Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Víkend v Seattlu

Seattle mě přívítal poněkud svérázně. Pouliční bitkou a pokojným protestem. Takovou skromější obdobou toho, co probíhá už několik týdnů na newyorské Wall Street.

Čekala jsem věrnou obdobu Vancouveru, nejenom proto, že mi to tvrdili všichni, kteří Seattle již dříve navštívili. Město je přece u vody, pověstná Skyline je podobného vzezření jako ta kanadská, až na tu vyčnívající ´Jehlu´, a obě města jsou hodně moderní.

Seattle mě překvapil. Mile, i pře počáteční nepříliš milé přivítání. Seattle působí americky, což je asi dobře, vzhledem k faktu, že je v Americe. Obyvatelstvo je různorodější. Oproti Vancouveru ubylo Číňanů a přibylo černochů a Mexičanů. K mé velké radosti. Záhy jsem narazila na úžasný bufet a dala si naprosto dokonalé křupavé ruřecí tacos s dvojitým nášupem quacamole a druhý den před odjezdem jsem se na cestu našťouchla mňamózním burritem.

Západy slunce tady na západě jsou spektakulární. Ten vancouverský je úžasný, ale na ten v Seattlu stejně nemá. Ukolíbaná mihotající se krajinou z okna autobusu jsem na chvíli zachrupla. Oko jsem proloupla právě v okamžiku, kdy jsem si nebyla jistá jestli sním nebo bdím. Na obzoru zářila obrovská žhavě oranžová koule hnízdící mezi dvěma černými horami. Vodní hladina přecházela od žlutavé po kovově modrou. Pohled, který bral dech. Škoda jen, že trval jen pár vteřin.

Slunce se pomalu schovává za horizont a obzor nabírá sytě růžový nádech. Obloha nade mnou je stále šmolkově modrá s malými růžovými obláčky a hory v pozadí jsou temně fialové.

Seattle je rozhodně méně ´skleněný´ než Vancouver a taky tu najdete pár ´starších budov´. Trocha historie na vás dýchne v části Pioneer Square nebo na Washingtonské univerzitě.

Areál kampusu působil jedno pošmourné nedělní ráno poněkud posmutněle, ale s trochou fantazie člověk úplně viděl klasické výjevy z amerických filmů pro náctileté, kdy studenti posedávají na rozlehlých trávnících ve stínu košatých stromů, popíjejí colu a listují tlustými učebnicemi. Knihovna Suzzallo rozhodně stojí za návštěvu. V neděli ale bohužel knihovna otevírá až odpoledne. Její impozantní interiéry mi tak byly utajeny. Mount Rainier se schovávala v šedavých mracích, takže pověstné panorama mi bylo také odepřeno.

Sobotní odpoledne bylo přívětivější a procházka po Downtownu se vydařila. Z Kerry Parku, v části Queen Ann, byl nádherný výhled na celé město. Tentokrát proti modravé obloze s výše zmíněnou Mount Rainier v pozadí.

Space Needle k Seattlu patří stejně neodmyslitelně jako první Starbucks či Samotář ze Seattlu.

´Jehla´ je pěkným turistickým lákadlem, ale paradoxně není nejvyšší vyhlídkovou věží. Pro výhled na celý Seattle z ještě větší výšky a za pouhých pět dolarů zaskočte do Columbia center na Páté Avenue. Ovšem pouze jestli budete v Seattlu přes týden. Za Space Needle zaplatíte 18 dolarů, ale zase vás do výšin vyveze i o víkendu a ve večerních hodinách.

Město je plné útulných kavárniček - obyvatelé Seattlu milují svou kávu - a i přestože je tu na každém rohu pověstný Starbucks, je tu místo i pro nespočet neřetězových ´coffee shopů´. Místo ´neosobních jídelen´ je tu poměrně hodně restaurací a barů, které mají styl a atmosféru.

