Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kdo bude no. 1 po USA?… Čína?!

Již více než sto padesát let ovládají Spojené státy americké světový politický, kulturní, společenský a ekonomický systém. Díky neustálému zápasu, a to nejenom na poli armádním, se staly hegemonem, neboli celkem, který dokáže ovládat světovou společnost. Avšak dnes, jak to všichni vidíme v mediích, ztrácejí Spojené státy svou dominanci a pevnou půdu pod nohama. Nenávratně tak budou muset začít bojovat, nejenom se svým zadlužením, ale i s tím, že ztratí roli světového vůdce. Kdo je ale nahradí…Mluví se o Číně, nebo to snad bude Německo či Rusko? Nebo to bude úplně jinak?

Evropský kontinent vládl světu téměř celé půl tisíciletí. V roli hegemona se nejprve „představilo“ Nizozemsko, aby svou roli přenechalo Velké Británii. Po nich už vzali otěže do rukou Spojené státy Americké. Je jasné, že tyto státy měly své vyzyvatele a odpůrce. Ať už to bylo Španělsko či Portugalsko, kteří bojovali proti Holanďanům, či Francouzi, jež se snažili ovládnout, tzv. druhou fázi světové hegemonie. I Spojené státy americké měly své odpůrce, například nacistické Německo.

 

Je celkem komické sledovat, jak dnes Čínská lidová republika vyzývá Spojené státy, aby začaly šetřit a ukončily veškeré válečné konflikty, které Státy vedou. Jistě, ona finanční stránka je nepopíratelná. Ovšem, kdybychom tuto problematiku rozšířili i o onen fakt, že jde o souboj světových systémů, dospějeme k faktu, že Číně jde jen o oslabení pozice Spojených států amerických v globálním systému. Bojuje s Američany na poli politickém i ekonomickém.

 

Dnes to zní jako sci-fi, ovšem prognózy dávají Číně dvacet až třicet let, než se bude ucházet o plnohodnotnou roli světového hegemona. Jak už zaznělo v úvodu, tak hegemon může a jistě i bude ovlivňovat veškeré složky našeho života. I tzv. „amerikanizace“ nás obklopila, tudíž není důvod nevěřit, že Čína nepředvede svou formu zapůsobení. Staneme se tak svědky kulturní změny nevídaných rozměrů. Musíme si totiž uvědomit, že takto, řekněme „Euro-Americky“ jsme masírováni více jak pět set let. Stane se z židovsko-křesťanské tradice jen skryté působení sil Jing a Jang.? Budeme svědky procesu „sinizace“?

 

Těžko říci. Každopádně bychom se měli vyvarovat ostřejšímu měření sil. Kopí, meče, dýky a nože nahradily atomové pumy, biologické zbraně, moderní technologie. Nikdy nebylo přesunutí moci jednoduchou záležitostí. Často neslo krvavé šrámy. Ovšem dnes by byly škody zničující. O tomto tíživém faktu emancipačních hnutí ve světových systémech se ostatně zmiňují i významní sociologové, jako například Emmanuel Wallerstein či Christopher Chase-Dunn. Ti kromě této tíživé informace komentují i možné přírodní katastrofy, globální nerovnosti či souboj tzv. „bohatého severu“ a „chudého jihu“.

 

A tak, ke všem nadcházejícím předpovědím o koncích světa, přidávám i tento scénář, kdy se může stát, že apokalypsa přijde po neúspěšné změně světového systému.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jiří Svoboda | neděle 14.8.2011 17:49 | karma článku: 8,75 | přečteno: 1376x
  • Další články autora

Jiří Svoboda

Jak mně zkoušející profesoři zachránili život

Byla krásná, jak zapadající slunce nad perknovským obzorem. Dlouhé vlnité vlasy jí vlály ve větru tak přirozeně, jako by si právě zaplatila ten svěží vánek. Velké oči, dokonalá špičatá prsa, deroucí se ven skrz těsnou podprsenku. Jemná, štíhlá, po fialkách vonící Berenika.

