Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Au-pair, aneb mýtus o služce z východu

Před pár dny jsem četla na blogu idnes článek ´Neposlušná au-pair´a následně debatu pod ním. Naivně jsem si myslela, že po téměř dvaceti letech, kdy holky a v nemálo případech i kluci vyjíždějí do zahraničí ´na zkušenou´, budou mít lidé větší povědomí o tom, v čem práce au-pair spočívá, nebo spíš v čem by spočívat měla.

Slovo au-pair pochází z francouzštiny a znamena ´equal to´, což se dá do čestiny přeložit jako ´být si roven´. V ideálním případě by tak au-pair měla být členem rodiny, i když jen dočasným, spíše než otrokem domácích prací.

 Já na potřetí měla stěstí a můj pobyt v Londýně naplnil výše zmíněnou definici. Mojí jedinou povinností bylo postarat se o děti. Pracovala jsem zhruba 30 hodin týdně a dostávala pravidelný týdenní plat. A tak by to mělo být.

Ne vždycky je ovšem realita růžová.

Když člověk hodlá vycestovat pomocí agentury, je těžké si po přečtení popisu rodiny a jednom telefonátu vytypovat rodinu, která vám bude vyhovovat. Já přes agenturu jela dvakrát a pokaždé to byla katastrofa. Na poprvé si paní opravdu myslela, že za minimální plat budu ochotna udělat prakticky cokoliv. Kromě jednoho pětiletého chlapce jsem měla na starosti celý dům, uklízení, praní a žehlení na celou rodinu včetně pracovních uniforem paní domácí. Když rodina měla jet na dovolenou, tak jsem vyfasovala týdenní seznam povinností, které mě lehce měly zabavit a mezi které spadalo umytí oken, venkovních parapetů, všech kuchyňských skřínek, umytí lednice, naleštení všech bot,.... Takhle by to opravdu vypadat nemělo. Někteří lidé prostě chtějí využít vaší nevědomosti, nezkušenosti a hlavně nedostatečné znalosti jazyka. Po přečtení seznamu jsem se zdravě naštvala, má angličtina v afektu povyskočila o pár úrovní a pěkně od plic jsem paní domácí řekla svůj názor. Výsledkem bylo, že přepracovala seznam, nicméně pro mě to stále znamenalo, že celý týden budu doma a alespoň hlídat dům. No co, práce jsem zvládla za dva dny, a pak přijela kamarádka s kamarádem, samozřejmě inkognito. Úkol jsem splnila vlastně na výbornou, místo jedné osoby hlídalo barák hned celé komando.... Rodinu jsem neměnila, neb agentura nefungovala podle mých představ a s rodinou jsem měla smlouvu jen na šest měsíců.

 Odjezd od rodiny byl vysvobození. Odjezd domů byl na druhé straně hodně těžký, a to i přestože jsem vědela, že jakmile mi agentura najde novou rodinu, přijedu znova a snad budu mít větší šteští. Chtěla jsem chodit do školy, což mi první rodina neumožnila.

 Někdo v diskuzi zmínil, jak může jet k dětem nějaká holka, která nemá vztah k dětem a copak agentura aplikanty neproklepne? Jede, protože i když nemá vztah k dětem, chce do zahraničí, chce poznat něco jiného, naučit se jazyk.... a jinou možnost nemá. Hlídání dětí je možná nutné zlo, ale je to začátek. Do přihlášky se dá přece napsat cokoliv. A upřímně řečeno, z mé zkušenosti s agenturami nejde o to jakým dojmem působíte, jaké jste si dali požadavky, jde o to spárovat aplikanta a rodinu, neb ve výsledku jde přece jen o peníze.

Mince ale není jednostranná. I rodiny lžou, a to nemálo. V druhé rodině jsem měla tři děti. Nikdo mi neřekl, že nejstarší kluk je hyperaktivní a že bere uklidňující léky, které je třeba vzít ráno a ješte minimálně na půl hodiny zahučet do postele, neb nezvládá koordinovat pohyby. A že právě v tomhle stavu má utkvělou představu, že je nejlepší snažit se něco ustříhnout, uříznout, .. a že přípomíná Střihorukého Edwarda a je nebezpečný jak sobě, tak svému okolí.

Ač jsem ani v jedné rodině neměla k dětem blízký vztah a opravdu to z mého pohledu byla jen práce, tak mi jich někdy bylo i líto. Bylo tam hodně paradoxů. V jedné rodině dítko smělo jeden bonbón týdně, v druhé se děti cpaly sladkostmi a brambůrkama celý den. To že pak nejedli normální jídlo už nikoho nezajímalo. A když si pětileté dítě neumí utřít zadek, čeká s vytrčenou zadnicí, že mu ji utřete, pak mu umyjete ruce a spláchnete, je taky docela silná káva. Nehledě na to, že zmíněné dítko nezvládalo ani ovládání příboru, takže to vyžadovalo bryndák a krmení. A večer u televize kojeneckou flašku s teplým mlékem?!?!?! S oblékáním měl také problém. Nicméně mamka, vysokoškolsky vzdělaná paní, jež byla vlastníkem fyzioterapeutické kliniky, tohle chování považovala za naprosto normální. Práce to byla složitá i proto, protože ač bylo chlapci pouze pět let, já byla šestá au-pair!!

 Práce au-pair není lehká. Leckdy velmi složitá, zejména v začátcích, když si ještě nejste tolik jisti v kranflecích a hlavně když máte smůlu na domácí rodinu. Ale je to skvělá zkušenost. Jak se říká, co vás nezabije, to vás posílí a tady to platí dvojnásob. Jste v cizí zemi, mnohdy pouze s jazykovými základy, neznáte nikoho nebo jen hrstku lidí, kteří jsou na tom možná podobně jako vy. A taky se nesmí zapomínat, že je to obrovská zodpovědnost. Přece jen máte na starosti cizí děti několik hodin denně.

Na závěr malé podivaní nad názorem, že au-pair jsou převážně z východu. Jako au-pair jede pracovat kdokoliv, kdo se chce naučit jazyk dané země nebo prostě kdo chce chvíli pobýt v Evropě. Mezi au-pairkami tak nejdete i rodilé mluvčí jako Australanky, Novozélanďanky nebo Jihoafričanky.

O zkušenostech s ´operováním´v Londýně - o kameňácích i zážitcích příjemnějších zase někdy příště.

 

Autor: Lenka Jodlová | neděle 14.6.2009 22:58 | karma článku: 20,76 | přečteno: 2293x
  • Další články autora

Lenka Jodlová

Týden v Riu, aneb ježíši, konečně Ježíš (4.díl)

Původní plán byl vydrápat se nahoru hory, ale po nepříliš příjemné epizodce s místním obyvatelstvem z předešlého dne, jsem změnila plán.

14.10.2016 v 7:30 | Karma: 10,93 | Přečteno: 300x | Diskuse| Cestování

Lenka Jodlová

Týden v Riu, aneb jak jsem se drápala na Homoli cukru

Žádné tabule o toxické vodě tu nemají, tak snad ta občasná větší vlna, která mi smáčí nožky a před kterou musím popoběhnout, aby mě neohodila víc než by bylo zdrávo, mi je nesežere.

4.10.2016 v 7:30 | Karma: 14,14 | Přečteno: 231x | Diskuse| Fotoblogy

Lenka Jodlová

Týden v Riu, aneb místo Ježíše do Botanických zahrad (díl 2.)

Budím se po šesti hodinách, celá nedočkavá .... Sprcha, snídaně a hurá na Ježíše! No, ale asi budu muset počkat. Můj podrobný itinerář se bude muset trochu přeskládat. Za oknem bílo a padají kýble vody. Snad to nebude na dlouho....

19.9.2016 v 7:30 | Karma: 13,09 | Přečteno: 147x | Diskuse| Fotoblogy

Lenka Jodlová

Týden v Riu, aneb za všechno může papoušek Blu (na pokračování)

Do sluchátek mi řve ́Ai, se eu te pego ́, šest let starý hit, který bodoval i u nás. Piluju naladění se na brazilskou notu. Před sebou mám skoro 12 hodin letu...

16.9.2016 v 13:20 | Karma: 11,60 | Přečteno: 176x | Diskuse| Cestování

Lenka Jodlová

Diwali, aneb indický svátek světel v Praze

́Já si říkala, že je tu nějak černo ́! Což byla reakce paní v autobuse, když jsem jí vysvětlila, že na množství lidí kolem nemá vliv Dopravní podnik a další výluka metra, nýbrž indický svátek Diwali, festival světla, jež se dnes koná v kulturáku na Novodvorský. Paní ́sjela ́ přítomné znechuceným pohledem – pány v oblecích, dámy v nádherných sárí v zářivých pastelových barvách a dětičky načinčané v pestrobarevných slušivých miniaturách oděvů dospěláků.

3.11.2014 v 7:30 | Karma: 12,41 | Přečteno: 395x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Drahý byt i kancelář. Bek účtuje dvakrát víc než kolegové. Nesrovnatelné, míní

26. června 2024  10:57,  aktualizováno  17:57

Ministr školství a senátor Mikuláš Bek (STAN) si nechává proplácet nadměrně drahou senátorskou...

Uprostřed noci v domě vzplála nabíjená čelovka, rodinu zachránil požární hlásič

26. června 2024  17:24

O užitečnosti požárního hlásiče se jen krátce po jeho pořízení přesvědčili obyvatelé rodinného domu...

David Rath je zpátky ve vězení, ale jako primář. Pomáhám komunikovat, řekl

26. června 2024  17:11

Bývalý ministr zdravotnictví David Rath se stal primářem vězeňské nemocnice na pražském Pankráci,...

Řidiči kolikrát nevědí, co vezou, řekla svědkyně v kauze pašování za miliardy

26. června 2024  16:58

Pašování hašiše a kokainu, podvody, legalizace výnosů z trestné činnosti. To je pouhý výčet...

CEBYT Krkonoše s.r.o.
Administrativní správce nemovitosti

CEBYT Krkonoše s.r.o.
Královéhradecký kraj
nabízený plat: 30 000 - 50 000 Kč