Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Světem obchází strašidlo...nového paradigmatu

Rčení ´Evropou obchází strašidlo komunismu´ můžeme dnes parafrázovat takto: světem obchází duch nového paradigmatu. Na rozdíl od strašidla komunistických diktatur chce nové paradigma reformovat demokraticky současný kapitalismus - který vyžírá sám sebe jako rakovinné bujení.

Demonstrace v New Yorku - Wall Street

Doba oddělenosti končí, začíná doba spojování. Základní hodnotou nové doby už není zisk jakýchsi „elit“, ale prospěch všech občanů. I když někdo mluví o revoluci, jde spíše o kvantový skok v poznání (já jsem ty a ty jsi já). Česko začíná na podzim 2011 politicky ožívat. Bankrot Řecka zdá se být stále blíž. Bude se to dít v rámci starého nebo nového paradigmatu? To záleží také na nás. Květinka nového světa klíčí, ale je zatím nenápadná tak, že si jí média téměř nevšímají. Je dobré si připomenout, že ten, kdo se řídí hodnotami duality (dobré, zlé – pravice, levice), kdo používá násilí a vidí svou svobodu v tom, že potlačí svobodu jiného, ten patří do staré doby, která odchází. Nová doba se děje ve znamení změny vědomí v Jednotu. Nové paradigma manifestující se v myslích a činech lidí můžeme hledat na Islandu, mezi hnutím rozhořčených Španělů a naposled mezi mladými Američany snažícími se zablokovat Wall Street v New Yorku. 

USA – Zablokujme Wall Street

Kdo jsou a co chtějí demonstrující akce Block Wall Street? Jde hlavně o mladé lidé, jejichž proklamace zdůrazňuje hodnotu svobody, jejich cílem je vyvolat v tomto duchu celostátní občanské hnutí proti dosavadnímu kapitalisticko-finančnímu, politickému systému. Za akcí stojí aktivistická skupina Adbusters, která se staví proti konzumnímu stylu života. Požadavkem protestujících je mimo jiné skoncovat s nerovností bohatství, s trestem smrti či politickou korupcí. „Chceme svobodu pro všechny, bez ohledu na identitu, protože jsme všichni lidé a protože k tomu žádný jiný důvod potřeba není.“ Vidí ve svém konání „revoluci“. „Musíme se vypořádat s klíčovými fakty: tyto korporace, i kdyby nebyly schopné konkurovat ve volební aréně, budou společnost nadále ovládat.“ „Svoboda nám byla ukradena, musíme si ji vzít zpátky.“  Po obsazení Wall Streetu se stalo toto: policie demonstranty zbila a vytlačila, ti se poté usadili na Liberty Square (náměstí Svobody). „Problém současné společnosti tkví v tom, že je všechno zkorumpované,” řekl jeden z účastníků. „Účelem tohoto shromáždění je dát prostor hlasu rozumu namísto hlasu privilegované menšiny, která kontroluje společnost. Myslím si, že je třeba, abychom my, 99 procent společnosti...byli slyšet.“

Aktivisté také vyzvali ke zrušení hierarchie na pracovištích i ve školách. „Vyzýváme pracující, aby nejen stávkovali, ale zmocnili se svých pracovišť společně a zorganizovali je demokraticky. Vyzýváme studenty a učitele, aby jednali společně a učili demokracii, nejen učitelé žáky, ale žáci učitele...Vyzýváme, aby se nezaměstnaní přihlásili, naučili se, učili a používali dovednosti... Vyzýváme k organizování lidových shromáždění.... Vyzýváme k zabavení a použití opuštěných budov, opuštěných pozemků, každého majetku přivlastněného a opuštěného spekulanty, a jeho předání lidem a každé skupině, která to zorganizuje.“ Protesty trvají více než týden, demonstranti jsou spojeni přes internet s Rozhořčenými v Madridu, inspirace arabskými revolucemi.

