Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Volby do nepřehledné instituce netáhnou

Máme za sebou volby do Evropského parlamentu. Osobně jsem čekal, že trend upadající volební účasti, která se od prvních voleb do této instituce v roce 1979 posunovala při každém dalším hlasovaní níže a níže, bude pokračovat, ale nakonec byla účast celoevropsky opět nad 40 % stejně jako před pěti lety. Češi ovšem průměr táhnou dolů. Češi totiž nevolí.

Můžeme hledat příčinu a zřejmě jí i velice snadno nalezneme. První bod je, že europoslanců je příliš mnoho. Stačí si vždy znovu a znovu uvědomit, že na půdě Evropského parlamentu sedí 751 lidí. To je obrovské číslo. Rozumím tomu, že Evropa je velká, ale ten počet je zkrátka naprosto odstrašující. Pro hlasovaní v parlamentu při zastupitelské demokracii není třeba tolik lidí. Navíc takto velké číslo je naprosto neuchopitelné, protože v něm existuje v něm extrémní počet proměnných. Jak to musí vypadat z úhlu pohledu občana naší republiky při volbách do EP lze snadno domýšlet. Je také jasné, že ve volbách šli k urnám zejména lidé, kteří jsou nakloněni Evropské unii jako pozitivní formě uspořádání, což je první věc, která napadne člověka při zhlédnutí volebních výsledků, které podle toho vypadají.

Abych se vrátil k problému, pro náš stát to při tak velkém počtu europoslanců logicky vypadá, že ČR nemůže naprosto nic v Evropském parlamentu ovlivnit. Pro člověka nastává tak při volbách ještě větší odosobnění než při volbě do Poslanecké sněmovny, kde je sice účast vyšší, ale také nejde o nějaká vysoká čísla. Už při volbě do PSP ČR si mnoho nevoličů řekne, že jejich hlas je moc málo, aby něco ovlivnil. A pochopitelně, pokud si podobná slova řekne každý, mizerná volební účast nás nemine. Ale co teprve při volbách evropských, tam se to dá říci ještě mnohem snadněji.

Kdo z občanů ČR chce dohledávat, která strana by chtěla vstoupit do které skupiny v Evropském parlamentu a jaké frakce tam vůbec existují. Běžný občan nechce pátrat po různých informačních zdrojích, aby se orientoval, s jakou skupinou vlastně jeho daný volený europoslanec teoreticky může jít. Je to již moc složité a zejména časově nákladné pro zaměstnaného člověka dohledávat. Pokud ve volbách do naší Poslanecké sněmovny může mít někdo pocit, že se jeho hlas snadno ztratí, jaký pocit může mít asi při volbě do sboru 751 poslanců. V ČR daný zvolený subjekt může zvládnout něco prosadit i jako malý, ale v EP víceméně a doslova nicotným hlasem, takový pocit musí mít mnoho voličů.

Samozřejmě hraje v malé volební účasti svojí roli také názor, že EU a potažmo EP jsou zbytečné, ale osobně si myslím, že pro mnoho lidí je parlament unie jen a pouze veliký a nepřehledný a to je jeden z nejsilnějších důvodů, proč nevolit.

 Aby měly volby pro běžného občana smysl, museli bychom využít úplně jiné metody. Metody, ve které by se snížil počet poslanců.

Představte si například, že by bylo nově poslanců 199, tím pádem by se u každého státu přibližně vynásobil stávající počet volených zástupců poměrem mezi novým počtem 199 poslanců a původními 751 poslanci (tj. násobek 0,26). V ČR by bylo tak voleno přibližně 5 poslanců do EP. Toto množství je přeci přehlednější a mnohem uchopitelnější.

Volby by byly tímto atraktivnější, i když rozumím, že zmenšení počtu europoslanců není všelékem, souvisí s tím i uchopitelnost frakcí v EP a další a další menší i větší drobnosti, restrukturalizace a systémová opatření, ovšem jde o prvotní krok, který může při volbách do Evropského parlamentu zvětšit volební účast. Možná by měla fungovat i rovnost počtu poslanců v EP, či alespoň jiný poměr, ale tuto úvahu nechávám zatím téměř nedotčenou. S volbami pochopitelně souvisí i naše domácí, která zkrátka může být vyprázdněná, což je jeden z důvodů, proč nejít volit.

Ale pokud má být EU pro všechny a máme být nadále jejím členem, musí zaznít i další, naše hlasy. Nepřehledný systém je výhodný pro některé skupiny, ale rozhodně ne pro občany.

Autor: Jiří Bejlovec | pondělí 26.5.2014 20:30 | karma článku: 5,99 | přečteno: 156x
  • Další články autora

Jiří Bejlovec

Pan europoslanec Ransdorf je nevinen!

Exkluzivně přináším e-mail, který celou kauzu kolem europoslance Ransdorfa odstartoval. Dopátral jsem se tak díky pečlivé detektivní práci k prapůvodu celého problému a musím říci: Pan Ransdorf je nevinen!

8.12.2015 v 11:08 | Karma: 24,22 | Přečteno: 1295x | Diskuse| Politika

Jiří Bejlovec

Voda v ČR by měla být strategickou surovinou

Na Slovensku se před dvěma týdny zachovali inteligentně a označili vodu za strategickou surovinu. Kéž bychom měli i u nás zákonodárce, kteří dokážou v tomto směru myslet do budoucna a inspirují se našimi východními sousedy. Pitná voda se bude stávat s časem čím dál tím více rozhodujícím zdrojem, o to více mě překvapilo, jak málo se k tomuto kroku SR kdokoli v našem státě vyjadřoval.

6.11.2014 v 15:30 | Karma: 18,57 | Přečteno: 514x | Diskuse| Politika

Jiří Bejlovec

Bouře ve sklence vody

Jak všichni víme, v současnosti ještě stále média probírají sprostá slova použitá prezidentem Milošem Zemanem v rozhlasovém pořadu Hovory z Lán. Osobně musím vše označit za pseudoudálost. Neříkám, že není důležité, jak lidé hovoří, právě naopak, ale abychom řešili v mediálním prostoru zmíněnou situaci takto široce, to mi nepřijde úplně standardní.

5.11.2014 v 18:33 | Karma: 28,64 | Přečteno: 850x | Diskuse| Politika

Jiří Bejlovec

Pražákům bude hej!

V Praze je sestavována koalice, která bude v následujícím období vládnout. Pokud se nic nezmění, bude složená ze zástupců ANO, ČSSD, Trojkoalice (Strana Zelených, KDU-ČSL a STAN), podporovaná navíc Piráty. Ponechám teď stranou to, že jde o dost širokou spektrum, snad taková šíře nebude na škodu a shoda bude panovat v dlouhodobé míře. A záměrně ponechám stranou i koaliční vyjednávání, která zástupci jmenovaných subjektů vedou, chci se zaměřit na priority, které by měly být prosazovány, když si projdeme jejich odpovědi ze stránky volebnikalkulacka.cz.

21.10.2014 v 13:04 | Karma: 8,49 | Přečteno: 727x | Diskuse| Politika

Jiří Bejlovec

Babišova normalizace

Pokud se zamyslíte, původní normalizace v minulém století v některých bodech připomíná to, co by šlo označit za dnešní Babišovu normalizaci. A ač nechci v článku hodnotit, mám zájem rozvinout myšlenku o některých podobnostech (a naopak rozdílnostech) ve chvíli, kdy hnutí ANO Andreje Babiše získává vliv napříč naší republikou. O tom, jaký problém bude až příliš rychlý vzestup jmenovaného subjektu z hlediska personální, snad v jiném článku, ale nyní mi jde o ústřední motiv představy státu (verze „bude líp“) hnutí ANO.

14.10.2014 v 19:50 | Karma: 18,40 | Přečteno: 790x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 36 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23

Nejméně 36 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Poslanci mají jednat o změně zákoníku práce, o minimální a zaručené mzdě

2. května 2024  5:42

Poslanci by měli na mimořádné schůzi začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 813x
Jsem vysokoškolský student a člověk milující svobodu, spravedlnost a možnosti demokracie. Stále ještě věřím v optimistickou budoucnost. Politiku dělím na dobrou a špatnou pro Českou republiku a její obyvatelstvo. Nemám rád lidskou hloupost a zmanipulovatelnost, což jsou krásné, ale těžko definovatelné pojmy.

Seznam rubrik