Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Skryté tradice Spojeného království

Nejenom červené poštovní schránky, patrové autobusy či černé taxíky, ale i zmrzlinové vozy či mlékař patří k ostrovnímu tradičnu.

Seznam toho notoricky známého je celkem dlouhý. A Londýn toho má na ´svědomí´ hodně. Již zmíněné double deckery, dnes již moderní náhrašky těch původních, které již nevyhovovaly po stránce technické a hlavně bezpečnostní. Zavzpomínat a za jízdy ovšem můžete naskočit stále, a to na lince 9 projíždějící centrem. Černé taxíky, kdy se vám cesta v dopravní špičce může hodně prodražit, pokud nevíte, že cena není za ujetou vzdálenost, nýbrž za čas. Vězte, že oči se vám budou protáčet stejně rychle jako číslice na displeji vaší útraty.

Při procházce centrem uvidíte téměř všechno. Červené telefonní budky, které dnes, v éře mobilních telefonů, skoro nikdo nepoužívá. Ale i tak se jejich dveře netrhnou, neb se v nich každý nechává vyfotit. Policisty v typických helmách, nepraktických a neprodyšných, leč tradičních. Pokud zavítáte do Londýna v letních měsících, nejednou budete svědky toho, kdy policista středního věku sundá helmu, otře pleš, kapesník pozprostře na temeni a nasadí helmu zpět. Respekt a úcta, kterou britská policejní uniforma vyvolává, je tady vykoupena předčasnou ztrátou vlasového porostu.

Všichni vědí o zvyku mít dva oddělené kohoutky. Jeden s vařící a druhý s ledovou vodou.

Tradice přetrvává a někteří zavilí vyznavači si nechají tuto ´vymoženost´ nainstalovat i do nového domu. Ne všichni jsou takoví, takže máte docela reálnou šanci, že ve vašem hotelu bude normální mixační moderní baterie. Pokud budete ovšem ubytovaní v tradičním tradičním hotelu, máte naději, že budete mít oddělené kohoutky i ve vaně, bez mixační sprchy, takže vám nezbyde než místo rychlého osprchování spočinout déle a večerní očistu vyřešit koupelí.

Pokud nebudete moci najít v koupelně vypínač světla, podívejte se vzhůru. Určitě se tam někde bude houpat nějaký špagátek. Stačí zatáhnout a .....´budiž světlo!´ Podle místních regulí nesmí být v koupelně ani vypínač ani zásuvka. A když už je řeč o zásuvkách. I ty mají vypínač. Takže až vám v hotelu nepůjde televize, s největší pravděpodobností není rozbitá, jen má vypnutou zásuvku.

Další, pro návštěvníky nepochopitelnou věcí, jsou tzv. sash windows. Okna, která se nedají otevřít, jen vysunout na maximum 25-30cm. Taková okna jsem jednou měla. Nedá se pořádně vyvětrat.  Logicky se nedají ani otevřít, takže je nemůžete ani umýt. Celou věc ještě komplikuje skutečnost, že dvě skleněné desky se překrývají.

Typickou snídaní je tzv. Full English breakfast, jež obsahuje slaninu, vejce, sausages (něco jako naše párky, ale z mletého masa), bílé fazole v tomatové omáčce, osmažené žampiony a rajčata a toust. Pokud se chcete po ránu vyvarovat mastné kalorické bombě, o cholesterolu ani nemluvě, tak máte možnost zvolit snídani ´kontinentální´, která zahrnuje vesměs to ostatní jako jsou cereálie, jogurt, toust s džemem,...

Britové se nepovažují za součást Evropy. Je Velká Británie a pak ten zbytek - což je nazýváno buď jako ´kontinent´nebo ´Evropa´.


Tradiční, leč běžnému turistovi ukrytý, je i takový Milkman. Po ulicích dvakrát do týdne uvidíte jezdit malý otevřený náklaďáček rozvážející mléko. Mr Milkman vám až ke dveřím donese v drátěném stojánku skleněné láhve s alobalovým víčkem. Mléko, které sice dlouho nevydrží (maximálně několik dní), je dražší než to v plastové láhvi ze supermarketu, ale za to chutná jako MLÉKO!

V letních měsících uvidíte zmrzlinové vozy, které brázdí ulice už po několik desítek let. Mnozí si z nich udělali rodinnou živnost. Je to náročná práce, neb stále musíte investovat do svého zmrzlinového vozu a do nabízeného sortimentu, abyste obstáli konkurenci supermarketových nanuků. Ale nad takové ´softie´, točenou vanilkovou zmrzlinu s čokoládovou tyčinkou, prostě není. Někde v Cornwallu jsem si pochutnala i na domácí zmrzlině, na kterou byl pan majitel patřičně hrdý. A zcela oprávněně! Zmrzlinové vozy jsou hodně oblíbené (nejenom u dětí) a bývají neodmyslitelnou součástí různých sportovních či kulturních akcí.

