Stačí přejmenovat

Jak jsme se mohli nedávno dozvědět, jakýkoli problém může zmizet, když ho přejmenujeme.Cokoli, s čímž uděláme tento krátký proces, se změní a my již nemusíme nesouhlasit jako v případě původního.

V minulých dnech byl například přejmenován kritizovaný projekt z dílny Ministerstva školství a z označení OKNO je nyní FINGRAM, což dozajista splete každého, kdo by si mohl myslet, že bylo ustoupeno od něčeho nekvalitního. Dodáme nový nátěr, lesk a jméno, pozlátko jistě zamaskuje stejný základ pod kůrou. Dovolím si otázku. Když byl český Rum svého času přejmenován na Tuzemák, změnilo se něco v jeho chuti? Pravděpodobně pouhou změnou názvu nezměníme samotnou podstatu.
Také školné se nyní snaží ministr školství obcházet jinými názvy, jako je například zápisné. Jediné, co se mu tak bravurně daří, je vytvářet chaos. Chaos v informacích, chaos v záměrech, chaos v koncepci, jestli někdy nějaká rozumná od Josefa Dobeše vůbec byla. Chyby, byť alespoň v částech reformy, zde stále přiznány nebyly, jen jednotlivé části jsou snažně maskovány pomocí dezinformací a nesrozumitelnosti. A ačkoli je zápisné nižší než dříve uváděné školné, taková situace nemění nic na tom, že po zavedení se již velice lehko částka k platbě zvedá.
Představte si, jak by to vypadalo, kdyby na podobnou rétoriku přejmenovávání nepříjemností přistoupilo mnohem více institucí. Nelíbí se vám současná práce Městské policie? Navrhuji přejmenování na Přátele pořádku, což postaví strážníky jistě do lepšího světla a všechno, co bylo špatné, se v dobré obrátí. A například korupce, takové zprofanované a stále skloňované slovo? Pakliže si vybereme jiné vhodné označení, možná by mohla zmizet i ona. Já bych nejspíš zvolil velice hezké „kapitálové přátelství“, což odkazuje na to, že i přes různé transfery peněz a službiček jde hlavně o kamarádskou atmosféru v naší zemi.
Ministr Dobeš navíc popírá fakta, jako třeba masivní protesty. Byl jsem se podívat na demonstraci studentů a studentek, ale i vysokoškolských pracovníků, proti experimentální pseudoreformě, viděl a slyšel jsem tisíce hlasů, které se ozývají. Rozhodně nesouhlasím s bývalým primátorem Prahy Bémem, který v televizi prohlásil, že když studentům někdo řekne, aby protestovali, tak oni prostě jdou protestovat. Každý si může zkusit sjednat demonstraci studentstva. To, stejně jako jiné skupiny národa, protestuje, jakmile jsou ohroženy jeho svobody, nikoli každý týden pro zábavu. Navíc, v protestech studentů asi těžko budou mít zájmy banky a jiní silní korporátní hráči, což se o reformě od ministerstva říci nedá. Ta naopak fandí silným firmám a bankám.
Tisíce svobodných demonstrujících celkem slušně ukázaly, že nesouhlasí s tím co je přes všechny odpory předkládáno. Pokud však převedeme ministrův systém přejmenovávání, pozor, abychom nebyli svědky toho, jak protestující dav přeoznačí na krvežíznivou bandu, týden neklidu na týden studentů ohrožujících stát a každý protestující je samozřejmě nepřítel státu. Stačí přeci přejmenovat…

Autor: Jiří Bejlovec | čtvrtek 1.3.2012 16:00 | karma článku: 9,06 | přečteno: 560x
  • Další články autora

Jiří Bejlovec

Bouře ve sklence vody

5.11.2014 v 18:33 | Karma: 28,64

Jiří Bejlovec

Pražákům bude hej!

21.10.2014 v 13:04 | Karma: 8,49

Jiří Bejlovec

Babišova normalizace

14.10.2014 v 19:50 | Karma: 18,40