Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak spolu souvisí olejovky a Amerika

Před nějakým časem se olejovkami zabila moje bývalá kolegyně, chronický zánět slinivky, cítila se tak dobře, že ve středu snědla krabičku sardinek a v sobotu byla na prkně.

Lumberjack breakfast

A tak jsem její příběh popsal příteli (žili byli dva bratři, kteří po osmašedesátém emigrovali, jeden do tehdejší NSR a druhý do USA, oba se po revoluci vrátili a s tím z USA si rád vyprávím o jídle, já to znám z knih a on to všechno žral. Třeba lumberjack´s breakfast, bývalo toho tolik, že to nemohl spráskat ani on a že je to žrout, nebo ty jejich T´bone stejky, však si tam odtud přivezl nádherně pošramocený žlučník. Ale  také si často vyprávíme o muzice, on všechny ty legendy, co sem dnes jezdí jako domov důchodců na výlet, viděl v té správné době, jezdil za nimi do Kalifornie.

No ale ať se dopotácím k meritu věci, přítelíček má také poměrně vyvinutý chronický zánět slinivky, vždycky jej lékaři seřídí a on začne opatrně malé pivečko, doutníček, velké pivo, cigáro a za čas už zase skučí jako krvavý pes, je to vlastně jenom o tom, kdy jednou doskučí nafurt, jako ta kolegyně.

Když jsem vzpomněl tu Kalifornii, je u nás v jedné hospodě výčepní, který se také vrátil z emigrace z Kalifornie a v té hospodě měl obrázek dvou známých hradišťských bezdomovců, táhnoucích kárku s denním úlovkem sběru, dvě místní figurky, říkalo se jim Kosí bratři ale nebyli pokrevními bratry, pověsti praví, že se spřáhli někde v dětském domovu nebo tak nějak a táhli to od tehdy životem spolu, oba už před časem zakalili, tento způsob života nepřeje dlouhověkosti, no a mně ten obrázek připomněl pohlednici, kterou mně jiný přítel, toho času ve švýcarské emigraci, poslal ze své kalifornské dovolené, a na které byli dva otrhaní a zarostlí zlatokopové u vozíku v ústí štoly.

Stáli opřeni o okraj důlního vozíku takřka ve stejné pozici jako naši Kosí bratři u své kárky, tak jsem tomu hospodskému tu pohlednici zvětšil a přinesl, že ji může pověsit vedle těch místních, chvíli na to ten dočasný Kaliforňan čuměl a pak nějak nedokázal si přeložit a sesumírovat nápis na pohlednici: „The last Mine, Cal. 1882.“ Říkal, že je to něco mého, ale není tam napsáno co, takhle se to má s jejich angličtinou, on o kalifornské zlaté horečce a o runu neví ani zbla, heslo Go west, young man! považuje za fotbalový pokřik a výrazy jako frontier, prospector nebo miner mu neříkají už vůbec nic.

Pro mě Amerika není ani Bowery nebo Broadway, ani Times square či Central park, stejně jako Colorado nebo Chilcoot, i když o nich vím svoje a znám ta místa, kam jsem se kdysi toužil podívat, jenže dnes mám obavu, že by realita setřela onu snovou podobu, kterou jsem si v představách zafixoval, jako když se člověk podívá na dobrodružné pláně svého mládí a uvidí směšný špinavý plácek, Ameriku mám rád pro její mnohost.

První naivní kontakty s americkým prostředím mně v dětství zprostředkovali svými knihami inuitský náčelník Eskymo Welzl a jeho přítel redaktor Golombek, později pak český spisovatel a bohém Zdeněk Matěj Kuděj, člen silné čtyřky Hašek, Lada, Opočenský a Kuděj, velmi silná sestava věčně pod párou, nic jim nebylo svaté, živili se zálohami na práci, kterou ještě neodevzdali, ale to jsem daleko od Ameriky, no tak ten Kuděj mně otevřel bránu k běžnému obyvateli Ameriky.

Procestoval Státy křížem krážem, pracoval kde se dalo, popisuje se zaujetím a s pochopením lidské osudy, takové malé Hrozny hněvu nebo Toulky s Charliem po česku, Kuděj je kerouakovský prototyp, jistě je to dnes už anachronizmus, vnímat Ameriku z těchto reálií. Tam, kudy on projížděl na tendru s uhlím, v Kerouacově době už valily kilometrové vlaky s třemi dieselelektrickými lokomotivami, jenže lidé jsou pořád stejní, stejné myšlenky, jaké se hlavou prohánějí dnes mně, se proháněly hlavou egyptskému úředníkovi před čtyřmi tisícovkami let, lidé se nemění a na cizině mě vždycky nejvíc zajímali lidé, přírodní krásy až jaksi sekundárně, protože mně stačí k pocitu naprosté rozkoše kousek malého českého lesa se slepým ramenem řeky, kde blázní žáby a pulci, na to nepotřebuji jezdit do horoucích pekel, abych zjistil, že jsou tam sice hory o mnoho vyšší, moře o mnoho modřejší, ale ten pocit slasti nemám o nic hlubší.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Pospíšil | neděle 4.1.2009 9:30 | karma článku: 21,24 | přečteno: 1716x
  • Další články autora

Jiří Pospíšil

Můj zdejší blog mně připomíná

dráždění erotogenních zón frigidní milenky.

28.2.2009 v 9:30 | Karma: 22,18 | Přečteno: 2253x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

V žádné kuchyni

by neměla chybět myčka na nádobí, nejlépe nějaká sladká a mladá, která by na sobě měla jen zástěru a nic jiného.

27.2.2009 v 9:30 | Karma: 21,35 | Přečteno: 2781x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Byla krásná, byla milá…

Tahle slova Jiřího Suchého mě napadla, když jsem tu ženskou poprvé spatřil. Na první pohled na ní bylo všechno akorát, ale při bližším ohledání se to zvrtlo.

26.2.2009 v 9:30 | Karma: 16,96 | Přečteno: 2567x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Také si čtete na záchodě?

Na světě žijí jen dvě základní rasy lidí, žádná bílá, rudá či žlutá nebo černá plemena, jak nás učili v přírodopisu, lidstvo se dělí na dva základní druhy: Ty, co na WC čtou, a ty, co je za to srdečně nenávidí.

25.2.2009 v 9:30 | Karma: 20,17 | Přečteno: 2130x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Jsme opice chladného Boha.

Tahle věta mě napadla, když jsem četl lákání přítele k práci s hudbou na počítači. Psal tehdy: „Na počítači můžeš zkoušet komponovat třeba pro celý symfonický orchestr, nahrávat si sám klidně pětičlenný pěvecký sbor a pak si tam nastavit akustiku jako v chrámu. Dokonce si můžeš vybrat v kterém.“

24.2.2009 v 9:30 | Karma: 12,80 | Přečteno: 1511x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Publikace Nerudové jsou ostuda. Zesměšňuje všechny vědce, míní europoslanec

9. května 2024  12:08

Ekonomka a kandidátka do Evropského parlamentu za hnutí STAN Danuše Nerudová publikováním do...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

KOMENTÁŘ: Na Ukrajině stejně jako v íránské poušti. Bude vývoj podobný?

15. května 2024

Premium Má Ukrajina i se západní pomocí nějakou šanci na vítězství nebo na výsledek, který nebude úplnou...

Pomáhal jsem lidem najít práci, brání se místostarosta obviněný ze zneužití dotace

15. května 2024  8:21,  aktualizováno  12:56

Olomoucký krajský soud odstartoval případ místostarosty Šumperka Karla Hoška obžalovaného ze...

Miss Belgie a politické porno. Vlámští pravičáci před volbami pečou odtržení

15. května 2024  12:52

Premium Ostende (od zpravodaje iDNES.cz) Za necelý měsíc čeká Belgii svátek demokracie na třetí. A zároveň velký blázinec. Souběžně se budou...

Vláda jedná o programu návratu části uprchlíků před válkou na Ukrajinu

15. května 2024  5:45,  aktualizováno  12:45

Program pomoci při návratu uprchlíků na Ukrajinu má na programu vláda. Platná podoba lex Ukrajina...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 376
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1239x
Miluje pravdu natolik, že si ji sám vymýšlí včetně citátů.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy