Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Svěží vánek kdo?

A měla by být pohádka. Pohádka o letošních volbách a zlomených vazech. O polámaných kostech předvolebního snažení. Je to vánek, který vyhnal lecos zkaženého v tom Českém státě. Říkalo se svého času, svěží vánek Topolánek, tak uvidíme, jak se projeví ty letošní vánky. Nebo spíše vichřice?

Jak to tedy vlastně je?

Protože letos jsem volit mohl, nikdo mi to nezakázal, tak jsem taky volit byl. Ne, svého hlasu nelituji, ačkoli se moje strana pana Bechera nedostala do poslanecké sněmovny. Volby jsou svobodné a ukazují tu rozmanitost, tu krásu naší země, kde každý má šanci. A že letos to bylo tak svobodné, to se mi líbilo. Na volby jsem se vyloženě těšil, výsledku jsem se nemohl dočkat. A pak, jakmile volby skončili, začal jsem si ve své hlavičce kalkulovat, co se bude dít asi dál. Bouři jsem neočekával.

Kapitán kamarád Schwarzenberg je zajímavý člověk. Má respekt, je krásnou osobou TOP09. Mám rád jeho vyprávění, je to takový dědeček, tak doufám, že splní své sny a sliby a odvede naši zemi z dluhů. Bude to práce těžká, protože privatizace nám už toho moc nepřinesou, tak je třeba hledat peníze jinde. Ale ten člověk je přeci šlechtic, má to v hlavě srovnané, tak věřím, že ví, co dělá. U něj je jedna jistota. Věřím, že jako příslušník modré krve bude držet slovo. Katastrofou v TOP09 je Kalousek. Je to člověk, kvůli kterému TOP09 nemohu volit, protože mu absolutně nevěřím. Svými ladnými skoky dokázal spolupracovat v minulosti s téměř každou stranou. Tichá podpora komunistů by pro něj nebyla problém, jak jsme se dozvídali před čtyřmi lety. Lidovec a konzervativec. Ale má jednu výhodu, díky které není stále ještě leklou rybou. Dokáže svou demagogii tak chytře skrývat, že nakonec ze všeho vyjde jako vítěz. Ano, buďte jako on a dokážete cokoli! Pravý kouzelník Pokustón. Co se skrývá za dalšími lidmi, ještě nevím, každopádně doufám, že TOP09 co nejdříve zavede průběžně placené školné.

Pak tu máme Johna, krásnou to tvář mediálně založenou. Sice nikdo neví, co od strany očekávat, ale nevadí, necháme se překvapit. Jejich program se mi líbí. Je založený na konsensu a ne na konfliktu. Líbí se mi i jak pan John mluví (co taky čekat od muže médií), ovšem poklička zatím nebyla odklopena, co je v hrnci? A potom, jak je to s tajemným podnikatelem podporujícím VV a ČSSD zároveň? Že by silná lobbistická aparatura? Zatím se mi John a Schwarzenberg zamlouvají, spolu s chudákem jezevcem Zemanem by byli výborná trojka, kde si dokážu díky jejich názorům představit velice rozumnou vládu. Škoda, že to tak nebude. Sice se držím čistě hypotéz, nevím zatím, jak se budou politici chovat, ale podle prozatímního pohledu by to bylo hezké a ne nereálné. Docela sjednocení české veřejnosti, které se nekoná.  Jsem z toho smutný a dožaduji se nápravy, která nepřichází. Ano, zatím vládne konflikt morálně roztrhaných duší minulého režimu. Tak to je, když část Čechů Moravanů a Slezanů zkrátka jsou stále v srdci extrémisté a vlastně to o sobě ani nevědí. Já to o sobě vím, ale jsem umírněný extrémista. A vy, humanisté, vy nečtete můj článek.

Zmizí slabé strany?

