Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Střep - Londýn z vyhlídky mrakodrapu The Shard

Ačkoliv předpověď hlásala jasný den bez mráčku, probudili jsme se do zamračeného rána. Ne zrovna ideální start, vzhledem k tomu, že na návštěvu vyhlídky na nejvyšším mrakodrapu západní Evropy jsem se těšila jak malá po x měsíců. Při poslední návštěvě Londýna v dubnu to nevyšlo – takřka celou Evropu zahalil oblak jemňounkého písečku ze Sahary – a teď mi to zhatí regulérní nevyzpytatelné ostrovní počasí?

Utápěla jsem žal v pintě jednoho, dvou, tří ciderů a aby dílo bylo dokonáno, nervy z nevydařeného výletu jsem obalila dávkou hospodského nášupu v podobě – bangers and mash – úžasných grilovaných klobáskopárků (jestli někdo zná český výraz pro sausages, sem s ním) na kopci smetanové bramborové kaše, to vše utopené v ´gravy´, takové té umělohmotné hnědé univerzální omáčce. Mňam!

Nevím, jestli to bylo nadměrným přísunem zkvašených jablek a faktem, že bylo teprve lehce po jedné hodině odpolední, ale venku se zdálo býti poněkud jasněji. I vykoukla jsem ven. Nad City se rozprostírala modrá obloha posetá bílými načechranými obláčky. Do prohlídky nám zbývala slabá hodinka. Během procházky podél řeky jsem vystřízlivěla, abych byla následně, tentokrát už jen obrazně, ´opilá´ majestátností této stavby. Stojíc na úpatí, s hlavou vzhůru - pohled na obrovskou skleněnou, kovově modravou plochu malých čtverečků, tyčící se vysoko a téměř jakoby protínající londýnské nebe nad vámi, je neuvěřitelným zážitkem.

Bezpečnostní prohlídka se nekonala, takže jsme byli promptně nasměrováni hned k turniketům, kde jsme přiložili vytištěné vstupenky a byli propuštěni do ´placené zóny´. ´Ještě se nám tady u stěny postavte – úsměv prosím´, a pak už jsme dvěma různými výtahy za neuvěřitelně krátkou dobu, během které nám stačily zalehnout uši jak v letadle, byli vyvezeni do 69. patra, první vyhlídkové galerie.

Neuvěřitelný výhled. Temže se před vámi vine jak had někam do dáli, daleko za Canary Wharf, nepřehlédnutelný shluk kancelářských budov na východně Londýna. Viditelnost je úžasná.

Na severozápadě se klene nezaměnitelný oblouk Wembley stadionu. V ostrém úhlu pod námi je vidět námořní válečná loď Belfast. Tower of London společně s Tower Bridge vypadají jak skládanky ze stavebnice Lego. Obcházím galerii a kochám se i běžnými pohledy – hned pod námi je vlaková stanice London Bridge, z níž trčí hustá změť kolejí, z výšky spíše připomínající tlustou hnědou větev, po níž čile štrádují bílé housenky. Jednotlivé objekty zájmu si je možné přiblížit na nasměrovatelných obrazovkách.

Nad okny jsou velké tabule s obrázky místních pamětihodností, takže i nezasvěcený návštěvník se velice lehce zorientuje.

I když pro notoricky známé stavby typu St. Paul´s Cathedral, Houses of Parliament či London Eye jich snad ani není třeba….ale u nových, které v City rostou jak houby po dešti je člověk ocení – vedle Gherkin-Okurky je nová stavba, pro níž se zažila přezdívka Walkie Talkie, pro svůj tvar nápadně připomínající vysílačku.

O tři patra výš je druhé vyhlídkové patro – open-air galerie, jež nabízí opět 360 stupňový pohled na toto úžasné město.

V přízemí pak můžete provětrat peněženku v obchodě se suvenýry, kde Vám za ´pouhých´ 30 liber nabídnou vaši fotku od stěny v přízemí, umě pomocí Photoshopu zasazenou na různá pozadí. A tak máte najednou možnost zakoupit fotku s rozzářeným Okem a Parlamentem na noční černé obloze, ač je odpoledne a venku září slunce. Ten zbytek, to už je to známé, typické – hrníčky, pohledy, trička. Co je v ceně a co vám určitě zkroutí koutky do úsměvu, jsou citáty na stěně u vchodu – pravdy jako ´I´m leaving because the weather is too good. I hate London when it´s not raining.´ nebo ´Nothing is certain in London but expense.´ skutečně sedí.

S naprosto vymetenou hlavou a jakousi neochotou opustit Střep, nadšená ze svého narozeninového dárku, jsem vyšla ven, naposledy se otočila a zaplula do klikatých uliček Borough Marketu. Byl čas na zmrzlinu.

 

Autor: Lenka Jodlová | pondělí 23.6.2014 7:30 | karma článku: 15,14 | přečteno: 876x
  • Další články autora

Lenka Jodlová

Týden v Riu, aneb ježíši, konečně Ježíš (4.díl)

Původní plán byl vydrápat se nahoru hory, ale po nepříliš příjemné epizodce s místním obyvatelstvem z předešlého dne, jsem změnila plán.

14.10.2016 v 7:30 | Karma: 10,93 | Přečteno: 300x | Diskuse| Cestování

Lenka Jodlová

Týden v Riu, aneb jak jsem se drápala na Homoli cukru

Žádné tabule o toxické vodě tu nemají, tak snad ta občasná větší vlna, která mi smáčí nožky a před kterou musím popoběhnout, aby mě neohodila víc než by bylo zdrávo, mi je nesežere.

4.10.2016 v 7:30 | Karma: 14,14 | Přečteno: 231x | Diskuse| Fotoblogy

Lenka Jodlová

Týden v Riu, aneb místo Ježíše do Botanických zahrad (díl 2.)

Budím se po šesti hodinách, celá nedočkavá .... Sprcha, snídaně a hurá na Ježíše! No, ale asi budu muset počkat. Můj podrobný itinerář se bude muset trochu přeskládat. Za oknem bílo a padají kýble vody. Snad to nebude na dlouho....

19.9.2016 v 7:30 | Karma: 13,09 | Přečteno: 147x | Diskuse| Fotoblogy

Lenka Jodlová

Týden v Riu, aneb za všechno může papoušek Blu (na pokračování)

Do sluchátek mi řve ́Ai, se eu te pego ́, šest let starý hit, který bodoval i u nás. Piluju naladění se na brazilskou notu. Před sebou mám skoro 12 hodin letu...

16.9.2016 v 13:20 | Karma: 11,60 | Přečteno: 175x | Diskuse| Cestování

Lenka Jodlová

Diwali, aneb indický svátek světel v Praze

́Já si říkala, že je tu nějak černo ́! Což byla reakce paní v autobuse, když jsem jí vysvětlila, že na množství lidí kolem nemá vliv Dopravní podnik a další výluka metra, nýbrž indický svátek Diwali, festival světla, jež se dnes koná v kulturáku na Novodvorský. Paní ́sjela ́ přítomné znechuceným pohledem – pány v oblecích, dámy v nádherných sárí v zářivých pastelových barvách a dětičky načinčané v pestrobarevných slušivých miniaturách oděvů dospěláků.

3.11.2014 v 7:30 | Karma: 12,41 | Přečteno: 395x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Rakouské Zelené do eurovoleb povede mladá aktivistka. Je nezkušená a lže, zní

18. května 2024  11:55

Lídryně kandidátky rakouské vládní strany Zelení do Evropského parlamentu Lena Schillingová se od...

Nehoda kamionu na osm hodin zastavila provoz na D35 u Olomouce

18. května 2024  7:39,  aktualizováno  11:42

Kvůli nehodě kamionu byla dnes časně ráno uzavřena dálnice D35 u Olomouce-Nemilan ve směru na...

Na Česko udeří od jihovýchodu bouřky. Hrozí kroupy a také přívalové deště

18. května 2024  11:19,  aktualizováno  11:40

Přímý přenos Silné bouřky dnes zasáhnou Moravu a jihovýchod Čech, v neděli pak celé Česko, uvedli meteorologové....