Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vancouver, aneb setkání s místní zvířenou

Kousek za mnou se z vody vynořila hlava. Á, kolega plavec, říkám si. Tak jsem se víc otočila a utrpěla šok. Hlava to sice byla, ale...

Všude po Kanadě visí cedule ´pozor na medvědy´ s návodem ´co dělat, když´ v případě, že potkáte nějakého hnědo či černosrstého chlupáče. A já jako na potvoru ještě neviděla ani jednoho - bohužel. Ani místní kočkovitou, pumu americkou - naštěstí. Prý až se mi zachce se procházet v lesích výše položených, měla bych se přidružit k někomu se psem. Ne snad, že by pes pumu zahnal, ale abychom měli co ´obětovat´.

Je fakt, že přímo ve Vancouveru na výše zmíněné čtyřnohé obyvatele těžko narazím, ale i tak tu mám o zábavu postaráno.

Plavu si v oceánu, nějakých 30m od břehu. Kousek za mnou se z vody vynořila hlava. Á, kolega plavec, říkám si. Tak jsem se víc otočila a utrpěla šok. Hlava to sice byla, ale tulení! Korálkovité oči se na mě jakoby pobaveně usmívaly a celý groteskní výraz dokreslily dlouhé bílé vousy klenoucí se od tuleního čumáku. Tuleň je možná na místní plavce zvyklý, ale já na tuleně rozhodně ne. Několik jsem jich už viděla, ale vždycky z břehu a bezpečné vzdálenosti. Těžko říct, jestli byl tuleň stejně ´vyplesklý´ jako já. Hlavou se mi začaly honit naprosté voloviny typu - kouše tuleň? Mám kolem sebe kopat jak o život nebo mám nehybně ležet na hladině, což nám radili před lety v Austrálii v případě, že bychom se při šnorchlování potkali se žralokem? Ne že bych si myslela, že mi tuleň urafne nohu, ale .... Co vlastně dělá takový vysmátý tuleň? Prý nic. Vykoukne, ´pozdraví´ a plave si dál. Já taky plavala. Ke břehu. A jako o život. Večer jsem pak z pláže pozorovala dva, jak dovádějí v západu slunce. Byla to taková roztomilá tulení pleskaná, kdy z vody vyjela hlava a tak třetina tlusťoučkého tělíčka a plácla sebou o klidnou večerní hladinu.

V Londýně v odpadcích bufetí lišky, v Kanadě mají mývaly. Včera jsem jednoho načapala na dvorku. Rachotil mezi grilem a prázdnými láhvemi od piva. Mohla to být docela slušná večeře. Nějaký ten zapadlý kousek karbanátku či párku a k tomu pár hltů chmelového moku.

Jeden odrzlý mýval bydlí hned vedle stánku s občerstvením ve Stanley Parku. Viděla jsem ho tam už několikrát. Pokaždé to začíná stejně. Objeví se - bázlivě se přikolíbá, na tváři přívětivý, téměř kamarádský výraz. Přešlapuje z jedné tlapky na druhou a pracuje na očním kontaktu. Já, co by přivandrovalec z Evropy, který mývala v životě neviděl, jsem nadšena setkáním s místním černobílým zvířátkem. Mýval je ovšem zvíře divoké a jeho krmení je samozřejmě zakázané, takže na moje hranolky s rybou si může nechat zajít chuť. A stejně by mu po nášupu tučné, nezdravé pochoutky mohlo být pěkně šoufl. Cvakám jednu fotku za druhou. Mýval možná doufá, že když zapózuje, přece jenom mu něco hodím. Nehodila jsem. Na sekvenci fotek, které jsem pořídila, se jednoznačně zračí změna výrazu od přátelského, plného naděje, přes skeptický, následně nevěřící, že ze mě asi nic ´nekápne´, po viditelně naštvaný. Mýval se napřímil, protáhl drápky a začal si to odhodlaně mašírovat k mému stolečku. Nečekala jsem. Čapla oběd a utekla, za smíchu okolních strávníků. Ovšem jen do doby, kdy si to mýval namířil právě k nim.

I na racky je radno dávat si pozor. Necháte-li věci na pláži, nikdo vám je nesebere, ale dozajista přijdete o svačinu. Během chvíle se vám ´vloupají´ i do igelitky a spořádají na co přijdou. Ve Stanley Parku racci holdují poněkud vhodnější stravě - mořským hvězdicím.

´Vtipné´ tabule u pláží a parků hlásají ´Jestli si myslíte, že jste viděli kojota, pravděpodobně jste ho viděli.´ Já si myslím, že jsem před pár dny viděla kojota, takže jsem asi viděla kojota. Za večerního šera se zpoza klády na pláži vynořila silueta pohublého opelichaného čehosi, co mi houpavým poklusem přeběhlo přes cestu a zaplulo do křoví.

Vancouver je takzvaně ´zelený´, velmi přátelský k životnímu prostředí. A člověk tu má přírodu doslova na svém prahu.

Pláž. Hory, les, dravé řeky v severním Vancouveru. No řekněte. Kdy se člověku ve městě poštěstí vidět orla, který za letu drapne rybu z oceánu a odplachtí poobědvat na skálu opodál?

Autor: Lenka Jodlová | pátek 12.8.2011 8:20 | karma článku: 17,30 | přečteno: 1451x
  • Další články autora

Lenka Jodlová

Týden v Riu, aneb ježíši, konečně Ježíš (4.díl)

Původní plán byl vydrápat se nahoru hory, ale po nepříliš příjemné epizodce s místním obyvatelstvem z předešlého dne, jsem změnila plán.

14.10.2016 v 7:30 | Karma: 10,93 | Přečteno: 300x | Diskuse| Cestování

Lenka Jodlová

Týden v Riu, aneb jak jsem se drápala na Homoli cukru

Žádné tabule o toxické vodě tu nemají, tak snad ta občasná větší vlna, která mi smáčí nožky a před kterou musím popoběhnout, aby mě neohodila víc než by bylo zdrávo, mi je nesežere.

4.10.2016 v 7:30 | Karma: 14,14 | Přečteno: 231x | Diskuse| Fotoblogy

Lenka Jodlová

Týden v Riu, aneb místo Ježíše do Botanických zahrad (díl 2.)

Budím se po šesti hodinách, celá nedočkavá .... Sprcha, snídaně a hurá na Ježíše! No, ale asi budu muset počkat. Můj podrobný itinerář se bude muset trochu přeskládat. Za oknem bílo a padají kýble vody. Snad to nebude na dlouho....

19.9.2016 v 7:30 | Karma: 13,09 | Přečteno: 147x | Diskuse| Fotoblogy

Lenka Jodlová

Týden v Riu, aneb za všechno může papoušek Blu (na pokračování)

Do sluchátek mi řve ́Ai, se eu te pego ́, šest let starý hit, který bodoval i u nás. Piluju naladění se na brazilskou notu. Před sebou mám skoro 12 hodin letu...

16.9.2016 v 13:20 | Karma: 11,60 | Přečteno: 175x | Diskuse| Cestování

Lenka Jodlová

Diwali, aneb indický svátek světel v Praze

́Já si říkala, že je tu nějak černo ́! Což byla reakce paní v autobuse, když jsem jí vysvětlila, že na množství lidí kolem nemá vliv Dopravní podnik a další výluka metra, nýbrž indický svátek Diwali, festival světla, jež se dnes koná v kulturáku na Novodvorský. Paní ́sjela ́ přítomné znechuceným pohledem – pány v oblecích, dámy v nádherných sárí v zářivých pastelových barvách a dětičky načinčané v pestrobarevných slušivých miniaturách oděvů dospěláků.

3.11.2014 v 7:30 | Karma: 12,41 | Přečteno: 395x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Brusel zveřejnil 10 kroků pro přijímání migrantů, z nichž se Česko nevyzuje

12. června 2024  18:34

Evropská komise zveřejnila harmonogram, který má zajistit, aby v jednotlivých členských státech EU...

Pravda o střelbě na fakultě. Unikátní rekonstrukce, vrah přišel ve 13:23

17. června 2024

Premium Pravda o střelbě na filozofické fakultě se vynořuje postupně a některé detaily jdou proti tvrzením,...

„Tak dlouho tam ta zrůda byla...“ Zjištění o střelbě na fakultě rozlítila pozůstalé

18. června 2024

Premium Univerzita Karlova i pozůstalí podali stížnosti proti policejním závěrům prosincové střelby na...

Fanoušci na cestě za snem. Češi zaplnili Lipsko a věří v porážku Ronalda

18. června 2024  19:07

Lipsko (Od našich zpravodajů) Fanouškovská vášeň nezná hranic. Češi v Lipsku fandí naplno i přes déšť a věří v historický úspěch...

ANALÝZA: Amerika chce víc atomovek. Přichází zbrojní závody bez cíle a logiky

18. června 2024

Premium Rýsuje se nový jaderný trojúhelník, USA a Rusko s Čínou. Američané zřejmě začnou rozšiřovat své...

Ani autobus tam nestaví. Jak doktor Vševěd hledal a vypátral střed Evropy

18. června 2024

Premium Jak dalekou cestu je nutné urazit do středu Evropy? A kde to vlastně je? Jiří Martínek alias doktor...

Novým šéfem NATO bude nizozemský premiér Mark Rutte, uvedla televize

18. června 2024  18:35

Novým generálním tajemníkem Severoatlantické aliance (NATO) se stane končící nizozemský premiér...

Nejlepší tip na letní grilovačku: Bez něj se neobejdete
Nejlepší tip na letní grilovačku: Bez něj se neobejdete

Ajvar skvěle dochutí všechny grilované pokrmy. V redakci jsme vyzkoušely jemný i pálivý Ajvar, který se hodí k masu i zelenině. Jaké recepty se...