v džípech na bavorské straně šumavské hranice. LOP byly americké Lehké Obrněné Pluky.

31.1.2024 v 12:50 | Karma: 17,17 | Přečteno: 448x | Diskuse| Ostatní

Josef Komárek

Jak je to s vražděním v době po vypuknutí svobody.

Tohle málokdo sleduje, ale už jsem o tom psal. Podle novodobé statistiky bylo v ČR v r.1989 zavražděno 140 lidí. Po vypuknutí svobody bylo za následujících 31 let povražděno zhruba 6600 lidí.

4.1.2024 v 13:50 | Karma: 18,64 | Přečteno: 569x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Odpověď „západním štváčům“. Rusko se pustilo do taktického jaderného cvičení

21. května 2024  19:31,  aktualizováno  20:38

Ruská armáda zahájila první fázi manévrů, které zahrnují nácvik přípravy a použití taktických...

Jedna velezrada za druhou. Moskva zametá s vývojáři hypersonických střel

21. května 2024  20:20

Ruský soud poslal fyzika Anatolije Maslova na 14 let do vězení za vlastizradu. Ten obvinění odmítá....

Ukrajinská artilerie končí hladovku. Munice dorazila, přiznávají Rusové

21. května 2024

Premium Uprostřed samých špatných zpráv z fronty jedna trochu lepší: ukrajinská armáda podle všeho dostala...

Krásná kněžna Zaháňská ovlivňovala politiku Evropy. Skrze pletky, ví Vševěd

21. května 2024

Premium Ze školy o ní obvykle víme jen to, že pronesla větu „Šťastná to žena!“ a že šlo o majitelku...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 157
  • Celková karma 33,29
  • Průměrná čtenost 1536x
Senior - bývalý systémový inženýr.

Seznam rubrik