Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Řecká cesta, Česká majorita a Karlův ledoborec

Pomalu se odkrývají jednotlivé spojitosti nově zapojených do chodu státu. TOP 09 se nám už spojuje s ODS, což je přirozené. S Johnem se bude hrát trochu takovou hra na číhanou, ale oproti mnoha lidem bych řekl, že to není zase tak úplně špatné. Síla jedné masy je prospěšná, na druhou stranu může být nebezpečná, proto jsem rád za účast více názorových proudů. To je jeden z důvodů, proč mi za určitých okolností nepřijde velká koalice jako špatné řešení, i když teď ty okolnosti nejsou. ČSSD by se musela nejdříve zevnitř změnit, což díky zažitým funkcionářům by byl proces dlouhodobý. A tak nám z voleb zůstává současná zatím konstruktivně se vyvíjející situace.

Pozor na výkřiky typu jeden názorový proud, jedna strana, jedna říše, všichni našeho názoru spojte se. Sice zde s určitostí nadnáším velice silně, ale nemám zkrátka z jediného vůdčího názoru dobrý pocit. Už nyní jsou v různých částech společnosti různě silné spirály mlčení, kdy se majoritní názor snaží umlčet minoritní a tím, jak ho umlčuje tak je minoritní názor stále slabší a slabší. A bojovat za majoritu není žádná odvaha, ba právě naopak. Částečně tak mohu poukázat na dějiny. Sice vzdávám čest výjimkám, ale většinou jsme jako národ zabrali vždy až ve chvíli, kdy bylo zřejmé vítězství. Tak to bylo s komunismem, kdy u nás občanské nepokoje vznikaly až poměrně pozdě oproti jiným zemím, to stejné bylo u pražského povstání (ač nechci nikoho hanit, tam byli skuteční hrdinové). Ale zkrátka česká povaha je v tomto směru neúprosná. Tak to máme i nyní, v demokracii, kdy u většinového obyvatelstva, ať je to právě jakákoli masa, není možná diskuze s obyvatelstvem názorově menšinovým. Češi rádi přitakávají, anebo se hádají. Není nic mezi tím.

Volil jsi někdy parlamentní stranu? pak i ty můžeš za dluhy!

Vrátím se k naší budoucnosti, ač minulá slova s ní souvisí. Představte si, že žádná řecká cesta neexistuje. Respektive existuje, avšak Česká republika se nemůže do takových potíží, jako Řecko, dostat, ať už by vládl kdokoli, to je fakt. Z dluhů se dostaneme, dříve, nebo později. Strany se obviňují z deficitu navzájem, ale já příčinu zadlužení země nevidím v jedné jediné vládě či směru. Je to normální, země překlopená z totality do kapitalismu a demokracie nemůže mít hned v čele lidi, kteří by měli s novým systémem uspořádání zkušenosti. A dluhy nám tu sekala vláda „pravicová“ i vláda „levicová“. Ono totiž lehko se hospodařilo s malým dluhem zpočátku devadesátých let, kdy privatizace běžela a dokázala dodávat do rozpočtu peníze. A další vlády už jen pokračovali v tomto zažitém trendu, kdy peněz se zdálo být dost. Ale nebylo. Socialistické vlády někdy trochu zbytečně zadržovaly majetek, který mohl přinést užitek privatizací a místo toho zvedali dluhové peníze.  V podstatě však nemůžeme tvrdit, že by nějaká vláda z těch dosavadních dokázala zastavit rozhazovačnou politiku. Myslím, že nyní už snad jsou politické hlavičky mnohem více zainteresované v problematice a tak tento trend rozhazování pomalu odchází. Těžko říci jak rychle, uvidíme, jak se zachová nová vláda, která by po té Topolánkově mohla být vzácně stabilní.

Poločas rozpadu

Je otázkou, jestli se dožije celé čtyři roky, protože zdá se, že politikům je celé volební období dlouhé a pokud by například Věci veřejné otočily, mohou jedním lusknutím prstů potopit celou Karlovu loď. Je pravda, že v propadlišti dějin svého času zmizela celá US, ODA, může tam zmizet i TOP09. Ale dokázal bych si představit i odliv členů z ODS a výměně rolí s TOP 09, která by byla nejsilnější stranou. Navíc, TOP 09 zničila dogma lidovců a tak ji volí i lidé, kteří by lidovce jinak nikdy nevolili. A že jich není málo.

A za co jsem po letošních volbách rád? Tak zaprvé, že skončily, že propaganda zmizí z ulic. Také jsem rád, že se nevyskytlo nic typu Kubiceho zprávy a Smlouvy s občany. Někdo tvrdí, že kampaň byla štvavá, ale nepřišlo mi to nějak extrémní. Jestli nějaká byla, pak mezi ČSSD a ODS, ale ani zde jsem neregistroval nic, co jsme již neměli možnost vidět. ČSSD po zkušenostech se svou „ODS-mínus“ kampaní zůstala částečně u negativní reklamy a ODS nám kapku klesla na stejnou úroveň, takže ti, kteří odsuzovali negativistickou kampaň, jí nyní provozovali. Kdo ví, možná by měli bez takového předvolebního boje více hlasů. Možná také velké strany přijdou na to, že najímat si americké PR agentury pro předvolební kampaň je nesmysl, protože česká mentalita je velice specifická a triky z USA zde zjevně nefungují stejně.

