Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Stačí přejmenovat

Jak jsme se mohli nedávno dozvědět, jakýkoli problém může zmizet, když ho přejmenujeme.Cokoli, s čímž uděláme tento krátký proces, se změní a my již nemusíme nesouhlasit jako v případě původního.

V minulých dnech byl například přejmenován kritizovaný projekt z dílny Ministerstva školství a z označení OKNO je nyní FINGRAM, což dozajista splete každého, kdo by si mohl myslet, že bylo ustoupeno od něčeho nekvalitního. Dodáme nový nátěr, lesk a jméno, pozlátko jistě zamaskuje stejný základ pod kůrou. Dovolím si otázku. Když byl český Rum svého času přejmenován na Tuzemák, změnilo se něco v jeho chuti? Pravděpodobně pouhou změnou názvu nezměníme samotnou podstatu.
Také školné se nyní snaží ministr školství obcházet jinými názvy, jako je například zápisné. Jediné, co se mu tak bravurně daří, je vytvářet chaos. Chaos v informacích, chaos v záměrech, chaos v koncepci, jestli někdy nějaká rozumná od Josefa Dobeše vůbec byla. Chyby, byť alespoň v částech reformy, zde stále přiznány nebyly, jen jednotlivé části jsou snažně maskovány pomocí dezinformací a nesrozumitelnosti. A ačkoli je zápisné nižší než dříve uváděné školné, taková situace nemění nic na tom, že po zavedení se již velice lehko částka k platbě zvedá.
Představte si, jak by to vypadalo, kdyby na podobnou rétoriku přejmenovávání nepříjemností přistoupilo mnohem více institucí. Nelíbí se vám současná práce Městské policie? Navrhuji přejmenování na Přátele pořádku, což postaví strážníky jistě do lepšího světla a všechno, co bylo špatné, se v dobré obrátí. A například korupce, takové zprofanované a stále skloňované slovo? Pakliže si vybereme jiné vhodné označení, možná by mohla zmizet i ona. Já bych nejspíš zvolil velice hezké „kapitálové přátelství“, což odkazuje na to, že i přes různé transfery peněz a službiček jde hlavně o kamarádskou atmosféru v naší zemi.
Ministr Dobeš navíc popírá fakta, jako třeba masivní protesty. Byl jsem se podívat na demonstraci studentů a studentek, ale i vysokoškolských pracovníků, proti experimentální pseudoreformě, viděl a slyšel jsem tisíce hlasů, které se ozývají. Rozhodně nesouhlasím s bývalým primátorem Prahy Bémem, který v televizi prohlásil, že když studentům někdo řekne, aby protestovali, tak oni prostě jdou protestovat. Každý si může zkusit sjednat demonstraci studentstva. To, stejně jako jiné skupiny národa, protestuje, jakmile jsou ohroženy jeho svobody, nikoli každý týden pro zábavu. Navíc, v protestech studentů asi těžko budou mít zájmy banky a jiní silní korporátní hráči, což se o reformě od ministerstva říci nedá. Ta naopak fandí silným firmám a bankám.
Tisíce svobodných demonstrujících celkem slušně ukázaly, že nesouhlasí s tím co je přes všechny odpory předkládáno. Pokud však převedeme ministrův systém přejmenovávání, pozor, abychom nebyli svědky toho, jak protestující dav přeoznačí na krvežíznivou bandu, týden neklidu na týden studentů ohrožujících stát a každý protestující je samozřejmě nepřítel státu. Stačí přeci přejmenovat…

Autor: Jiří Bejlovec | čtvrtek 1.3.2012 16:00 | karma článku: 9,06 | přečteno: 560x
  • Další články autora

Jiří Bejlovec

Pan europoslanec Ransdorf je nevinen!

Exkluzivně přináším e-mail, který celou kauzu kolem europoslance Ransdorfa odstartoval. Dopátral jsem se tak díky pečlivé detektivní práci k prapůvodu celého problému a musím říci: Pan Ransdorf je nevinen!