Přestože požadavky zní komunisticky či anarchisticky - připomíná to hippies a studentskou revoltu v Paříži 1968. Z hlediska nového paradigmatu je podstatné, že akce chce transformovat stávající vědomí, upozornit, že věci nemusejí fungovat zaběhaným způsobem. Autoři proklamace vyzývají k „revoluci mysli, jakož i těla politiky“, což připomíná Masarykovo „revoluce hlav a srdcí“.  

Island – Občanská revoluce

2008-2010 - znárodnění největší banky, měna se zhroutila, trh pozastavil svou činnost, protesty donutily k rezignaci předsedu vlády a vládní blok. Lidé vyšli do ulic, vybojovali zákon o obecném referendu. V lednu 2010 ho prezident odmítl ratifikovat. Lidé znovu vyšli do ulic. V březnu se navzdory prezidentovi konalo referendum, jehož výsledek byl, že 93% lidí odmítlo zaplatit uměle vytvořený a nafouknutý dluh vůči Británii a Holandsku. Vláda byla důrazně donucena k tomu, aby zahájila vyšetřování, které mělo jasně pojmenovat právní odpovědnost předešlých i dosavadních státních představitelů za krizi. Islanďané dali dohromady sami novou ústavu, která už není kopií staré dánské. Nové ústavodárné shromáždění - složené z lidí volených přímo a ne politickými stranami - zahájilo svoji činnost v únoru 2011 a předložilo návrh ústavy na základě všeobecného občanského konsensu a doporučení.

Island vidím jako velký úspěch občanské společnosti, nenásilné reformy starého politického systému. Problém aplikace této cesty jinde spočívá v tom, že Islanďané jsou malý národ, který se snadno sjednotil ke společnému postupu, bude to zjevně těžko použitelné ve větších, diferencovanějších národech.

Španělsko – Rozhořčení

Španělsko je v ekonomické krizi a zejména mladá generace nemá práci (až 40%). Mluví se o ztracené generaci, španělské revoluci a třídní válce. 15. května 2011: protesty na náměstí Slunce (Puerta del Sol) v Madridu a ve stovce dalších měst. Desetitisíce lidí v ulicích (mladí, staří, nezaměstnaní, dělníci, studenti...). Občanská iniciativa Demokracie real YA (Skutečná demokracie HNED). Účastníci mluví o živoření místo života, nutnosti boje proti „kapitálu“.  Cítí se jako proletáři. Ve Španělsku sice vládne socialistická strana, ale její kroky jsou vnímané  jako pravicové. Los indignados chtějí více demokracie, vyhýbají se jednoznačnému škatulkování a snaží se vystupovat jako široká heterogenní skupina, která se nevymezuje vůči konkrétní politické síle či ideologii. Mezi jejich konkrétní požadavky patří např. více transparentnosti ve veřejném transparentu. Parlament na základě toho vytvořil zákon o transparentnosti. Dále žádají ukončení ekonomických privilegií politiků, zlepšení zdeformovaného trhu s nemovitostmi. Chtějí však také znárodnění bankovního systému a kontrolu firem... Existuje mnoho diskusních skupin. Nekritizují demokracii či instituce obecně, nýbrž stranickou logiku.

K novému paradigmatu: domnívám se, že všechny hlasy hovořící o třídním boji, proletariátu a buržoazii a obecně „boji proti něčemu“ patří do starého paradigmatu, které nevnímá, že vědomí lidstva se stále více propojuje a začíná Něco zcela nového.

 Česko – Občanská sounáležitost

Ideje nového paradigmatu má ve svých základech uloženy iniciativa Občanská sounáležitost. „Nikdo nám nepomůže, musíme si pomoci sami,“ je jedno z hesel s ní spojených. Iniciativa chce spojit občany po celé zemi za účelem „řešení aktuálního stavu země i budoucnosti“. Vyzývá k zakládání „ekonomicky soběstačných center občanské sounáležitosti“. Cílem je „převzetí zodpovědnosti vstupem „transformačního hnutí“ do parlamentu, vyvolání nových voleb a „dosažení života v bezpečí a dostatku realizací nového společensko-ekonomického uspořádání“. „Spolupráci místo boje, lásku místo nenávisti, respekt a úctu místo arogance, otevřenost místo lží, odvahu místo zbabělosti, sounáležitost místo kolektivismu nebo individualismu… Tvořme společně hodnoty místo braní, drancování a krátkodobého zisku. “ Tato iniciativa ukazuje cestu nového paradigmatu v srdci Evropy. Podzim 2011 začíná přinášet občanský neklid a nespokojenost se současnou vládou, je vidět stále více projevů občanských aktivit politického zaměření, které jsou základnou změny i současného českého systému.

Autor: Jiří Sirotek | pondělí 26.9.2011 18:20 | karma článku: 18,37 | přečteno: 1217x
  • Další články autora

Jiří Sirotek

Ve Švýcarsku je minimální mzda 80 000

V České republice je minimální mzda 8 000 Kč, ve Švýcarsku je minimální mzda 80 000 Kč !!!Tuto větu by měl každý politik vyslovit jako první, kdykoliv otevře (h...) pusu. Dal bych jim to jako povinnost ze zákona místo imunity.

25.4.2012 v 12:35 | Karma: 34,64 | Přečteno: 9635x | Diskuse| Ekonomika

Jiří Sirotek

Proalt o pravicové lži

Pokud nezačneme omezovat přebujelý sociální stát a tím snižovat rozpočtový schodek, čeká nás osud Řecka! Tak strašil občany před volbami nynější ministr financí Kalousek; dokonce nechal rozesílat lidem složenky s výší státního dluhu přepočítanou na hlavu.

12.4.2012 v 13:05 | Karma: 20,40 | Přečteno: 1235x | Diskuse| Ostatní

Jiří Sirotek

Skutečná demokracie teď jde do toho – hledání lepší budoucnosti

Jan Cemper vysvětluje své představy o skutečné demokracii. Zaujalo mě, jak jasně formuluje své představy a že hnutí preferuje nekonfrontační aktivitu – debaty s občany o budoucnosti naší země. Mají také již jasný profil a nebojí se ho formulovat.

29.3.2012 v 14:10 | Karma: 13,20 | Přečteno: 884x | Diskuse| Ostatní

Jiří Sirotek

Místo restrikcí rozvoj kreativity

Současná společnost začíná žít stále více v atmosféře strachu a restrikcí, je třeba to zastavit a vrátit se na pozitivní cestu a rozvíjet lidský potenciál, největší dar, který máme.

28.3.2012 v 11:16 | Karma: 9,67 | Přečteno: 892x | Diskuse| Ostatní

Jiří Sirotek

PAN Janoušek – člověk zvláštní ražení

Tzv. lobbista Janoušek je zjevně opravdu výjimečná bytost, nejen kvůli pozornosti, kterou mu věnují média.

27.3.2012 v 16:15 | Karma: 24,43 | Přečteno: 1628x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Sokovi hrozil, že ho vyhodí ze sedmého patra, soudí muže za řádění na ubytovně

17. června 2024  8:23

Krajský soud v Ostravě projednává případ muže obžalovaného z pokusu o trojnásobnou vraždu. Podle...

Při rituálním obětování zvířat se v Turecku zranilo 16 tisíc lidí

17. června 2024  7:30

Na šestnáct tisíc lidí utrpělo v Turecku zranění, když v neděli při svátku obětování rituálně...

Do Česka míří tropické teploty i silné bouřky. Počasí ovlivní studená fronta

17. června 2024  6:54

Nový týden přinese do Česka tropické teploty. Už v pondělí meteorologové očekávají, že na některých...

Ind zadržený v Česku za plánování vraždy je v americkém vězení

17. června 2024  6:16

Indický občan Nikhil Gupta, který ve Spojených státech čelí obvinění ze spiknutí za účelem spáchání...

  • Počet článků 50
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1320x
Po listopadu 1989 novinář, překladatel a dramaturg, předtím většinou knihovník, redaktor a topič. Nyní redaktor internetového časopisu.