Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Není facka jako facka

Nemám ráda fyzické tresty. Jsem proti týrání a zneužívání dětí – jakémukoliv! Dětem v žebříčku mých životních priorit patří přední místa, dokáži pro ně obětovat mnohé. Přesto ode mne mé děti dostávají na zadek (nejen) a přitom mě stále mají rády.  

Asi lze některé děti vychovávat bez fyzických trestů, mne samotnou coby jedináčka s klidnou povahou rodiče nebili. Nyní se však většinou pohybuji mezi rodinami s více než jedním dítětem a mezi nimi neznám rodinu, která by na své malé děti nikdy plácnutí nepoužila. Ono totiž některé teorie přenést do praxe plošně nelze a už vůbec ne „shora“. Tedy jistou formou nátlaku a omezením lidských práv jde samozřejmě vše, ale to snad není cesta, kterou bychom se, doufám, v naší demokracii chtěli ubírat.

 

Bohužel ne všichni dnes chápou staré latinské přísloví „Když dva dělají totéž, není to totéž“, a mají schopnost rozlišovat. Většina rodičů, které znám, své děti miluje, a právě proto je bije a na jakékoliv zasahování do sféry své rodičovské zodpovědnosti je zkrátka citlivá. Aby ne! Když totiž jdete s více dětmi po rušné silnici a váš nejživější potomek se zrovna chystá přeběhnout na naprosto nevhodném místě, na jakékoliv vysvětlování není čas. Jde o vteřiny! Vy jste totiž ta osoba, která v nejhorším případě dítě neuhlídá, když se chystá vrhnout pod jedoucí auto... A vy ho v té chvíli nemáte mít právo plácnout? Nejde jen o zákon, ale i o nějaké směřování společensky přijatelného chování, kdy se nám začíná předkládat, že plácnutí to není v žádném případě. Ale zdravý rozum vám v takové vypjaté chvíli, kdy nějaké vaše dítě chce udělat životu nebezpečnou věc, jasně říká, že právě teď je plácnutí jediná adekvátní reakce. Ta reakce, která vašeho potomka usměrní natolik, aby z nevědomosti nespáchal harakiri, aby neohrozil život svůj i jiných. A takových situací, kdy dítě potřebuje fyzicky pocítit vaši rodičovskou autoritu, je v rodinách bezpočet.

 

Moji rodiče mě sice nebili, přesto se u nás používalo ještě jedno přísloví: „Škoda rány, která padne vedle“. Dnes ve světle nekonečných diskusí, jak správně vychovávat, ve světle rad různých studovaných odborníků, kteří mají o dětech často jen teoretické povědomí, toto přísloví konečně chápu. Oni si totiž dovolují své malé zkušenosti zobecňovat, a tak  nejen radí, ale i prosazují své soukromé názory, které z principu věci (různorodosti lidských-dětských povah) ani zobecnit nejdou.

 

Tedy není bití jako bití. Jsou jen dva extrémy – ten, který si myslí, že omezením nebo dokonce zákazem fyzických trestů nějak pomůže vychovat z dětí spokojenější a lepší lidi (tento přístup ovšem na zahraničních příkladech spíše selhává) a druhý, kdy se to s tímto typem trestů viditelně přehání až opravdu k nějakému týrání, což je samozřejmě strašné.

 

Většina normálních rodičů je však někde mezi tím a řídí se individualitou svou a svých dětí a tak je to koneckonců správně. A jakékoliv normativní zasahování do této sféry ze strany státu či jiných institucí je nepřípustné. Podpora funkční rodiny je něco jiného. Tou však opravdu není omezování rodičovských práv či snad „nenápadné“ podsouvání, že práva dětí jsou s těmi rodičovskými v nějakém rozporu. Nejsou. Nechme tedy rodiče vychovávat své děti, neomezujme jejich práva a podporujme konečně pozitivní pohled na rodičovství..

 

Vyšlo v LN 12.3.12

Autor: Jana Jochová Trlicová | úterý 13.3.2012 9:35 | karma článku: 22,20 | přečteno: 2503x
  • Další články autora

Jana Jochová Trlicová

Demokracie zastánců sexuální výchovy

Zastánci otevřené sexuální výchovy se tváří jako ti tolerantní, chápaví a liberální. Když však někdo veřejně prezentuje jiný názor než oni – maska padá a vyjeví se pravá tvář: sankce, trest, vyhrožování. Vyhrožování vyhazovem ze zaměstnání. Paní učitelka Shameti veřejně řekla svůj názor (v pořadu Máte slovo na ČT), že se jí nelíbí, jak ředitel její základní školy Petrnoušek učí sexuální výchovu – a on jí teď hrozí výpovědí!

