Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Neobyčejné osudy obyčejných lidí

Během mých cest jsem se potkala s nepřeberným množstvím rozmatitých lidí. Ať už z hlediska jejich původu, úhlu pohledu na různé otázky či životních příběhů. Tři neuvěřitelné příběhy za všechny….

Před dvěma lety jsem potkala Indku, jež od svých sedmi měsíců vyrůstala v Německu. Z indického sirotčince ji adoptoval německý pár a asi rok na to jí ze stejného sirotčince pořídili malou, opět několikaměsíční, mladší sestřičku. Je Němkou, cítí se Němkou, nemá ráda Angelu a Frankfurt považuje za neosobní předražené město, kde má ovšem dobrou práci, která by se v jiných městech, kde by třeba bydlela radši, hledala prý hůře. Miluje české knedlíky, které jí vařívávala babička. Česká babička. Děda z tátovy strany byl totiž Čechoslovák. Tatínek se narodil ještě u nás, ale v dětství s rodinou emigrovali do Německa. Maminka byla z bývalé Jugoslávie. Takže když byla kamarádka nedávno v Praze, svíčková s houskovým knedlíkem byla jednou z položek na seznamu českých jídel, které si za víkend rozhodně musí dát.

O svém životním příběhu vypráví bez emocí. Nemá ambice dozvědět se o svých biologických rodičích. Žádnou z indických řečí nehovoří a v Indii byla jen jednou. Před pár lety se sestrou vydaly na cestu napříč mateřskou zemí a v Kerale navštívily místo, z něhož obě pocházejí. Její sestra by prý ráda věděla o svém původu víc, ale do záznamů v sirotčinci prý nahlédnout nesměla. Jedinou šancí, jak se něco dozvědět, je najmout si právníka a prokousat se neuvěřitelnou indickou byrokracií bez záruky na úspěch. Možností, co se stalo je hned několik, a všechny mají společný jmenovatel - nějakou katastrofu. Rodiče mohli zemřít, mohly se narodit svobodné matce, mohly být výsledkem znásilnění, nebo se prostě narodily jako dívky, což může být rodinným ´prokletím´, neb je všeobecně známo, že lepší je mít syna.

Německo je na přistěhovalce zvyklé, zvláště ve velkých městech, ale indická komunita je v menšině, třeba oproti té turecké. O Turcích se ví. Byli prý najímáni na různé práce, a pak prostě zůstali. Když Turek mluví plynně německy, nikdo se nad tím nepozastaví. Indka s dokonalou němčinou prý vždy vzbudí překvapení a následnou zvědavost. Prý si na to už zvykla, ale nikdy jí to nepřestalo udivovat – pro ni je to samozřejmě přirozené, normální….

Jsem ze Salvádoru, zněla odpověď na moji obligátní otázku ´where are you originally from?´. Víš, to je ta země ve střední Americe. Vím, protože jsem nedávno viděla otřesný film s názvem ´Voces inocentes – Hlasy nevinnosti´, který pojednává o hrůznosti občanské války, která trvala více jak deset let a při které zemřely desetitisíce lidí včetně dětí, zejména chlapců, kteří byli verbováni ve věku pouhých 12 let.

Od války uběhlo přesně dvacet let - tedy v době kdy jsem potkala kluka jménem Miguel, okatého, s černými hustými vlasy a olivovou pletí. On sám mohl být na prahu dvacítky. Než jsem si to v hlavě utřídila, vyrukoval na mě s informací, že právě z toho pekla s ním máma, coby ročním miminem utekla. Máma o válce nemluví, jediné co ví je, že když přišla o všechno a všechny, jednoho dne se sebrala a prostře šla a šla, nikde se nezastavovala a šla. Podrobnosti prý neví, nebo se o ně prostě nechtěl podělit. S mámou se dostal až do Kanady. Mluví brilantní angličtinou stejně tak jako naprosto úžasnou španělštinou, kterou ho naučila máma. V Salvadoru nikdy nebyl a ani máma se tam nechystá, přišla o všechno a Kanadě je vděčná za nový začátek.

Stojím ve frontě na odbavení a přede mnou pošupuje zavazadla skupinka dvou postarších dam v pěkně střižených kostýmcích v doprovodu typického anglického elegána. Z konverzace jsem vyrozuměla, že do Prahy cestuje jen jedna z nic a že starší pár je tu jen jako doprovod. Ženy mezi sebou komunikují česky. Pán je Anglán jak vyšitý – tvídové sako s koženými záplatami na loktech, znáte to…

A kam prý letím. Aha, taky do Prahy…a vadilo by mi se postarat o švagrovou? Není zběhlá v létání, sama cestuje teprve podruhé a navíc moc nerozumí anglicky. Ale jo, proč ne….už v davu čekatelů na odbavení jsem se dozvěděla, že starší ze sester v Británii žije už od roku 68. Utekla prý s bratrem. Rodiče s mladší sestrou už to prý nestihli. Proč se rozhodli utéct odděleně, jsem se nedozvěděla. Každopádně pro rodiče doma začalo peklo. Oba rodiče byli vyhozeni z práce a podrobeni výslechům tajné služby. Stejné otázky pořád dokola. Věděli jste o tom? Nevěřím, že byste neměli žádné tušení. A jestli jste měli, měli jste to okamžitě nahlásit,…. Otec prý unikl jasným uranovým dolům jen proto, že policista, který měl jejich ´případ´ na starosti prý měl nějakého emigranta ve vzdáleném příbuzenstvu a ví, co to udělalo s jeho rodinou. Nakonec si tatínek odseděl ´jen´ dva roky. Jako učitel si už nikdy neškrtnul. Máma po dlouhé době sehnala práci v továrně, aby měli alespoň z čeho žít, prý opět díky onomu příslušníkovi policie.

Otec se do Británie nikdy nepodíval, maminka prý jednou, těsně po revoluci. S bratrem se už se už dlouhá léta nestýkají.

Spokojenost na obou stranách – já jsem si poslechla naprosto úžasný životní příběh a paní si se mnou na oplátku prošla všechny obchody, o které dříve přicházela, neb se bála, že se na letišti ztratí a nakonec jí to uletí….

O usměvavém, života si užívajícím Indovi, kterého jsem potkala cestou na Vancouver Island a jehož vyprávění rozhodně patří mezi nej životní příběhy, si přečtěte na http://jodlova.blog.idnes.cz/c/199989/Jak-jsem-potkala-secteleho-Inda.html .

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lenka Jodlová | čtvrtek 27.3.2014 10:25 | karma článku: 11,62 | přečteno: 787x
  • Další články autora

Lenka Jodlová

Týden v Riu, aneb ježíši, konečně Ježíš (4.díl)

Původní plán byl vydrápat se nahoru hory, ale po nepříliš příjemné epizodce s místním obyvatelstvem z předešlého dne, jsem změnila plán.

14.10.2016 v 7:30 | Karma: 10,93 | Přečteno: 300x | Diskuse| Cestování

Lenka Jodlová

Týden v Riu, aneb jak jsem se drápala na Homoli cukru

Žádné tabule o toxické vodě tu nemají, tak snad ta občasná větší vlna, která mi smáčí nožky a před kterou musím popoběhnout, aby mě neohodila víc než by bylo zdrávo, mi je nesežere.

4.10.2016 v 7:30 | Karma: 14,14 | Přečteno: 231x | Diskuse| Fotoblogy

Lenka Jodlová

Týden v Riu, aneb místo Ježíše do Botanických zahrad (díl 2.)

Budím se po šesti hodinách, celá nedočkavá .... Sprcha, snídaně a hurá na Ježíše! No, ale asi budu muset počkat. Můj podrobný itinerář se bude muset trochu přeskládat. Za oknem bílo a padají kýble vody. Snad to nebude na dlouho....

19.9.2016 v 7:30 | Karma: 13,09 | Přečteno: 147x | Diskuse| Fotoblogy

Lenka Jodlová

Týden v Riu, aneb za všechno může papoušek Blu (na pokračování)

Do sluchátek mi řve ́Ai, se eu te pego ́, šest let starý hit, který bodoval i u nás. Piluju naladění se na brazilskou notu. Před sebou mám skoro 12 hodin letu...

16.9.2016 v 13:20 | Karma: 11,60 | Přečteno: 175x | Diskuse| Cestování

Lenka Jodlová

Diwali, aneb indický svátek světel v Praze

́Já si říkala, že je tu nějak černo ́! Což byla reakce paní v autobuse, když jsem jí vysvětlila, že na množství lidí kolem nemá vliv Dopravní podnik a další výluka metra, nýbrž indický svátek Diwali, festival světla, jež se dnes koná v kulturáku na Novodvorský. Paní ́sjela ́ přítomné znechuceným pohledem – pány v oblecích, dámy v nádherných sárí v zářivých pastelových barvách a dětičky načinčané v pestrobarevných slušivých miniaturách oděvů dospěláků.

3.11.2014 v 7:30 | Karma: 12,41 | Přečteno: 395x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

Mezinárodní soudní dvůr nařídil Izraeli zastavit ofenzivu v Rafáhu

24. května 2024  15:41,  aktualizováno  15:59

Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) nařídil Izraeli zastavit ofenzivu ve městě Rafáh v Pásmu Gazy a...

Při nehodě u Benešova zemřel člověk, tři další jsou zranění. Převážely je vrtulníky

24. května 2024  12:45,  aktualizováno  15:58

Hlavní tah z Prahy na Tábor zablokovala před polednem u Bystřice na Benešovsku čelní srážka dvou...

V Praze na hlavním nádraží se srazil osobní vlak s posunovací lokomotivou

24. května 2024  12:28,  aktualizováno  15:53

Na pražském hlavním nádraží se v pátek dopoledne střetl osobní vlak s posunovací lokomotivou....

Putin se chystá na návštěvu do KLDR, uskuteční se v „dohledné době“

24. května 2024  15:45

Kreml chystá návštěvu prezidenta Vladimira Putina v Severní Koreji, uvedla v pátek agentura RIA...

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...