Seattle je rájem pro milovníky mořských plodů....obrovský krab letí vzduchem a bodrý prodavač s bolestným výrazem ve tváři se drží za ruku a mudruje, že ho ta potvora chňapla klepetem a hází nezbedného klepetáče kolegovi. Vše je samozřejmě jen pro pobavení místních, kteří zašli nakoupit ingredience na nedělní oběd a pro turisty, kteří jsou vyrovnaní v řadě a čekají na další vtipné kousky. Panuje tu úžasná atmosféra. Všichni jsou dobře naladění. Na bělostném jakoby sněhu jsou jako panenky vyrovnaní lososi, krabi, obrovské krevety a spousta dalších mořských potvor, které ani neznám. Vše je čerstvé a stoprocentní kvality. Místní trh je velmi oblíbený. Jak mezi ´domorodci´ tak turisty. Najdete tu všechno. Cukrárny, malé jakoby bufety s kuchyní z celého světa, nádhernou čerstvou zeleninu a ovoce, turistické cetky, šperky,....pro každého něco.

Pokud někdy zabloudíte na západ Spojených Států, Seattle si nenechte ujít. Má co nabídnout....

Autor: Lenka Jodlová | pátek 28.10.2011 9:05 | karma článku: 15,53 | přečteno: 1225x
  • Další články autora

Lenka Jodlová

Týden v Riu, aneb ježíši, konečně Ježíš (4.díl)

Původní plán byl vydrápat se nahoru hory, ale po nepříliš příjemné epizodce s místním obyvatelstvem z předešlého dne, jsem změnila plán.

14.10.2016 v 7:30 | Karma: 10,93 | Přečteno: 300x | Diskuse| Cestování

Lenka Jodlová

Týden v Riu, aneb jak jsem se drápala na Homoli cukru

Žádné tabule o toxické vodě tu nemají, tak snad ta občasná větší vlna, která mi smáčí nožky a před kterou musím popoběhnout, aby mě neohodila víc než by bylo zdrávo, mi je nesežere.

4.10.2016 v 7:30 | Karma: 14,14 | Přečteno: 231x | Diskuse| Fotoblogy

Lenka Jodlová

Týden v Riu, aneb místo Ježíše do Botanických zahrad (díl 2.)

Budím se po šesti hodinách, celá nedočkavá .... Sprcha, snídaně a hurá na Ježíše! No, ale asi budu muset počkat. Můj podrobný itinerář se bude muset trochu přeskládat. Za oknem bílo a padají kýble vody. Snad to nebude na dlouho....

19.9.2016 v 7:30 | Karma: 13,09 | Přečteno: 147x | Diskuse| Fotoblogy

Lenka Jodlová

Týden v Riu, aneb za všechno může papoušek Blu (na pokračování)

Do sluchátek mi řve ́Ai, se eu te pego ́, šest let starý hit, který bodoval i u nás. Piluju naladění se na brazilskou notu. Před sebou mám skoro 12 hodin letu...

16.9.2016 v 13:20 | Karma: 11,60 | Přečteno: 175x | Diskuse| Cestování

Lenka Jodlová

Diwali, aneb indický svátek světel v Praze

́Já si říkala, že je tu nějak černo ́! Což byla reakce paní v autobuse, když jsem jí vysvětlila, že na množství lidí kolem nemá vliv Dopravní podnik a další výluka metra, nýbrž indický svátek Diwali, festival světla, jež se dnes koná v kulturáku na Novodvorský. Paní ́sjela ́ přítomné znechuceným pohledem – pány v oblecích, dámy v nádherných sárí v zářivých pastelových barvách a dětičky načinčané v pestrobarevných slušivých miniaturách oděvů dospěláků.

3.11.2014 v 7:30 | Karma: 12,41 | Přečteno: 395x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Okřídlený sebevrah má odstrašit Čínu. Tchaj-wan pokukuje po minidronech

18. května 2024

Premium Tchaj-wan v posledních letech posiluje svoji armádu v reakci na opakované provokace čínské armády....

Klitoris do učebnic patří. Porno může být i prospěšné, říká psycholožka

18. května 2024

Premium Se sledováním porna má zkušenost přibližně 8 z 10 Čechů, říká čerstvý výzkum společnosti CZECHSEX....

Střelec na Fica jde do vazby. Premiérův stav se lepší, převoz ještě není možný

18. května 2024  11:09,  aktualizováno  19:55

Slovenský premiér Robert Fico, kterého ve středu postřelil atentátník, je ve stabilizovaném, ale...

Na trati z Ostravy do Třebechovic srazil vlak člověka, ten na místě zemřel

18. května 2024  19:18

Na železniční trati v Ostravě-Třebovicích srazil v sobotu večer vlak člověka, na místě zemřel. Jeho...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...