Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dokážete vypnout?

Rozzářený budík hlásá půl pátý ráno. Převaluju se na druhý bok. Ne a ne znovu usnout. V hlavě se mi honí plány ohledně příští dovolené, dalšího článku,... Sebemenší zvuk mě dále vzdaluje od kýženého spánku. Neumím vypnout.

Zvuky mě dovádějí k šílenství. Ke spánku potřebuju hrobové ticho. Všichni moji známí zaspí bouřku, vrzající dveře, mlátící okno, vrtání u sousedů, hlasitou televizi a já nic. Mě probudí všechno, a pak ne a ne zabrat. Jsem přesvědčená, že kdyby mé kamarádce projel kolem hlavy buldozer, tak se ani nehne.

Mám neobyčejně vyvinutý sluch. Slyším i to, co nechci nebo nemám. A to mi doktor na ušním někdy když mi bylo asi deset řekl, že jestli prodělám ještě jeden zánět středního ucha, tak budu mít poškozený sluch. Mám prý ty uši už tak zjizvený, že to jinak nevidí. Od té doby jsem měla nespočet dalších a furt dobrý (honem zaklepat na dřevo). Když jsem na ušní zaskočila asi ve dvaceti, tak s úsměvem pronesl: ´Lenko, zánět středního ucha se považuje za ´dětskou´ nemoc! Nechtěla byste si už dát pokoj?´ A pak se na mě vrhnul a se sadistickým úsměškem, za asistence sestry, která mně přidržovala hlavu jako když jsem byla malá, mi ucho píchnul.

Máma vždycky v žertu říká, že slyším až za roh a jak je to otravný a že mě v dětství měla víc mlátit do hlavy. No jo, co nadělám. Jak říkám, doma všechny štvu, protože všechno slyším a nic mi tak neunikne.

Pamatuju si sny. Což je vážně únavný, protože pak ležím a řeším. Jak se prohoha tihle dva mohli potkat? Vždyť se neznají a časově to taky nevychází?! To že jsem kdysi někde četla, že naše sny jsou nevysvětlitelnou směsicí minulosti, přítomnosti a budoucnosti, kdy se páté přes deváté mísí lidé z různých míst a situací, vůbec nepomáhá. Moje hlava pracuje na plné obrátky.

Jak známo, na odreagování a upuštění páry je nejlepší fyzická aktivita. No jo, ale mě tělocvična ničí. Nebaví mě to. Neznám nic horšího než se vmísit mezi funíci jedince na rotopedu, běžícím pásu či snažící se pokořit nějakou kovovou konstrukci. Nic pro mě. A v takovýhle kose se člověku do bazénu fakt nechce. Ač mě na základce na tablu vypodobnili jako kachnu na rybníce, neb není tajemstvím, že vodu já můžu.

Takže jsem zase po nějaké době začala praktikovat jógu.

Po první seanci jsem byla příjemně uvolněná. Zajásala jsem, že jsem konečně našla něco, co mi vyhovuje. V noci, v polospánku jsem si uvědomovala každý pohyb. Překulit se byl pěkný zápřah. Přitáhnutí peřiny, kterou jsem si aktivně odkopala, byl téměř nadlidský výkon. Bolel mě celý člověk. 

Jóga je sice velmi relaxační, ale zároveň si člověk dá pěkně do těla. Aspoň na začátku. Jóga na mě funguje, ale pořád to má háček. No, v mém případě úplný hák.

Sedím na zemi na podložce a jsem instruktorem žádána, ať se uvolním a na nic nemyslím. Dělá si legraci?!? Takhle na povel? Jakmile mně někdo řekne, ať na nic nemyslím, okamžitě se mi v hlavě vyrojí milion věcí. Požadované uvolnění se tedy nekoná a místo pohodového rozpoložení jsme napnutá jak struna (a otrávená jak šváb), protože pak je má veškerá snaha k ničemu, že. Mám prý veškerou energii koncentrovat do pomyslné tečky na čele. Ach jo, tohle chvíli potrvá.

Zfrustrovaně jsem flákla do budíku, kde se rozzářilo 5:45. Už se tady převaluju přes hodinu. Je hrobové ticho. Idelální stav. Snažím se uvolnit a odpoutat se od své tělesné schránky. Především od mé šílené hlavy, která pravděpodobně zamrzla v minulém režimu, vytyčila si plán a plní na 150%.