8.11.2011 v 19:40 | Karma: 28,33 | Přečteno: 3404x | Diskuse| Ostatní

Jana Jochová Trlicová

Kdo chce sexuální výchovu podle Täubnera?

Začalo to jako vždy nevině. Na jedné nejmenované základní škole na okraji Prahy. Papír ze školní družiny pro prvňáčky. Chcete, aby se Vaše dítě zúčastnilo preventivního programu sexuální výchovy, který podle metodiky zkušeného prof. Täubnera provede citlivě školená pedagožka ANO NE. Mnozí rodiče zvolí automaticky ANO. Nemají čas nebo jim připadá, že tohle přece nemůže nijak ublížit - naopak dítě má jasně vědět, že ho nepřinesl čáp a, ačkoliv mu to doma už nejspíš dávno řekli, tak když to potvrdí autorita, je to podle nich jen dobře. Ale tohle není pravda, i autority jsou přece omylné!

3.6.2011 v 11:29 | Karma: 40,04 | Přečteno: 10040x | Diskuse| Ostatní

Jana Jochová Trlicová

Obrana Romana Jocha – od manželky

Je to přece teď tak populární – bránit svého muže proti nepřízni veřejného mínění, psát ódy, jak je dokonalý a dělá všechny věci dobře! Tak takhle to já dělat nebudu! R.J. není dokonalý, má spoustu chyb – jako manželka bych mohla tolik vyprávět – jak mě přestal pouštět do dveří, jak si nákupy z auta často musím vynést sama a samé další blbosti....a dokonce vůbec nemá sexy mozek!

19.8.2010 v 13:20 | Karma: 39,45 | Přečteno: 7893x | Diskuse| Ostatní

Jana Jochová Trlicová

Věda zvaná feminismus?

Nedá mi to. A ačkoliv jsem neabsolvovala 14 889 přednášek o feminismu, ale jen o „trochu“ míň, chci se také zapojit do debaty, která už jen pro to krásné slovo femina se mě bytostně dotýká. Je to trochu slovíčkaření, ale důvodů, proč zrovna feminismus má pro mnoho mužů i žen hanlivý přídech, je přece jen mnoho a nejsou banální.

21.1.2010 v 17:52 | Karma: 27,38 | Přečteno: 4059x | Diskuse| Ostatní

Jana Jochová Trlicová

Exministryně v dětském domově?

Dana Kuchtová se stala ředitelkou dětského domova v Klánovicích. Za podivných okolností, jak se dočítáme z dnešních zpráv - http://zpravy.idnes.cz/kuchtova-diky-ods-vede-detsky-domov-i-kdyz-nema-zkusenosti-pod-/domaci.asp?c=A090126_212752_domaci_lf. Asi by mě to příliš nezaujalo a nepřekvapilo, takových okolností je žel v naší zemi spousta, ale já bydlím kousek od zmiňovaného DD. A kdysi jsem s těmi, které nepřízeň osudu zavála do podobných zařízení, přicházela do úzkého kontaktu. Natolik úzkého, aby mě při slovech exministryně „Na ministerstvu jsem se problematikou dětských domovů zabývala a dost o tom vím. Teď to chci zkusit v praxi“, zamrazilo. Pochybuji, že takové zkoušení, by se mělo povolit. Jde přece o děti – nebo že by ne? Je totiž ještě něco, o čem se dá celkem nasnadě spekulovat, když onu konkrétní situaci vidíte jen trochu zblízka.

27.1.2009 v 11:17 | Karma: 25,36 | Přečteno: 2636x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslance SPD jsem zbil já, přiznal se 17letý mladík. Došlo k dalšímu ničení

5. května 2024  11:22,  aktualizováno  20:49

Drážďany v sobotu zaznamenaly další předvolební útok. Tentokrát šlo o stánek protiimigrační...

Strach z migrace i rebelie proti levici. Mladí Němci se přiklánějí k AfD

5. května 2024  20:15

Čekali byste, že mladí Němci volí hlavně Zelené nebo jiné levicové strany? Omyl Roste podíl těch,...

Méně teorie a faktů, více praktických znalostí. Blíží se reforma školních osnov

5. května 2024

Premium Ministerstvo školství chystá změnu toho, co a hlavně jak by se měli žáci na základních a středních...

Usnul za volantem a srazil lidi na chodníku. Pro ženu a dítě letěl vrtulník

5. května 2024  19:10,  aktualizováno  19:48

V Kostelní Lhotě na Nymbursku vjel v neděli odpoledne řidič osobního auta na chodník, kde srazil...

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4597x
Matka tří dětí, učitelka v domácí škole a místopředsedkyně Výboru na obranu rodičovských práv...

Seznam rubrik

Oblíbené stránky