Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Potřebuji si na půlnoc nastavit hodinky

Ty moje jsou chronometr světoznámé značky a jsou geniální zejména v tom, že k nim je potřeba návod nejen poprvé, ale pokaždé, když tam chceš něco změnit, kdyby to byl jen blbý letní čas.

A víte, jak jsem si to ošéfoval? Protože jak jistě chápete, návod, který potřebujete na Silvestra, najdete až někdy zjara při hledání návodu na cyklokompjůtr, který zase vyplave až v podzimních plískanicích při hledání návodu na elektrickou dečku do postele. A tak abych měl návod pořád při ruce, napsal jsem si těch pár pokynů do textového souboru a umístil na internet.

Stejně jako tam mám seznam léků, které v současnosti beru, protože se mně už stalo, že jsem přicestoval na návštěvu do pro mě dosti vzdálených Čech a zapomněl svůj bílý plastikový přihrádkovač na léky doma v koupelně. Celá široká rodina hrabala ve svých krabicích, čím by mně mohl tak kdo prospět, protože kardiaci a diabetici berou v naší zemi zhruba to stejné, leč já svých léků se nemohl dovzpomínat a tak jsem raději zůstal celý víkend bez nich, spoléhaje na překryt jejich účinku.

Od chvíle, kdy jsem si to takhle zařídil, si mohu hodinky nastavit kdekoli na světě a stejně tak kdekoli na světě můžu zájemci vyjmenovat seznam svých léků jako když bičem mrská. Pokud ho to  bude zajímat, natürlich. Leč v dřevních dobách svého života, kdy jsem spoléhal ještě na svou paměť, jsem takových návodů se snažil nosit v palici několik a samozřejmě se stávalo, že některý pravidelně selhal, protože jsem si ho pletl s jiným. Znáte to, je to jako na mobilu, každá značka má ovládací prvky i v takové nejběžnější Té devítce (to zní jako nějaký model pistole, že jo?) vložené pod jinou klávesou, aby se to nepletlo.

A tak jsem pro jistotu v těch zmíněných dobách začínal promyšleně nastavovat na hodinkách budík na silvestrovskou půlnoc den i více předem, abych to stihl. Ovšem nemyslete, že to byl takový snadný úkon a byl za den hotový, to teda jaksi ani omylem. Nastavil jsem si nejprve budík a koumal půl dne, jak změnu uložit, protože se to jaksi nechtělo potvrdit, pak se to už teda jako asi uložilo ale pro změnu to začalo takovým tím protivným pípnutím oznamovat každou hodinu, a když jsem to oznamování vypnul, tak ráno z trucu to zase nebudilo.

Je tam těch symbolů jako když naseje, některé jsou tak malé, že jsem je nikdy neviděl ve skutečnosti, jen v tom návodu, jsou totiž analogovodigitální, takže na ručičky hezky vidím ale na displeji vidím tak akorát datum a den, ty malé blešky symbolů, oznamujících nastavené funkce, jsou už pod moje rozlišovací schopnosti, jak říkají politikové. Je tam i telefonní seznam, který jsem sice dosud nepoužil ale kde mám uloženy (aspoň doufám) takové ty nouzové linky na zablokování platebních karet a podobné nezbytnosti, co visí na každém bankomatu. Také jsem si zřejmě tak trochu léčil mindráčky, když jsem je označil jako nejvhodnější dárek pro pomateného dědka, jakože takové se mně mohou k narozeninám koupit, do té doby jsem hodinky nenosil, prožíval jsem po rozchodu se svou první ženou takové pohodové období, do něhož jsem velmi promyšleně zakomponoval prodej auta, odhlášení pevné telefonní linky a odložení hodinek, byla to krásná zběsilá doba, kdy průměrný rok měl až sto Silvestrů, leč měla své stinné stránky, přesně jako dnešek.

Já teda nosím věhlasný chronometr a můj otec nosil ruské Pobědy, tchán byl větší světák, na ruce nosil Glashüttky a doma na zdi mu visely kapesní Omegy, které se dědily z generace na generaci, těm třicet nebo čtyřicet let denního nošení nic neubralo na kvalitě, ten stroj jsem si mnohdy obnažil (byly dvouplášťové, pod tím vrchním víčkem bylo ještě jedno s rytinou a teprve pod ním bylo vidět do strojku) a rozplýval se nad precizností součástek, přikládal si je k uchu a opájel se zvonivým zvukem strojku.