A ODS v podobě nemastného neslaného Nečase? Dobře, zdá se mi teď nějaká umírněná a její zisk byl hodně slabý. Možná lidi odradil její sociálně zaměřený program, nevím. Ovšem, zatím jsem jmenoval ty strany, kde předsedové neodstupovali. Ano, je to tady, pan Paroubek je fuč. S ním doufám, ale nevěřím, že zmizí i demagokracie z této slabé strany. Paroubek se držel  zuby nehty, a že socialisté získali málo, za to si může sám. Už jsem nedoufal, že takový šibal, jako je on, dokáže někdy opustit stranu, kterou ponížil a zdemoralizoval stejně, jako to udělal Topolánek s ODS. Co naplat. Takové stupidity jako třinácté a čtrnácté úplatky pro důchodce jsou naštěstí teď už v nedohlednu. Ještě by mohli být na měsíc vystřeleni další členové ČSSD, což je bohužel asi nereálné. Dvě největší strany hodně ztratili, kyvadlo české politiky zdá se být porouchané. Spraví jej nějaký korunní princ? Asi těžko.

Otázka je, jestli tohle je skutečně hurikán. Vliv na člověka ze státu je takový, jaký si člověk připouští a když se člověk upíná ke státu, je to špatně. Upínat by se měl především sám k sobě a to ať bude už vládnout kdokoli. Vlastně můžu říct, že strašení budoucností, strašení komunismem, strašení platbami za cokoli je nehorázný nesmysl pro voliče. V Evropské společnosti existuje taková konstelace, že od nějaké komunistické či fašistické cesty jsme hodně daleko. Bohužel lidé, kteří se budou označovat za zodpovědné, ale vlastně jsou ustrašení, se nacházejí ve všech skupinách voličů.

Na výletě

Za co jsem naopak rád, bylo kroužkování. Konečně se naučili voliči dělat propiskou kolečko, snad byla příčinou i akce "kroužkuj čtyři zezadu", ale díky tomu končí i další ošklivé osobnosti, jako třeba Íčko. Nedělám si iluze, určitě bude stále tahat někde za provázky, ale mohl by jet třeba s Dalíkem a Topolánkem někam do Itálie. Možná přijde i kouzelník Urban!

Lidovci nemusí být smutní, že se do sněmovny nedostali. Vždyť se vlastně dostali! B-team v TOP09 tam je, tak proč smutnit. Komunisty komentovat nebudu. Nechápu, jak může volit někdo stranu, která je nestátotvorná a má neuzavřenou minulost, ale dobře, tak je v poslanecké sněmovně několik desítek prázdných duší. Zelení se také nedostali, což je mi trochu líto, ale může za to síla dvou nových stran, které měli zkrátka silnější vůdce, než jakým byl Ondřej Liška. V pořádku, aspoň se přistaví Temelín a za čtyři roky bychom mohli SZ zase přibrat do kola. Všechno zlé je k něčemu dobré.

Zatím je to hezký chaos, který by mohl ještě pokračovat. Z chaosu se rodí řád, tak ať to stojí za to. No, jsem velice velice zvědavý, jaká vláda povládne. Jsem zvědavý na VV, jsem zvědavý na to, jak se zachovají dvě největší strany, jsem zvědavý na reakce lidí. Těším se? Asi ano, těším se.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jiří Bejlovec | neděle 30.5.2010 21:10 | karma článku: 9,35 | přečteno: 967x
  • Další články autora

Jiří Bejlovec

Pan europoslanec Ransdorf je nevinen!

Exkluzivně přináším e-mail, který celou kauzu kolem europoslance Ransdorfa odstartoval. Dopátral jsem se tak díky pečlivé detektivní práci k prapůvodu celého problému a musím říci: Pan Ransdorf je nevinen!

8.12.2015 v 11:08 | Karma: 24,22 | Přečteno: 1295x | Diskuse| Politika

Jiří Bejlovec

Voda v ČR by měla být strategickou surovinou

Na Slovensku se před dvěma týdny zachovali inteligentně a označili vodu za strategickou surovinu. Kéž bychom měli i u nás zákonodárce, kteří dokážou v tomto směru myslet do budoucna a inspirují se našimi východními sousedy. Pitná voda se bude stávat s časem čím dál tím více rozhodujícím zdrojem, o to více mě překvapilo, jak málo se k tomuto kroku SR kdokoli v našem státě vyjadřoval.

6.11.2014 v 15:30 | Karma: 18,57 | Přečteno: 514x | Diskuse| Politika

Jiří Bejlovec

Bouře ve sklence vody

Jak všichni víme, v současnosti ještě stále média probírají sprostá slova použitá prezidentem Milošem Zemanem v rozhlasovém pořadu Hovory z Lán. Osobně musím vše označit za pseudoudálost. Neříkám, že není důležité, jak lidé hovoří, právě naopak, ale abychom řešili v mediálním prostoru zmíněnou situaci takto široce, to mi nepřijde úplně standardní.

5.11.2014 v 18:33 | Karma: 28,64 | Přečteno: 850x | Diskuse| Politika

Jiří Bejlovec

Pražákům bude hej!

V Praze je sestavována koalice, která bude v následujícím období vládnout. Pokud se nic nezmění, bude složená ze zástupců ANO, ČSSD, Trojkoalice (Strana Zelených, KDU-ČSL a STAN), podporovaná navíc Piráty. Ponechám teď stranou to, že jde o dost širokou spektrum, snad taková šíře nebude na škodu a shoda bude panovat v dlouhodobé míře. A záměrně ponechám stranou i koaliční vyjednávání, která zástupci jmenovaných subjektů vedou, chci se zaměřit na priority, které by měly být prosazovány, když si projdeme jejich odpovědi ze stránky volebnikalkulacka.cz.

21.10.2014 v 13:04 | Karma: 8,49 | Přečteno: 727x | Diskuse| Politika

Jiří Bejlovec

Babišova normalizace

Pokud se zamyslíte, původní normalizace v minulém století v některých bodech připomíná to, co by šlo označit za dnešní Babišovu normalizaci. A ač nechci v článku hodnotit, mám zájem rozvinout myšlenku o některých podobnostech (a naopak rozdílnostech) ve chvíli, kdy hnutí ANO Andreje Babiše získává vliv napříč naší republikou. O tom, jaký problém bude až příliš rychlý vzestup jmenovaného subjektu z hlediska personální, snad v jiném článku, ale nyní mi jde o ústřední motiv představy státu (verze „bude líp“) hnutí ANO.

14.10.2014 v 19:50 | Karma: 18,40 | Přečteno: 790x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Volební spoty hrozí zelenými pomatenci i populisty. Ufoni slibují nadhled

22. května 2024  15:04

Česká televize začala vysílat volební spoty stran a hnutí, které kandidují v červnových...

Norsko, Španělsko a Irsko uznají Palestinu. Terorismus se vyplácí, reaguje Izrael

22. května 2024  9:47,  aktualizováno  14:36

Norsko, Irsko a Španělsko formálně uznají Palestinu jako stát. Bez uznání palestinského státu...

Vlaky čím dál častěji narážejí do kamení na kolejích. Na vině je výzva na TikToku

22. května 2024  14:30

Premium Jen o vlásek unikli neštěstí v dubnu cestující na trati mezi Hradcem Králové a Pardubicemi. Na...

Vychytávka jako z Jamese Bonda. Řidič za jízdy měnil na autě poznávací značky

22. května 2024  14:23

Pražští policisté si na začátku května všimli vozu, které nemělo odpovídající poznávací značku a...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 813x
Jsem vysokoškolský student a člověk milující svobodu, spravedlnost a možnosti demokracie. Stále ještě věřím v optimistickou budoucnost. Politiku dělím na dobrou a špatnou pro Českou republiku a její obyvatelstvo. Nemám rád lidskou hloupost a zmanipulovatelnost, což jsou krásné, ale těžko definovatelné pojmy.

Seznam rubrik