Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Austrálie - přes poušť až do Alice Springs (2/4)

Blížíme se k hranicím Severního teritoria. ´Připravte si pasy a mějte je nalistované na stránce s fotografií.´ To po nás opravdu budou chtít pas?

Zmateně na sebe všichni koukáme. Tohle snad není možný! Dělá si legraci? Sandy s kamenou tváří znovu opakuje, že si legraci nedělá a ať sebou mrsknem, protože za chvíli budem na hranicích. Dvanáct lidí bez výjimky třímá pas. V tom se Sandy rozchechtala na celé kolo a prohlásila, že fakt nechápe, jak jsme na takovou blbost mohli skočit.

Dlouhá cesta mě udolala. Stejně jsme někde uprostřed pouště, tak o nic nepřijdu, na chvíli si schrupnu. Čas od času jsem stejně jukla, co se děje kolem. Nic, pořád nic a najednou....ježíši!! Velbloud! A druhý,..celé stádo. Říkala jsem si, že asi blouzním, ale při bližším ohledání se hnědosrstá potvora opravdu pyšnila pěkným hrbem. Věděla jsem, že v Austrálii jsou velbloudi dokonce přemnožení, ale stejně mě nenapadlo, že kromě na talíři (tak odvážná jsem nebyla) je uvidím i ve volné přírodě. 

Ale klokana jsem si dvakrát dopřála. Sice je to zviřátko roztomilé, ale ´bohužel´ i velmi chutné. Mně to připomínalo jemné hovězí s příchutí jater. Hm, zní to divně, ale já si každopádně vždycky pochutnala.

Stavíme u jakéhosi bunkru, kde žije člověk zabývající se výrobou různých kamenných předmětů. Na bunkru má satelit a v kanceláři nejmodernější počítačové vybavení včetně kopírky, scanneru a faxu v jednom. Ač bydlí v naprosté pustině (jak taky jinak, že) dvěře se tu netrhnou. A perou mu turisti! Na pračku má přidělané jízdní kolo a každý z návštěvníků si ´povinně´ aspoň pět minut šlápne. A je vypráno. Po cestě jsme viděli hodně roztodivných ´uměleckých děl´ jen tak poházených v poušti.

Krajina se pomalu mění. Písek se ze šedavé mění na rudě červený. Okolí se začíná zelenat. Náš rachitický busík začíná zlobit. Ze zadní části se k nám valí červený prach. Všichni jsme zahaleni do růžové mlhy a nedá se dýchat. Mé bílé tričko se proměnilo v lososové. Stavíme a ´látujeme´  díru alobalem a lepenkou.

Cesta na sever je opravdu neuvěřitelná. Přejíždíte vyschlá koryta řek, na nejopuštěnějším místě se dvěma nepříliš bytelně vypadajícími domky najdete internet. Po naší grilovačce jsme si všichni z našeho (eski) chladícího boxu nabídli studené pivo a po vypití jsme láhev poslušně zaparkovali do recyklačního sudu.

Po cestě jsme potkaly ´road train - silniční vlak´. Pan řidič nám pěkně zapózoval, aby se nám ta ´kráva´ vešla na fotku celá. Řidič musí myslet s kilometrovým předstihem. Až kilometr prý totiž trvá, než úplně zastavíte.

Jednou z nejznámějších australských divokých květin je tzv. Sturt Desert Pea. Jižní Austrálie ji má dokonce ve znaku. My ji viděly poprvé (a naposled) až v Severním teritoriu.

Naší předposlední zastávkou je místo zvané Yulara, centrum na úpatí národního parku Uluru-Kata Tjuta. Není to město jako takové, spíše taková základna uprostřed nekonečné pláně. Je tu vše, na co si vzpomenete. Od pošty a samoobsluhy, po banku a luxusní hotel, kde můžete zaplatit až 12 tisíc doralů za noc (2006). My s naší výpravou spočinuly v přilehlém kempu.

Zaplatily jsme si jízdu na velbloudovi. Ještě jsem tu možnost neměla, a tak proč ne. Nám s kamarádkou byl přidělen velbloud jménem ´Peaches - broskve´. Jak tak o tom teď přemýšlím, tak to teda asi byla velbloudice. No to je jedno. Vypadala velmi přívětivě a jako by se na nás usmívala.

Ovšem než jí došlo, že nás vyfasuje obě dvě. Vydrápaly jsme se na sedátko, které měla připnuté na hrbu a vyjely jsme. Ještě, že jsme na ní lezly z jakési nástupní lávky. Kdyby s náma vztávala, tak jsem určitě spadla. Peaches se nás za dvojnásobný náklad rozhodla pěkně ztrestat. Ač všichni velbloudi byli svázáni lanem, Peaches si klidně vybočila z řady a jala se posvačit. Lístky na trní podél cesty se jí moc nezdály. Skonila se a zběžně je očuchala. Její úklon ovšem znamenal, že my jsme se nedobrovolně naklonily taky, takže se mi naskytl krásný výhled na okolní rudozem. Peaches se záhy zprudka narovnala a znechuceně odfrkla. Chroští u cesty asi nedosahuje patřičné kvality. Peaches nelenila a vykročila za sváčou nepochybně větší nutriční hodnoty. Co na tom, že máme s kámoškou jen šortky a to zatracené křoví na našich nohách zanechává táhlé škrábance!