Po staletí se stavějí domy s doškovými střechami. Británie (a Irsko) mají nejvíce doškových střech ze zemí celé Evropy. Dobře udělaná střecha vydrží 45-50 let a v dnešní době si ji pořizují jen velmi dobře situovaní lidé toužící po domě s nádechem venkovského stylu. Došky jsou totiž velmi finančně nákladné.

Spojené království je plné roztodivných tradic a zvyklostí. A Britové jsou na své tradice patřičně pyšní.

Šálkem čaje Britové řeší každou stresovou situaci. Takže až vám půjde ze všech těch ´úžasných´ tradic hlava kolem, zajděte na pořádný hrnek čaje.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lenka Jodlová | středa 26.8.2009 8:00 | karma článku: 24,08 | přečteno: 2364x
  • Další články autora

Lenka Jodlová

Týden v Riu, aneb ježíši, konečně Ježíš (4.díl)

Původní plán byl vydrápat se nahoru hory, ale po nepříliš příjemné epizodce s místním obyvatelstvem z předešlého dne, jsem změnila plán.

14.10.2016 v 7:30 | Karma: 10,93 | Přečteno: 300x | Diskuse| Cestování

Lenka Jodlová

Týden v Riu, aneb jak jsem se drápala na Homoli cukru

Žádné tabule o toxické vodě tu nemají, tak snad ta občasná větší vlna, která mi smáčí nožky a před kterou musím popoběhnout, aby mě neohodila víc než by bylo zdrávo, mi je nesežere.

4.10.2016 v 7:30 | Karma: 14,14 | Přečteno: 231x | Diskuse| Fotoblogy

Lenka Jodlová

Týden v Riu, aneb místo Ježíše do Botanických zahrad (díl 2.)

Budím se po šesti hodinách, celá nedočkavá .... Sprcha, snídaně a hurá na Ježíše! No, ale asi budu muset počkat. Můj podrobný itinerář se bude muset trochu přeskládat. Za oknem bílo a padají kýble vody. Snad to nebude na dlouho....

19.9.2016 v 7:30 | Karma: 13,09 | Přečteno: 147x | Diskuse| Fotoblogy

Lenka Jodlová

Týden v Riu, aneb za všechno může papoušek Blu (na pokračování)

Do sluchátek mi řve ́Ai, se eu te pego ́, šest let starý hit, který bodoval i u nás. Piluju naladění se na brazilskou notu. Před sebou mám skoro 12 hodin letu...

16.9.2016 v 13:20 | Karma: 11,60 | Přečteno: 175x | Diskuse| Cestování

Lenka Jodlová

Diwali, aneb indický svátek světel v Praze

́Já si říkala, že je tu nějak černo ́! Což byla reakce paní v autobuse, když jsem jí vysvětlila, že na množství lidí kolem nemá vliv Dopravní podnik a další výluka metra, nýbrž indický svátek Diwali, festival světla, jež se dnes koná v kulturáku na Novodvorský. Paní ́sjela ́ přítomné znechuceným pohledem – pány v oblecích, dámy v nádherných sárí v zářivých pastelových barvách a dětičky načinčané v pestrobarevných slušivých miniaturách oděvů dospěláků.

3.11.2014 v 7:30 | Karma: 12,41 | Přečteno: 395x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Prezident Pavel se zranil na motorce. Skončil na pozorování v nemocnici

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  21:12

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si krátké...

Putin chce ovládat Baltské moře a teď se dívá na Gotland, obává se Švédsko

23. května 2024  20:47

Ruský diktátor Vladimir Putin teď svůj pohled upírá na Gotland, varuje vrchní velitel švédské...

V Rusku byl kvůli machinacím zatčen zástupce náčelníka generálního štábu Gerasimova

23. května 2024  9:45,  aktualizováno  20:45

V Rusku zatkli dalšího vysoce postaveného generála, tentokrát náčelníka hlavní správy komunikací...

Auta kradená v Česku končí na Ukrajině. V poslední době odhalení přibývá

23. května 2024

Premium Na konci března ukrajinští pohraničníci na přechodu Tisa mezi Maďarskem a Ukrajinou narazili na...

Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA
Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA

Kosmetiku Mádara určitě od nás už znáte – potkat jste je mohli veletrhu FOR KIDS v Praze nebo také v nedávném v uživatelském testování, kde jsme...