24.2.2014 v 11:51 | Karma: 8,06 | Přečteno: 669x | Diskuse| Poezie a próza

Jiří Svoboda

ČSSD utrpěla vítězství…

... jediným vítězem je tak Miloš Zeman. Takže se snažte milí politici. Přestože nám všem známá Strana práv občana Zemana u předčasných voleb neuspěla, může se současný prezident radovat, jakou bramboračkou skončili letošní volby. Zdánlivě nesourodé strany a hnutí však mohou překvapit. Ovšem ne, se svým předvolebním programem a svými sliby. Na což bychom ale měli být, tak nějak zvyklí.

27.10.2013 v 9:45 | Karma: 11,53 | Přečteno: 413x | Diskuse| Politika

Jiří Svoboda

Zákon o fotovoltaice, aneb kopni si do Zelených…!?

Jedna diskuze jako druhá. Stále a pořád dokola.„Zelené nebudu volit, kvůli nim je drahá elektřina.“ „Kolik jsme prodělali na fotovoltaice.“ „Zelení schválili podporu fotovoltaiky, podnikatelé si namastili kapsy, utekli a my to teď musíme platit.“ „Ty ohromné solární elektrárny jen hyzdí krajinu.“A tak dále, a tak dále. Vcelku mě zajímalo, proč jedni útočí na Stranu Zelených a Zelení se, se svým těžko slyšitelným hláskem, jen tiše brání?

20.10.2013 v 14:19 | Karma: 18,38 | Přečteno: 1266x | Diskuse| Politika

Jiří Svoboda

Vhodit volební lístek KSČM do kanálu, nebo do urny?

Ano. Samozřejmě. Určitě. Každopádně. Jakýkoliv bohulibější způsob naložení s volebním lístkem komunistické strany, bude rozhodně lepší, než jeho samotné vložení do hlasovací urny. A to hlavně proto, že komunisté již z podstaty věci, nemohou své sliby splnit.

9.10.2013 v 14:38 | Karma: 17,97 | Přečteno: 790x | Diskuse| Politika

Jiří Svoboda

Znáte Honzu Pospíšila? To je přeci ten, který vám rozdává miliony

Tento chlapec (?!) údajně rozdává deset milionů korun zcela zadarmo. Ten otazník a vykřičník v závorce je tam zcela záměrně. On je totiž takový Honza Pospíšil prozatím jen imaginární bytostí, s účtem u České spořitelny a ZUNO Bank.

3.10.2013 v 22:08 | Karma: 9,17 | Přečteno: 1624x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

Bystroně obviňují, že si nechal posílat peníze na falešnou adresu

28. května 2024  22:11

Kontroverzní německý politik českého původu Petr Bystroň nově čelí podezření, že používal falešnou...

Terasa baru, jejíž pád na Mallorce zabil čtyři lidi, neměla provozní licenci

28. května 2024  21:58

Terasa baru v turistickém letovisku na ostrově Mallorca, při jejímž pádu minulý týden zahynuli...

Atentátníka na premiéra Fica převezli náhle do nemocnice na psychiatrii

28. května 2024  21:51

Pachatele útoku na slovenského premiéra Roberta Fica převezli z vazby do nemocnice. Slovenská média...

Migranti přitvrdili, útočí na Poláky přes plot i klacky s noži, ukázalo video

28. května 2024  21:09,  aktualizováno  21:15

Na polsko-běloruské hranici přituhuje. Migranti, kteří se pokoušejí proniknout do Polska, jsou...

  • Počet článků 73
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1770x
Snílek, drsňák, romantik i egoista. Člověk, který hledá své místo, v dnešní globalizované společnosti. Muž mnoha tváří i zájmů. Ne, to mi opravdu nepřísluší, říkat či psát, kdo skutečně jsem. To mohou posoudit jen druzí. V diskuzích vystupuji jako Twister01