´To nevadí. Vždyť je tak roztomilá!´, zvolala kamarádka. A to seděla v předu, takže dostala dvojitý nášup trnitých keřů.

Peaches byla usměrněna a po několika mohutných odplivnutích se vrátila zpátky na cestu. Jeden vazký flusanec se zlehka otřel o mou nohu a vlál za mnou až do konce naší jízdy.

Zážitek to byl neuvěřitelný, i když jsem měla velmi naklepané pozadí. Pánská část výpravy chodila celé odpoledne mírně rozkročmo - asi vám dojde proč.

Jdeme na kutě. Zítrá vstáváme ještě za tmy a jedeme k postátné hoře Uluru. Za úsvitu je prý nejhezčí.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lenka Jodlová | pondělí 15.2.2010 8:30 | karma článku: 14,23 | přečteno: 1367x
  • Další články autora

Lenka Jodlová

Týden v Riu, aneb ježíši, konečně Ježíš (4.díl)

Původní plán byl vydrápat se nahoru hory, ale po nepříliš příjemné epizodce s místním obyvatelstvem z předešlého dne, jsem změnila plán.

14.10.2016 v 7:30 | Karma: 10,93 | Přečteno: 300x | Diskuse| Cestování

Lenka Jodlová

Týden v Riu, aneb jak jsem se drápala na Homoli cukru

Žádné tabule o toxické vodě tu nemají, tak snad ta občasná větší vlna, která mi smáčí nožky a před kterou musím popoběhnout, aby mě neohodila víc než by bylo zdrávo, mi je nesežere.

4.10.2016 v 7:30 | Karma: 14,14 | Přečteno: 231x | Diskuse| Fotoblogy

Lenka Jodlová

Týden v Riu, aneb místo Ježíše do Botanických zahrad (díl 2.)

Budím se po šesti hodinách, celá nedočkavá .... Sprcha, snídaně a hurá na Ježíše! No, ale asi budu muset počkat. Můj podrobný itinerář se bude muset trochu přeskládat. Za oknem bílo a padají kýble vody. Snad to nebude na dlouho....

19.9.2016 v 7:30 | Karma: 13,09 | Přečteno: 147x | Diskuse| Fotoblogy

Lenka Jodlová

Týden v Riu, aneb za všechno může papoušek Blu (na pokračování)

Do sluchátek mi řve ́Ai, se eu te pego ́, šest let starý hit, který bodoval i u nás. Piluju naladění se na brazilskou notu. Před sebou mám skoro 12 hodin letu...

16.9.2016 v 13:20 | Karma: 11,60 | Přečteno: 175x | Diskuse| Cestování

Lenka Jodlová

Diwali, aneb indický svátek světel v Praze

́Já si říkala, že je tu nějak černo ́! Což byla reakce paní v autobuse, když jsem jí vysvětlila, že na množství lidí kolem nemá vliv Dopravní podnik a další výluka metra, nýbrž indický svátek Diwali, festival světla, jež se dnes koná v kulturáku na Novodvorský. Paní ́sjela ́ přítomné znechuceným pohledem – pány v oblecích, dámy v nádherných sárí v zářivých pastelových barvách a dětičky načinčané v pestrobarevných slušivých miniaturách oděvů dospěláků.

3.11.2014 v 7:30 | Karma: 12,41 | Přečteno: 395x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Útok ze severu už máme pod kontrolou, řekl Zelenskyj. Navštívil Charkov

24. května 2024  21:19,  aktualizováno  21:41

Ukrajinské síly získaly „bojovou kontrolu“ nad oblastmi, kterými ruské jednotky tento měsíc...

Víme, kde má Putin bunkry, tvrdí Kyjev. Šéfa Kremlu přirovnal k upírovi

24. května 2024  20:40

Známe polohu bunkrů ruského vůdce Vladimira Putina, prohlásila ve čtvrtek ukrajinská vojenská...

Výdejní boxy zahlcují města. Vizuální smog, hodnotí je radnice a chtějí nájem

24. května 2024  20:20

Otevřeno nonstop a skoro na každém kroku. Výhody, které oceňuje asi většina lidí, kteří si něco...

Na výletě žačku srazilo auto a ochrnula. Škole pojistka nestačí, není ani povinná

24. května 2024

Premium Počet školních úrazů narostl v uplynulém školním roce o šest procent. Celkem se jich stalo přes 45...