Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Každému jeho anděla!

Povšimněte si, jak dnešek zjednodušuje, ještě před pouhými třiceti či padesáti lety by autor jakéhokoli spisku o pohlaví andělů vedl s čtenářem rafinovaný dialog s otevřeným koncem.

Dělal by vše pro to, aby donutil svého člověka přemýšlet, hledat informace a vést v sobě spory, hlavně ovšem rozhodovat se a zaujímat stanoviska, dnes mu to vyřeší po vzoru dětí, které rozeberou autíčko nebo budík, aby zjistily, proč fungují. Nemohou přirozeně věci přijít na kloub, jenže ony to nevědí, a dnešek diváky a čtenáře staví do role dětí, všechno jen demagogicky popisuje, aniž by vnímatele přiváděl na klouby věcí.

Byly ve starověku dlouhé a učené diskuse o tom, jakého je anděl pohlaví. Andělé totiž, byť nehmotní, s vysokou pravděpodobností dokážou plakat, takže lze se domnívat, že jsou pohlaví dětského nebo ženského, já však mám důkaz o tom, že mohou být i pohlaví mužského, můj přítel z nejbližších tvrdí, že jeho ze všech nejjemnější manželka, když zůstane bezdeše stát na spouští, kterou on svou proslavenou manuální až maniakální zručností zase způsobil a už nemůže najít slovo, které by jeho schopnosti dostatečně přiléhavě charakterizovalo, pronese rezignovaně: "Ach ty můj anděli!"

Takže autorům některých zastaralých studií nejde ani tak o konkrétní problém pohlaví anděla jako spíše o obsesi ovlivňovat své okolí, domnívají se staromódně, že stále ještě musí čtenáře nutit k přemýšlení o problému, a že ho musí přivést na možnost, že jsou problémy, které nemají řešení, a bude-li divák hloubavější, přijde na další krok, totiž že při chybném předpokladu (existence andělů) vyjde správně cokoli (volba pohlaví).

Ostatně pohlaví andělů a výzkum téhož nahlížením pod sukně andělům probíhá permanentně a zřejmě se dá odhadnout, že i v budoucnu nedá tento problém spát velkému množství zvídavých učenců jakož i mnohým amatérským badatelům. Zdá se však, že pro zjištění pohlaví andělů nemuseli vědátoři uhánět samotné anděly, je znám případ, kdy vědec zkoumal figurínu ve výloze, jenže seriózních závěrů se nedobral, neboť figurína to tam má ustaveno poněkud bezpohlavně, vlastně nikoli poněkud nýbrž zcela.

Bráno podle krejčovských figurín, které jsou dosti věrným zpodobněním andělů, měli andělé obou pohlaví jako jeden muž a jedna žena nejspíše odpadní hospodářství řešeno zavedením vývodů přímo z močového měchýře a tlustého střeva. Ale nakonec absence pohlaví u andělů lidem až tolik vadit nemusí, takový andělský orál také není k zahození, a nakonec, jestli andělé tělesných tekutin požijí (a já jsem přesvědčen, že ano), tak zcela zákonitě musí mít trávicí ústrojí a na jeho konci je co, jak se ptával poručík Hamáček? Tam je anus, kam s velkou oblibou aplikuje komplet celá Afrika. Figuríny si o anusu stejně jako o pohlaví mohou nechat pouze zdát. A tak se zdá, že po velkém vnitřním boji o pohlaví andělů jsem s figurínami remizoval 3:1.

Už to tak bude, jako všechno na světě, je i pohlaví andělů velmi relativní pojem. Relativita není žádná věda, každý předmět nebo děj vnímá každý člověk svým ústrojenstvím, svou všímavostí a schopností paměti, svou porovnávací metodou, přirovnám to k pohledu na slunečnici, když se na ni podívám já, uvidím pět odstínů žluté, trochu světel a stínů, autolakýrník už uvidí těch žlutých dvacet, když se na ni podívá malíř, uvidí těch odstínů padesát a vnímá mnohonásobně více stínů světel, no a když se na slunečnici podívá textilák, uvidí pět set odstínů žluté.

A tak je to se vším, co vnímáme, hrají v tom roli naše znalosti, zkušenosti, citlivost na určité podněty, no a tak se může stát, že ve stejné situaci jeden pociťuje nesnesitelné napětí a druhý, méně citlivý, poklid a harmonii, jak se ti dva mají dohodnout, co to vlastně bylo za podnět?

Lidé se nemohou nikdy shodnout, když se mně zeptáte na barvu trička, v němž ta rozkošná dívenka přišla dnes do práce, odpovím, že nevím, byť jsem ji dnes už pětkrát viděl, je vůbec pravda, že má tričko, nemá třeba košili? Nevím, nevzpomínám si. A stejně je to s pohlavím andělů. Nevím, nevzpomínám si.

Kde je jaká pravda, o čem to tu mluvíme, vše, čemu říkáme pravda, jsou jen a jen naše pocity, žádná pravda není, jen se čas od času ve vhodném světle něco pravdě podobá.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Pospíšil | sobota 20.12.2008 9:30 | karma článku: 11,81 | přečteno: 626x
  • Další články autora

Jiří Pospíšil

Můj zdejší blog mně připomíná

dráždění erotogenních zón frigidní milenky.

28.2.2009 v 9:30 | Karma: 22,18 | Přečteno: 2253x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

V žádné kuchyni

by neměla chybět myčka na nádobí, nejlépe nějaká sladká a mladá, která by na sobě měla jen zástěru a nic jiného.

27.2.2009 v 9:30 | Karma: 21,35 | Přečteno: 2781x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Byla krásná, byla milá…

Tahle slova Jiřího Suchého mě napadla, když jsem tu ženskou poprvé spatřil. Na první pohled na ní bylo všechno akorát, ale při bližším ohledání se to zvrtlo.

26.2.2009 v 9:30 | Karma: 16,96 | Přečteno: 2567x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Také si čtete na záchodě?

Na světě žijí jen dvě základní rasy lidí, žádná bílá, rudá či žlutá nebo černá plemena, jak nás učili v přírodopisu, lidstvo se dělí na dva základní druhy: Ty, co na WC čtou, a ty, co je za to srdečně nenávidí.

25.2.2009 v 9:30 | Karma: 20,17 | Přečteno: 2130x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Jsme opice chladného Boha.

Tahle věta mě napadla, když jsem četl lákání přítele k práci s hudbou na počítači. Psal tehdy: „Na počítači můžeš zkoušet komponovat třeba pro celý symfonický orchestr, nahrávat si sám klidně pětičlenný pěvecký sbor a pak si tam nastavit akustiku jako v chrámu. Dokonce si můžeš vybrat v kterém.“

24.2.2009 v 9:30 | Karma: 12,80 | Přečteno: 1511x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Publikace Nerudové jsou ostuda. Zesměšňuje všechny vědce, míní europoslanec

9. května 2024  12:08

Ekonomka a kandidátka do Evropského parlamentu za hnutí STAN Danuše Nerudová publikováním do...

V systému DiPSy jsou výsledky přijímacích zkoušek, školy je zveřejní během dne

15. května 2024  7:16

V systému DiPSy jsou k dispozici výsledky přijímacích zkoušek na střední školy. Uchazeči si...

Guvernérka urazila kmenové náčelníky. Siouxové jí zakázali vstup na pětinu státu

15. května 2024  6:56

Guvernérka amerického státu Jižní Dakota Kristi Noemová má aktuálně zakázaný vstup skoro na pětinu...

Pláničkova metoda v praxi. Turecký farmář pouští slepicím Mozarta, nesou víc vajec

15. května 2024  6:35

Po vzoru legendární české komedie Slunce, seno, jahody, v níž muzikou zvyšoval dojivost krav...

Bidenova administrativa má nový balík zbraní pro Izrael, vyjde na miliardu dolarů

15. května 2024  6:22

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena pokročila v přípravách balíku zbraní a munice pro...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 376
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1239x
Miluje pravdu natolik, že si ji sám vymýšlí včetně citátů.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy