Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Co bezdomovec, to umělec

Bude to už asi tak měsíc, kdy jsem šel svou obvyklou trasou z Václavského náměstí, přes Příkopy, do mojí oblíbené restaurace. Neohlížejíc se doleva nebo doprava, pospíchám, po předem nalinkované trase. Najednou mě ale zarazí teskné, vzlykavé, pomalé a vážné tóny. Jdu blíže a vidím romskou kapelu. Tu najednou překřikují, opodál se vznášející, papouškové. V dáli duní prazvláštní rytmická hudba a pode mnou se srocuje dav.„Že by se dnes něco dávalo zdarma?,“říkám si v duchu. Nic takového. To si jen jeden mladík sestavuje Rubikovu kostku. Drží ji nad hlavou a má ještě k tomu zavázané oči. Všichni, kromě těch papoušků, vypadali jako umělci. Nejenom mně, ale i kolemjdoucím, se jejich představení líbilo. Inu, asi kulturní Praha. To je něco, co tu chybělo.

Večer poté. Když unavený přicházím domů, často si jako kulisu pouštím zpravodajskou ČT24. S nastaveným časovačem tak není problém u televize usnout. V „polorozespalém“ stavu slyším důvěrně známé teskné tóny a když otevírám oči, vidím i toho australského indiána, hrajícího na dlouhou dřevěnou trubku. Zprvu tomu nevěnuji pozornost, až poté slyším zprávu o tom, že pražské turistické průvodce začínají nahrazovat pražští bezdomovci. Abych to uvedl na pravou míru. Nějaká skupina lidí dala bezdomovcům možnost, provázet turisty po pražských zákoutích a uličkách a vykládat jim, jak ten „špinavej“ život vypadal. A podle neutuchajícího zájmu, na tento způsob výkladu turisté doslova letí, takže proč toho i komerčně nevyužít.

 

Každopádně, a teď nevím, zdali věřit či nevěřit, ten zarostlý temný pán hovořil o tom, jak často si pražští bezdomovci vydělávají hraním na nejrůznější hudební nástroje. „Na Příkopech jsou všichni umělci bezdomovci, na Václaváku a na Staromáku jen někteří,“ slyším vychrchlaný hlas z televizního přijímače.

 

Krátce jsem se zamyslel. Třeba nebyli ti Romové z Budapešti, jak to říkal ten německý turista, stojící vedle mě. Jak by to vlastně zrovna on mohl vědět. Třeba si jen odskočili ze Žižkova nebo z Karlína. Třeba si ti mladí usměvaví lidé, ty překrásné ptáky vypůjčili ze zoologické zahrady, třeba ten nadějný chlapec s Rubikovou kostkou neutekl z ČVUT, aby si přivydělal na svačinu a třeba ten indián nebyl vůbec indiánem, ale místním domorodcem z Nuslí. Co já vím? Dnes prý už moc neletí, žebrat jen tak.

 

Pokud má ten, plnovousem ozdobený, turistický průvodce pravdu a nevykládá lidem jen a jen pohádky, měli by bezdomovci začít vystupovat v hudebních souborech, ve skupinách, ve filharmonii, v zábavných pořadech. Promiňte, ale nyní to nemyslím jako nadsázku – pokud se povedlo takovým lidem najít v sobě samých špetku potěšení z hudby, z umění, z kultury, tak to znamená, že to nejsou ztracené existence a mají dle mého názoru docela reálnou šanci, k opětovnému zařazení do společnosti.

 

Na závěr ale nemohu být optimistou. Na konci oné reportáže, o bezdomovcích průvodcích, zaznělo z úst některých provedených, z úst turistů, že to vypadalo, jakoby si pan netradiční průvodce část výkladu vymýšlel. Jedna část výkladu neseděla k těm dalším. Takže se můžeme opravdu jen domnívat, zda jsou všichni bezdomovci, tak umělecky nadaní. Určitě ale radši uvidím podobného, na harmoniku hrajícího člověka, než abych pozoroval, jak muž s otupělým výrazem a s před sebou držícím kelímkem z Macdonaldu, otravuje kolemjdoucí.