Slušné gesto je bonbonek, který se plive

A následující vývoj? Co takový ideální. Řekl bych, že pan prezident by měl svěřit sestavování vlády panu Sobotkovi a Sobotka by měl sestavování odmítnout. To je ovšem ideál, který zřejmě nenastane. Ale bylo by to krásně podle tradic a řekl bych, že i například panu Schwarzenbergovi a dalším křesťanům a tradicionalistům by se takové gesto líbilo. Bohužel tomu tak nebude. V České republice se gesta nesluší.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jiří Bejlovec | pondělí 31.5.2010 18:28 | karma článku: 9,76 | přečteno: 1110x
  • Další články autora

Jiří Bejlovec

Pan europoslanec Ransdorf je nevinen!

Exkluzivně přináším e-mail, který celou kauzu kolem europoslance Ransdorfa odstartoval. Dopátral jsem se tak díky pečlivé detektivní práci k prapůvodu celého problému a musím říci: Pan Ransdorf je nevinen!

8.12.2015 v 11:08 | Karma: 24,22 | Přečteno: 1295x | Diskuse| Politika

Jiří Bejlovec

Voda v ČR by měla být strategickou surovinou

Na Slovensku se před dvěma týdny zachovali inteligentně a označili vodu za strategickou surovinu. Kéž bychom měli i u nás zákonodárce, kteří dokážou v tomto směru myslet do budoucna a inspirují se našimi východními sousedy. Pitná voda se bude stávat s časem čím dál tím více rozhodujícím zdrojem, o to více mě překvapilo, jak málo se k tomuto kroku SR kdokoli v našem státě vyjadřoval.

6.11.2014 v 15:30 | Karma: 18,57 | Přečteno: 514x | Diskuse| Politika

Jiří Bejlovec

Bouře ve sklence vody

Jak všichni víme, v současnosti ještě stále média probírají sprostá slova použitá prezidentem Milošem Zemanem v rozhlasovém pořadu Hovory z Lán. Osobně musím vše označit za pseudoudálost. Neříkám, že není důležité, jak lidé hovoří, právě naopak, ale abychom řešili v mediálním prostoru zmíněnou situaci takto široce, to mi nepřijde úplně standardní.

5.11.2014 v 18:33 | Karma: 28,64 | Přečteno: 850x | Diskuse| Politika

Jiří Bejlovec

Pražákům bude hej!

V Praze je sestavována koalice, která bude v následujícím období vládnout. Pokud se nic nezmění, bude složená ze zástupců ANO, ČSSD, Trojkoalice (Strana Zelených, KDU-ČSL a STAN), podporovaná navíc Piráty. Ponechám teď stranou to, že jde o dost širokou spektrum, snad taková šíře nebude na škodu a shoda bude panovat v dlouhodobé míře. A záměrně ponechám stranou i koaliční vyjednávání, která zástupci jmenovaných subjektů vedou, chci se zaměřit na priority, které by měly být prosazovány, když si projdeme jejich odpovědi ze stránky volebnikalkulacka.cz.

21.10.2014 v 13:04 | Karma: 8,49 | Přečteno: 727x | Diskuse| Politika

Jiří Bejlovec

Babišova normalizace

Pokud se zamyslíte, původní normalizace v minulém století v některých bodech připomíná to, co by šlo označit za dnešní Babišovu normalizaci. A ač nechci v článku hodnotit, mám zájem rozvinout myšlenku o některých podobnostech (a naopak rozdílnostech) ve chvíli, kdy hnutí ANO Andreje Babiše získává vliv napříč naší republikou. O tom, jaký problém bude až příliš rychlý vzestup jmenovaného subjektu z hlediska personální, snad v jiném článku, ale nyní mi jde o ústřední motiv představy státu (verze „bude líp“) hnutí ANO.

14.10.2014 v 19:50 | Karma: 18,40 | Přečteno: 790x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Poslanci schválili zkrácení doby oddlužení z pěti let na tři roky

22. května 2024  5:55,  aktualizováno  11:59

Přímý přenos Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky, nejen pro...

Rusko chce zabrat větší část Baltu, znervózňuje Finy a Litevce. A popírá to

22. května 2024  10:53,  aktualizováno  11:57

Ruské ministerstvo obrany navrhlo revizi hranic ruských teritoriálních vod v Baltském moři,...

Norsko, Španělsko a Irsko uznají Palestinu. Terorismus se vyplácí, reaguje Izrael

22. května 2024  9:47,  aktualizováno  11:53

Norsko, Irsko a Španělsko formálně uznají Palestinu jako stát. Bez uznání palestinského státu...

Nejčastější nemocí z povolání zůstává covid. Postihuje hlavně zdravotníky

22. května 2024  11:35

Ačkoli nových případů covidu je minimum, například za úterý jich přibylo jen 14 a v nemocnicích...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 813x
Jsem vysokoškolský student a člověk milující svobodu, spravedlnost a možnosti demokracie. Stále ještě věřím v optimistickou budoucnost. Politiku dělím na dobrou a špatnou pro Českou republiku a její obyvatelstvo. Nemám rád lidskou hloupost a zmanipulovatelnost, což jsou krásné, ale těžko definovatelné pojmy.

Seznam rubrik