Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Lobotomie vysokých škol

Vůči ministrovi Dobešovi se zvedá vlna nevole a můžeme za to být rádi. Je vidět, že jistý druh občanských aktivit zde stále existuje a lidé nechtějí být pouze jednotnou masou přikyvující vládní rétorice.

Věc další ovšem je, proč situace dosáhla takové krajní meze. Jedním z důvodů je ministrova neochvějná víra v to, že zkrátka činí to, co činit musí. Nic jiného už mu nezbývá, protože i on se evidentně začal potýkat se stejným problémem jako většina současných politiků. Takový direktivní člověk na postu moci má své názory, které vehementně prosazuje. Málokdy přizná, že udělal chybu. Silní lídři nechybují. Čili ať se stane cokoli, pan Dobeš už couvat nebude.

Na dosavadní práci ministra je smutné, že kromě reformy vysokých škol, která ohrožuje autonomii jednotlivých vysokoškolských institutů a plazivě naznačuje centralizaci v řízení, Dobeš ve své funkci v podstatě dokázal jen občas přijít s nějakým nápadem, který je navíc úplně mimo jakýkoli koncept vzdělávacích zařízení a vzdělávání jako takového. Nápady ohledně kratších přestávek či plošného testování žáků základních škol znějí popravdě úsměvně.
Jedním z hlavních problémů, se kterým mají u reformy vysokých škol problém zejména studenti, ale v současné podobě též vedení univerzit, je všeobecně zmiňované školné. Dokážu pochopit, ač nejsem stejného názoru, že určití lidé souhlasí se školným. Se současnou podobou návrhu však musí být těžké souhlasit snad pro téměř každého, vyjma bankovních institucí, o kterých se v této souvislosti mluví jako o obchodu století. Pokud by situace dospěla do takové fáze, kdy si studenti skutečně hradí školné sami (nebudu teď rozebírat, jestli pomocí půjček, či přímo), avšak univerzity by nedostávaly již žádné prostředky od státu, nepohneme se kupředu, dokonce nezůstaneme stát ani na místě. Naopak spadli bychom do propasti. Nejen do té dluhové pro případné budoucí dlužníky. Je na místě zcela vážně uvažovat, zda pak bude nějaký rozdíl mezi soukromými a veřejnými vysokými školami, když se u obou bude platit školné. U veřejných vysokých škol by po přijetí současného návrhu navíc stát mohl mnohem více zasahovat, čímž bychom docílili soukromých vysokých škol řízených státem. Že si takové spojení protiřečí? Ano, ale podobný neudržitelný hybrid nám může co nevidět vzniknout přímo před očima.
Osobně to na mě působí, jako kdyby chtělo ministerstvo školství snížit úroveň veřejných vysokých škol na úkor těch soukromých, které, upřímně, dnes nejsou zrovna znakem kvality. A takový pseudoreformní nedodělek je obhajován samotným ministrem. Oproti všemu dosud řečenému, vysokým školám skutečně lze přinést nějakým způsobem peníze navíc. Mluvím tady o určitých postizích pro studenty, kteří studium nezvládají na určité úrovni. Takoví, kteří opakují zkoušky, nedosahují dostatečných výsledků, či jsou vysokoškolskými turisty, kteří předčasně končí vysokou školu a přecházející na jinou. Takový systém by nepoškozoval svědomité studenty, a přesto by vysokým školám zajistil určité finance.
Nakonec, kdekdo může vyprávět o tom, že školné je potřeba, protože jinak každý občan dotuje svými daněmi studenty. Musím však oponovat tím, že kdyby bylo u nás zavedeno kvalitní progresivní zdanění, nikdo by zatížen platbami za vysokoškoláky nebyl. Druhá věc je, že mít vzdělaný stát je v mnoha ohledech výhodnější. Posledním důvodem, proč zůstává dotování vysokoškoláků lichým argumentem, je, že kdyby se zavedlo školné, snížily by se tím daně, či by se ušetřené peníze použily efektivněji. Částka na vzdělání vysokoškoláků by se pouze rozpustila v neefektivní státní správě.
Vrátím se oklikou na začátek. Pokud by chtěl Josef Dobeš udělat něco dobrého, nejdříve musí uznat svou chybu. To ale, jak už víme, neudělá. Dialog je vyloučen a následky mohou být velice kritické pro celou českou společnost. Pokračování dosavadní ignorace věcné diskuze by se mohlo rovnat lobotomii České republiky.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jiří Bejlovec | středa 25.1.2012 21:30 | karma článku: 15,16 | přečteno: 924x
  • Další články autora

Jiří Bejlovec

Pan europoslanec Ransdorf je nevinen!