8.12.2015 v 11:08 | Karma: 24,22 | Přečteno: 1295x | Diskuse| Politika

Jiří Bejlovec

Voda v ČR by měla být strategickou surovinou

Na Slovensku se před dvěma týdny zachovali inteligentně a označili vodu za strategickou surovinu. Kéž bychom měli i u nás zákonodárce, kteří dokážou v tomto směru myslet do budoucna a inspirují se našimi východními sousedy. Pitná voda se bude stávat s časem čím dál tím více rozhodujícím zdrojem, o to více mě překvapilo, jak málo se k tomuto kroku SR kdokoli v našem státě vyjadřoval.

6.11.2014 v 15:30 | Karma: 18,57 | Přečteno: 514x | Diskuse| Politika

Jiří Bejlovec

Bouře ve sklence vody

Jak všichni víme, v současnosti ještě stále média probírají sprostá slova použitá prezidentem Milošem Zemanem v rozhlasovém pořadu Hovory z Lán. Osobně musím vše označit za pseudoudálost. Neříkám, že není důležité, jak lidé hovoří, právě naopak, ale abychom řešili v mediálním prostoru zmíněnou situaci takto široce, to mi nepřijde úplně standardní.

5.11.2014 v 18:33 | Karma: 28,64 | Přečteno: 850x | Diskuse| Politika

Jiří Bejlovec

Pražákům bude hej!

V Praze je sestavována koalice, která bude v následujícím období vládnout. Pokud se nic nezmění, bude složená ze zástupců ANO, ČSSD, Trojkoalice (Strana Zelených, KDU-ČSL a STAN), podporovaná navíc Piráty. Ponechám teď stranou to, že jde o dost širokou spektrum, snad taková šíře nebude na škodu a shoda bude panovat v dlouhodobé míře. A záměrně ponechám stranou i koaliční vyjednávání, která zástupci jmenovaných subjektů vedou, chci se zaměřit na priority, které by měly být prosazovány, když si projdeme jejich odpovědi ze stránky volebnikalkulacka.cz.

21.10.2014 v 13:04 | Karma: 8,49 | Přečteno: 727x | Diskuse| Politika

Jiří Bejlovec

Babišova normalizace

Pokud se zamyslíte, původní normalizace v minulém století v některých bodech připomíná to, co by šlo označit za dnešní Babišovu normalizaci. A ač nechci v článku hodnotit, mám zájem rozvinout myšlenku o některých podobnostech (a naopak rozdílnostech) ve chvíli, kdy hnutí ANO Andreje Babiše získává vliv napříč naší republikou. O tom, jaký problém bude až příliš rychlý vzestup jmenovaného subjektu z hlediska personální, snad v jiném článku, ale nyní mi jde o ústřední motiv představy státu (verze „bude líp“) hnutí ANO.

14.10.2014 v 19:50 | Karma: 18,40 | Přečteno: 790x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Hasiči celou noc zasahovali v pralese Mionší, vodu nosili na zádech

2. května 2024  9:16

Beskydský prales Mionší v noci zachvátil požár. Hasiči celou noc zasahovali v jeho nejvyšším...

Volby by jasně vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a KDU-ČSL

2. května 2024  8:17,  aktualizováno  8:48

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, jeden člověk skončil v nemocnici

2. května 2024  8:11

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Amsterdam bojuje proti nerovnosti v močení. Vyčlení miliony na veřejné záchodky

2. května 2024  7:53

Radnice v Amsterodamu po několikaletém nátlaku ze strany žen vyčlenila čtyři miliony eur (přes 100...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 813x
Jsem vysokoškolský student a člověk milující svobodu, spravedlnost a možnosti demokracie. Stále ještě věřím v optimistickou budoucnost. Politiku dělím na dobrou a špatnou pro Českou republiku a její obyvatelstvo. Nemám rád lidskou hloupost a zmanipulovatelnost, což jsou krásné, ale těžko definovatelné pojmy.

Seznam rubrik