V duchu jsem napsala dva články, promyslela příští dovolenou ve Velkojabku a do jakéhosi divnospánku upadla tak půl hodiny před budíkem. To by se to teď spalo....ach jo.

Jak vypínáte vy?

 

Autor: Lenka Jodlová | sobota 16.1.2010 9:00 | karma článku: 20,43 | přečteno: 3108x
  • Další články autora

Lenka Jodlová

Týden v Riu, aneb ježíši, konečně Ježíš (4.díl)

Původní plán byl vydrápat se nahoru hory, ale po nepříliš příjemné epizodce s místním obyvatelstvem z předešlého dne, jsem změnila plán.

14.10.2016 v 7:30 | Karma: 10,93 | Přečteno: 300x | Diskuse| Cestování

Lenka Jodlová

Týden v Riu, aneb jak jsem se drápala na Homoli cukru

Žádné tabule o toxické vodě tu nemají, tak snad ta občasná větší vlna, která mi smáčí nožky a před kterou musím popoběhnout, aby mě neohodila víc než by bylo zdrávo, mi je nesežere.

4.10.2016 v 7:30 | Karma: 14,14 | Přečteno: 231x | Diskuse| Fotoblogy

Lenka Jodlová

Týden v Riu, aneb místo Ježíše do Botanických zahrad (díl 2.)

Budím se po šesti hodinách, celá nedočkavá .... Sprcha, snídaně a hurá na Ježíše! No, ale asi budu muset počkat. Můj podrobný itinerář se bude muset trochu přeskládat. Za oknem bílo a padají kýble vody. Snad to nebude na dlouho....

19.9.2016 v 7:30 | Karma: 13,09 | Přečteno: 147x | Diskuse| Fotoblogy

Lenka Jodlová

Týden v Riu, aneb za všechno může papoušek Blu (na pokračování)

Do sluchátek mi řve ́Ai, se eu te pego ́, šest let starý hit, který bodoval i u nás. Piluju naladění se na brazilskou notu. Před sebou mám skoro 12 hodin letu...

16.9.2016 v 13:20 | Karma: 11,60 | Přečteno: 176x | Diskuse| Cestování

Lenka Jodlová

Diwali, aneb indický svátek světel v Praze

́Já si říkala, že je tu nějak černo ́! Což byla reakce paní v autobuse, když jsem jí vysvětlila, že na množství lidí kolem nemá vliv Dopravní podnik a další výluka metra, nýbrž indický svátek Diwali, festival světla, jež se dnes koná v kulturáku na Novodvorský. Paní ́sjela ́ přítomné znechuceným pohledem – pány v oblecích, dámy v nádherných sárí v zářivých pastelových barvách a dětičky načinčané v pestrobarevných slušivých miniaturách oděvů dospěláků.

3.11.2014 v 7:30 | Karma: 12,41 | Přečteno: 395x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Hlavní záhadou Putinovy cesty po Asii je díra v limuzíně, říká Kmoníček

21. června 2024  14:52

Podcast Vladimir Putin si v Severní Koreji pořídil řadu rozverných fotek s Kimem, Vietnamu slíbil pomoc při...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Ceny ještě jdou, shodují se návštěvníci festivalu. Kartou ale všude nezaplatí

29. června 2024  8:39

Začal největší filmový svátek v Česku a lidé se houfně sjeli do Karlových Varů. Co letos říkají na...

V íránských prezidentských volbách zatím vede reformista Masúd Pezeškján

29. června 2024  7:23

Do čela průběžných výsledků pátečních prezidentských voleb v Íránu se dnes dostal poměrně málo...

Tři muži podezřelí z pokusu o vojenský převrat v Bolívii jsou ve vazbě

29. června 2024  7:04

Tři údajní strůjci středečního pokusu o vojenský převrat v Bolívii, včetně generála Juana Josého...

Startuje online stavební řízení. Úřady jsou však zahlcené žádostmi „postaru“

29. června 2024

Premium Místo cesty na úřad se složkou papírů postačí k podání žádosti o stavební povolení už jen chytrý...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!