Asi jste to nezažili, ale staří klenotníci neměřili obsah stříbra na vahách, nýbrž minci upustili na skleněnou desku pultu a podle zvuku určili obsah stříbra, tak já jsem poslouchal stříbrný zvuk kalené oceli, to byl zvuk málo horší trianglu, mám nádherně sejmutý triangl v nahrávce Haydnových Uherských tanců, mnohdy si ty jeho profláknuté melodie pouštím jen pro ten zvonivý tón dokonale sejmutého zvuku jediného nástroje, to je jako byste poslouchali referenční CD pro jediný nástroj, dokonalé, ještě mám jednu desku, vlastně dvě, obě od Polydoru, jednu s analogovou nahrávkou z r. 1966 z kostela svatého Tita v Basileji, tam dává Otto Winter Händelův koncert 306 B dur pro varhany a orchestr, no a ta druhá je Bachův cembalový koncert, tam je to ještě složitější, mám cembalo v mnoha nahrávkách a jenom polydorští zvukoví inženýři se přiblížili na dosah dokonalosti, je pravdou, že je to záznam zvuku nástroje ze sedmnáctého století, mňam.

Vy mě také necháte rozkecat a já si nestihnu nastavit na hodinkách budík na dnešní noc, jestli to do půlnoci nestihnu, tak si mě nepřejte, kecálci jedni!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Pospíšil | středa 31.12.2008 9:30 | karma článku: 20,40 | přečteno: 2511x
  • Další články autora

Jiří Pospíšil

Můj zdejší blog mně připomíná

dráždění erotogenních zón frigidní milenky.

28.2.2009 v 9:30 | Karma: 22,18 | Přečteno: 2253x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

V žádné kuchyni

by neměla chybět myčka na nádobí, nejlépe nějaká sladká a mladá, která by na sobě měla jen zástěru a nic jiného.

27.2.2009 v 9:30 | Karma: 21,35 | Přečteno: 2781x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Byla krásná, byla milá…

Tahle slova Jiřího Suchého mě napadla, když jsem tu ženskou poprvé spatřil. Na první pohled na ní bylo všechno akorát, ale při bližším ohledání se to zvrtlo.

26.2.2009 v 9:30 | Karma: 16,96 | Přečteno: 2568x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Také si čtete na záchodě?

Na světě žijí jen dvě základní rasy lidí, žádná bílá, rudá či žlutá nebo černá plemena, jak nás učili v přírodopisu, lidstvo se dělí na dva základní druhy: Ty, co na WC čtou, a ty, co je za to srdečně nenávidí.

25.2.2009 v 9:30 | Karma: 20,17 | Přečteno: 2130x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Jsme opice chladného Boha.

Tahle věta mě napadla, když jsem četl lákání přítele k práci s hudbou na počítači. Psal tehdy: „Na počítači můžeš zkoušet komponovat třeba pro celý symfonický orchestr, nahrávat si sám klidně pětičlenný pěvecký sbor a pak si tam nastavit akustiku jako v chrámu. Dokonce si můžeš vybrat v kterém.“

24.2.2009 v 9:30 | Karma: 12,80 | Přečteno: 1511x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Mluvit se bude o jednotě i Ukrajině. Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu

15. května 2024  22:42

Ruský prezident Vladimir Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu. Sejde se mimo jiné se svým...

Básník, sekuriťák, sympatizant opozice. Kdo je podezřelý z útoku na Fica

15. května 2024  17:45,  aktualizováno  22:34

Navrhl jsem smrti, abychom si potykali, a ona... se rozplakala. Tak začíná jedna z básní 71letého...

Všechny nás to zasáhlo. Situace je napjatá nejen na Slovensku, reagoval Fiala

15. května 2024  21:29,  aktualizováno  22:05

Premiér Petr Fiala ve středu večer na CNN Prima News ohledně atentátu na slovenského premiéra...

  • Počet článků 376
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1239x
Miluje pravdu natolik, že si ji sám vymýšlí včetně citátů.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy