Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Místo restrikcí rozvoj kreativity

Současná společnost začíná žít stále více v atmosféře strachu a restrikcí, je třeba to zastavit a vrátit se na pozitivní cestu a rozvíjet lidský potenciál, největší dar, který máme.

Slyšíme už roky jen o problémech (státní dluhy, bankroty), omezování (krácení důchodů a zvyšování daní) a represích (exekutorský zákon – za nezaplacenou jízdu v tramvaji, může viník přijít o dům, a nejen to: chybou v systému o něj může přijít i ten, kdo nikomu nic nedluží!) atd atd. Světlo v tunelu nikde.

Samozřejmě i tento starý model je k něčemu dobrý. Ptáte se k čemu? Ukazuje, co se nám nelíbí, o co nestojíme, co nás deptá. Pradávnou lidskou touhou přece není žít smutně a v chudobě, ale radostně a v dostatku.

Co s tím?

Již mnoho desetiletí existuje opak starého modelu: nový model, který pracuje s hodnotami, jako jsou  pomoc, podpora, pozitivita a kreativita. Všimněme si, že ho současná česká vláda téměř vůbec nepoužívá – naopak vidí cestu ve starém modelu. Snad se domnívá, že koná správně a pro společnost užitečně.  Zřejmě se mýlí. Není v tom ovšem sama, podobné ideje se šíří celým světem: restrikcemi a strachem, omezováním svobody žijí už dlouho také USA, (i když současný demokratický prezident prosazuje všeobecné zdravotní pojištění, což je jednoduše řečeno pozitivní věc) a Evropská unie. Všichni víme proč: dluhová past, přebujelý úřednický aparát, korupce a zlaté oči.

Jaké řešení v současné krizi nejen ekonomiky, ale i západní civilizace (jak říkají někteří) nabízí nový model? Je to jednoduché:  vychází z toho, že největším potenciálem člověka jsou kreativita, nápady, vynálezy. Nestačí mít mozek a pracovat, i kdy to je OK.  Jde také o to, aby myšlení bylo pozitivní a prospěšné pro všechny.  A dosavadní struktury práce je třeba neustále kreativně rozvíjet s tím, jak se mění struktura společnosti.  Je třeba vycházet z pozitivní atmosféry a pozitivního postoje.

Tyto myšlenky nejsou nic nového, ale podívejme se na realitu současné České republiky: převládají strach - nejen z vlastních zkorumpovaných politiků, ale i z Evropské unie, obecně řečeno z budoucího vývoje, restrikce, omezování státních podpor,  obavy z chudoby a rostoucí existenční nejistota chudších sociálních vrstev.

Něco je špatně

V atmosféře strachu, hrozeb a restrikcí kreativita skomírá a klesá i produktivita a rostou negativní emoce. Společnost se vrací k starému modelu, ke staré době třídních rozporů a konfrontací, sociální nejistoty. Pokud chce společnost opravdu změnit situaci k lepšímu a nejen pasivně čekat, až „bude líp“, měla by upřednostňovat nový model – podporovat kreativitu, vytvářet nové formy obživy, posilovat pozitivní myšlení v celé společnosti, a nikoli naopak.

Je možné začít například projektem, který můžeme pracovně nazvat Kruh kreativity. Ten bude přinášet vlastní nápady, ale i přebírat úspěšné zahraniční nápady a aplikovat je do praxe, aby přinášely konkrétní práci a výdělek. Lidský potenciál je úžasný, jen ho nedostatečně využíváme.

Kde na to vzít peníze?

Je to snadné:  až politici začnou reálně omezovat rozkrádání veřejných financí, mohou vytvořit něco jako Fond kreativity  a ušetřené miliardy (nebo alespoň miliony) do něj ukládat, poté vytvořit  komise z nezávislých odborníků po celé zemi (hlavně to nesvěřovat státním úředníkům), které budou přidělovat granty na vše, co má potenciál prospět lidem, prospět růstu celé společnosti, využívat lidský potenciál.

Jedním z příkladů, že to jde, je třeba projekt časopis pro bezdomovce, u nás Nový prostor.  Ve skutečnosti jde o projekt, který funguje už dlouho po celém světě. Pod názvem Street News začal vycházet v roce 1989 v New York City. Takových nápadů je nesčetně, jen si musí společnost uvědomit jejich důležitost pro zdravou existenci všech svých členů. A stát by je měl podporovat a rozvíjet. Proč stát? Protože ten disponuje největšími prostředky a především on by měl mít maximální zájem na budoucnosti země. Myšlenky se ale samozřejmě mohou ujmout i bohatí sponzoři. Inciativě se meze nekladou. Garantem by mohly být některé univerzity a jako aktivisté by mohli nastoupit studenti středních a vysokých škole, kterým se to ostatně hodí jako  brigáda i jako součást studijního programu. Nebo už se to děje? Víte o podobném projektu? Divil bych se, kdyby to ještě někoho nenapadlo.

 

Autor: Jiří Sirotek | středa 28.3.2012 11:16 | karma článku: 9,67 | přečteno: 892x
  • Další články autora

Jiří Sirotek

Ve Švýcarsku je minimální mzda 80 000

V České republice je minimální mzda 8 000 Kč, ve Švýcarsku je minimální mzda 80 000 Kč !!!Tuto větu by měl každý politik vyslovit jako první, kdykoliv otevře (h...) pusu. Dal bych jim to jako povinnost ze zákona místo imunity.

25.4.2012 v 12:35 | Karma: 34,64 | Přečteno: 9635x | Diskuse| Ekonomika

Jiří Sirotek

Proalt o pravicové lži

Pokud nezačneme omezovat přebujelý sociální stát a tím snižovat rozpočtový schodek, čeká nás osud Řecka! Tak strašil občany před volbami nynější ministr financí Kalousek; dokonce nechal rozesílat lidem složenky s výší státního dluhu přepočítanou na hlavu.

12.4.2012 v 13:05 | Karma: 20,40 | Přečteno: 1235x | Diskuse| Ostatní

Jiří Sirotek

Skutečná demokracie teď jde do toho – hledání lepší budoucnosti

Jan Cemper vysvětluje své představy o skutečné demokracii. Zaujalo mě, jak jasně formuluje své představy a že hnutí preferuje nekonfrontační aktivitu – debaty s občany o budoucnosti naší země. Mají také již jasný profil a nebojí se ho formulovat.

29.3.2012 v 14:10 | Karma: 13,20 | Přečteno: 884x | Diskuse| Ostatní

Jiří Sirotek

PAN Janoušek – člověk zvláštní ražení

Tzv. lobbista Janoušek je zjevně opravdu výjimečná bytost, nejen kvůli pozornosti, kterou mu věnují média.

27.3.2012 v 16:15 | Karma: 24,43 | Přečteno: 1628x | Diskuse| Ostatní

Jiří Sirotek

Přímá demokracie - Švýcarsko

V poslední době se hodně mluví o zavedení přímé demokracie v ČR. Podívejme se, jak to mají právně ošetřeno ve Švýcarsku.

27.3.2012 v 13:20 | Karma: 14,24 | Přečteno: 1435x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslance SPD jsem zbil já, přiznal se 17letý mladík. Došlo k dalšímu ničení

5. května 2024  11:22,  aktualizováno  20:49

Drážďany v sobotu zaznamenaly další předvolební útok. Tentokrát šlo o stánek protiimigrační...

Strach z migrace i rebelie proti levici. Mladí Němci se přiklánějí k AfD

5. května 2024  20:15

Čekali byste, že mladí Němci volí hlavně Zelené nebo jiné levicové strany? Omyl Roste podíl těch,...

Méně teorie a faktů, více praktických znalostí. Blíží se reforma školních osnov

5. května 2024

Premium Ministerstvo školství chystá změnu toho, co a hlavně jak by se měli žáci na základních a středních...

Usnul za volantem a srazil lidi na chodníku. Pro ženu a dítě letěl vrtulník

5. května 2024  19:10,  aktualizováno  19:48

V Kostelní Lhotě na Nymbursku vjel v neděli odpoledne řidič osobního auta na chodník, kde srazil...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 50
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1320x
Po listopadu 1989 novinář, překladatel a dramaturg, předtím většinou knihovník, redaktor a topič. Nyní redaktor internetového časopisu.