 

Jestli ale ti „jazzmeni“ byli „bezďáci“ z Libně, tak to mě podrž!!!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Svoboda | čtvrtek 6.12.2012 13:28 | karma článku: 8,57 | přečteno: 855x
  • Další články autora

Jiří Svoboda

Jak mně zkoušející profesoři zachránili život

Byla krásná, jak zapadající slunce nad perknovským obzorem. Dlouhé vlnité vlasy jí vlály ve větru tak přirozeně, jako by si právě zaplatila ten svěží vánek. Velké oči, dokonalá špičatá prsa, deroucí se ven skrz těsnou podprsenku. Jemná, štíhlá, po fialkách vonící Berenika.

24.2.2014 v 11:51 | Karma: 8,06 | Přečteno: 669x | Diskuse| Poezie a próza

Jiří Svoboda

ČSSD utrpěla vítězství…

... jediným vítězem je tak Miloš Zeman. Takže se snažte milí politici. Přestože nám všem známá Strana práv občana Zemana u předčasných voleb neuspěla, může se současný prezident radovat, jakou bramboračkou skončili letošní volby. Zdánlivě nesourodé strany a hnutí však mohou překvapit. Ovšem ne, se svým předvolebním programem a svými sliby. Na což bychom ale měli být, tak nějak zvyklí.

27.10.2013 v 9:45 | Karma: 11,53 | Přečteno: 413x | Diskuse| Politika

Jiří Svoboda

Zákon o fotovoltaice, aneb kopni si do Zelených…!?

Jedna diskuze jako druhá. Stále a pořád dokola.„Zelené nebudu volit, kvůli nim je drahá elektřina.“ „Kolik jsme prodělali na fotovoltaice.“ „Zelení schválili podporu fotovoltaiky, podnikatelé si namastili kapsy, utekli a my to teď musíme platit.“ „Ty ohromné solární elektrárny jen hyzdí krajinu.“A tak dále, a tak dále. Vcelku mě zajímalo, proč jedni útočí na Stranu Zelených a Zelení se, se svým těžko slyšitelným hláskem, jen tiše brání?

20.10.2013 v 14:19 | Karma: 18,38 | Přečteno: 1266x | Diskuse| Politika

Jiří Svoboda

Vhodit volební lístek KSČM do kanálu, nebo do urny?

Ano. Samozřejmě. Určitě. Každopádně. Jakýkoliv bohulibější způsob naložení s volebním lístkem komunistické strany, bude rozhodně lepší, než jeho samotné vložení do hlasovací urny. A to hlavně proto, že komunisté již z podstaty věci, nemohou své sliby splnit.

9.10.2013 v 14:38 | Karma: 17,97 | Přečteno: 790x | Diskuse| Politika

Jiří Svoboda

Znáte Honzu Pospíšila? To je přeci ten, který vám rozdává miliony

Tento chlapec (?!) údajně rozdává deset milionů korun zcela zadarmo. Ten otazník a vykřičník v závorce je tam zcela záměrně. On je totiž takový Honza Pospíšil prozatím jen imaginární bytostí, s účtem u České spořitelny a ZUNO Bank.

3.10.2013 v 22:08 | Karma: 9,17 | Přečteno: 1624x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Na Ukrajině se už vykládá pomoc z amerického miliardového balíku

13. května 2024  22:27

Americká vojenská pomoc pro Ukrajinu v rámci balíku, který Kongres schválil koncem dubna, již...

Při hromadné nehodě na Karlovarsku zemřel člověk, další čtyři se zranili

13. května 2024  16:13,  aktualizováno  21:35

Vážná dopravní nehoda dvou osobních a nákladního vozidla uzavřela silnici I/6 u Čichalova na...

VIDEO: Bouřka strhla na lidi v Bombaji obří billboard. Desítky jich uvěznil

13. května 2024  21:28

Nejméně osm lidí zahynulo v indické Bombaji po pádu obřího billboardu, který v pondělí strhla...

Američana zadrželi v Istanbulu s 1 500 štíry a pavouky, přitom měl povolení

13. května 2024  19:13,  aktualizováno  21:08

Turecká policie zatkla muže, který se podle ní pokoušel ze země propašovat vzácné jedovaté pavouky...

  • Počet článků 73
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1877x
Snílek, drsňák, romantik i egoista. Člověk, který hledá své místo, v dnešní globalizované společnosti. Muž mnoha tváří i zájmů. Ne, to mi opravdu nepřísluší, říkat či psát, kdo skutečně jsem. To mohou posoudit jen druzí. V diskuzích vystupuji jako Twister01