Exkluzivně přináším e-mail, který celou kauzu kolem europoslance Ransdorfa odstartoval. Dopátral jsem se tak díky pečlivé detektivní práci k prapůvodu celého problému a musím říci: Pan Ransdorf je nevinen!

8.12.2015 v 11:08 | Karma: 24,22 | Přečteno: 1295x | Diskuse| Politika

Jiří Bejlovec

Voda v ČR by měla být strategickou surovinou

Na Slovensku se před dvěma týdny zachovali inteligentně a označili vodu za strategickou surovinu. Kéž bychom měli i u nás zákonodárce, kteří dokážou v tomto směru myslet do budoucna a inspirují se našimi východními sousedy. Pitná voda se bude stávat s časem čím dál tím více rozhodujícím zdrojem, o to více mě překvapilo, jak málo se k tomuto kroku SR kdokoli v našem státě vyjadřoval.

6.11.2014 v 15:30 | Karma: 18,57 | Přečteno: 514x | Diskuse| Politika

Jiří Bejlovec

Bouře ve sklence vody

Jak všichni víme, v současnosti ještě stále média probírají sprostá slova použitá prezidentem Milošem Zemanem v rozhlasovém pořadu Hovory z Lán. Osobně musím vše označit za pseudoudálost. Neříkám, že není důležité, jak lidé hovoří, právě naopak, ale abychom řešili v mediálním prostoru zmíněnou situaci takto široce, to mi nepřijde úplně standardní.

5.11.2014 v 18:33 | Karma: 28,64 | Přečteno: 850x | Diskuse| Politika

Jiří Bejlovec

Pražákům bude hej!

V Praze je sestavována koalice, která bude v následujícím období vládnout. Pokud se nic nezmění, bude složená ze zástupců ANO, ČSSD, Trojkoalice (Strana Zelených, KDU-ČSL a STAN), podporovaná navíc Piráty. Ponechám teď stranou to, že jde o dost širokou spektrum, snad taková šíře nebude na škodu a shoda bude panovat v dlouhodobé míře. A záměrně ponechám stranou i koaliční vyjednávání, která zástupci jmenovaných subjektů vedou, chci se zaměřit na priority, které by měly být prosazovány, když si projdeme jejich odpovědi ze stránky volebnikalkulacka.cz.

21.10.2014 v 13:04 | Karma: 8,49 | Přečteno: 727x | Diskuse| Politika

Jiří Bejlovec

Babišova normalizace

Pokud se zamyslíte, původní normalizace v minulém století v některých bodech připomíná to, co by šlo označit za dnešní Babišovu normalizaci. A ač nechci v článku hodnotit, mám zájem rozvinout myšlenku o některých podobnostech (a naopak rozdílnostech) ve chvíli, kdy hnutí ANO Andreje Babiše získává vliv napříč naší republikou. O tom, jaký problém bude až příliš rychlý vzestup jmenovaného subjektu z hlediska personální, snad v jiném článku, ale nyní mi jde o ústřední motiv představy státu (verze „bude líp“) hnutí ANO.

14.10.2014 v 19:50 | Karma: 18,40 | Přečteno: 790x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Na mokré silnici nevybral zatáčku a auto utopil v rybníce, vylovil ho jeřáb

22. května 2024  10:24

Na dně rybníka skončila ranní cesta do práce řidiče červeného opelu. Ve Stříteži na Jihlavsku...

OBRAZEM: Zlámané turbíny, z domů třísky. V Iowě zabíjelo ničivé tornádo

22. května 2024  10:22

Městečko Greenfield v americkém státě Iowa v úterý zpustošilo silné tornádo. Vyžádalo si nejméně...

Norsko, Španělsko a Irsko uznají Palestinu. Terorismus se vyplácí, reaguje Izrael

22. května 2024  9:47,  aktualizováno  10:11

Norsko, Irsko a Španělsko formálně uznají Palestinu jako stát. Bez uznání palestinského státu...

Carlsona vysílají v ruské televizi. V pořadu řešil klíšťata jako biozbraň USA

21. května 2024  17:46,  aktualizováno  22.5 10:07

Na ruské státní televizi Rossija 24 se objevil pořad amerického moderátora Tuckera Carlsona. Jeho...

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...

  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 813x
Jsem vysokoškolský student a člověk milující svobodu, spravedlnost a možnosti demokracie. Stále ještě věřím v optimistickou budoucnost. Politiku dělím na dobrou a špatnou pro Českou republiku a její obyvatelstvo. Nemám rád lidskou hloupost a zmanipulovatelnost, což jsou krásné, ale těžko definovatelné pojmy.

Seznam rubrik