Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Francouzský dobyvatel Antoine de la Mothe Cadillac

založil v roce 1701 malou osadu Ville d´Etroit, tato vesnice později získala název Detroit a rozrostla se. V roce 1902 v ní Henry Martin Leland založil malou továrnu a na počest francouzského dobyvatele ji nazval Cadillac.

Antoine de la Mothe Cadillac

Včera na mě cosi jakoby lezlo, tak jsem si uvařil grog zpustlých námořníků, který, jak je všeobecně známo, se chladí neustálým přiléváním rumu, a bylo to vykoumáno, zase to slezlo, dá se říct, že vojska postupující zarputile směrem ke kosodřevinné kótě, spočívající v pozici viklanu na mém krku, to vzdala a jako Brancaleonova armáda kvapně ustoupila nazpět směrem do těla, kde si to s nimi vyřídily oddíly pořádkových sil, podporovaných rumovou smrští. Dá se také vyjádřit naděje, že v duchu všech prognóz příslušníků kruhů, mému tělu blízkých, lze usoudit, že nápor bude odražen a tito příslušníci pořádkovým silám přejí co nejmenší ztráty na životech, dokonce prý i hvězdy nebeské jim postojí v nadhlavníku déle, než je obvyklé a jsou jim nakloněny měrou vrchovatou, zdá se, že jim drží palce a jiné délkové míry.

Ale dnes ráno přišla mezi nás kocovina, krasopisná a úhledná, mám žízeň a hlad a spal bych a vůbec. Pokud si dobře vzpomínám, nemohl jsem vykonávat ani dvě činnosti současně, když jsem měl jít rovně a přitom pozdravit, hrabal jsem ze dna, až k polednímu se na horách mé hlavy vyčasilo, protrhala se oblačnost a výhled do kraje se prodloužil na úžasných a závratných deset metrů. Tak jsem se podíval z okna na nový plakát, na němž nějaká vášnivá rusovláska (měla skoro zavřené oči a vypadala s dementně pootevřenou pusou, že usíná, já nevím, co s nimi pořád lidi mají, jsou to baby jako každá jiná, akorát jsou nesnesitelně dráždivější než profláknuté brunety a bezkrevné blondýnky) s polovinou obličeje mimo plochu plakátu a s pružnou kyprou zadnicí přemlouvá kolemjdoucí k sexu „už dnes“ douškou se slovy: „Se mnou na to máš!“

Podíval jsem se na obrázek pozorněji a potěšil mě, představuje tahle fotografie přesně to, o čem pořád mluvím v souvislosti s postmodernou, cílené porušování tradičních postupů ve snaze přijít na něco, co někoho zaujme, portrét mladé dívky tu byl už milionkrát, stejně jako akt, o pornu nemluvě, tak obličej zkusím říznout v linii nosu, co to udělá, a také tam zkusím tu banální kombinaci rusé hlavy s tmavě zelenou drapérií, tisíckrát zvolená banální kombinace oblečení každé zrzky, není co fotit, všechny koukatelné krajiny, modelky, striptérky, zvířata, všechno už bylo sejmuto miliardkrát, všechny melodie už jsme slyšeli, každá věta a každé slovo bylo vyřčeno tolikrát, že je z něj klišé, dokonce rčení otřepané klišé je už otřepané klišé.

Ale je tu ještě jedna možnost, jak z bryndy, totiž že se lidé záměrně nebudou nechat o ničem informovat a tím pádem každé otřepané klišé bude pro ně horká a neopakovatelná novinka jako na třídním srazu spolužáků, co se neviděli tři roky. To teprve uslyšíte klišé, když se spolužáci začnou chlubit. Koneckonců o čem by tlachali dnes už cizí lidé, co se vydávají za mé spolužáky? Já byl na pár srazech a to, co se tam sešlo, nemělo se školou a těmi fajn kluky a holkami nic společného, a ti nejlepší stejně nepřijeli, teda nepřijely.

Vedly se takřka výlučně jalové řeči, připadal jsem si jako na absurdním dramatu, kde klišé dostává další smysl, jenže autor tohoto představení byl dalek pocitu, že píše absurdní kus, vše bylo veritábl jako kulisy na vesnickém ochotnickém divadle mezi válkami, ale nakonec, i já mívám svá pravidelná hluchá období, ostatně jako každý, ale já miluji svá jalová období, protože od nich se odráží období vzepětí, ten přechod, ten nástup nezměrné energie a takřka křečovité radosti, to je moje šťávička na bramborách, některá divadelní představení se skládají pouze z hluchých míst, leč můj život je představení režírované rozvážným rejžou, které se neskládá převážně z jalových období, já když mám období poněkud méně jalové, tak jiskřím jako trolejbus na křižovatce.

Tohle asi mám po dědovi, po tom krásném chlapovi, co na něj pořád vzpomínám, abych si ho mohl idealizovat, protože ve skutečnosti nebyl ani z poloviny tak zajímavý, jak jej popisuji, můj děda do hlubokého stáří se po vzoru malých dětí těšil na svátky nebo narozky, vždycky si pobrukoval nějaký podivný sled tónů pod takový ten hitlerovský knírek, co tvrdošíjně nosil i v dobách, kdy se to považovalo za vlastizradu, dokonce i patka česaná vlevo byla nepřípustná, protože ji tak nosil Áda, dnes už to odeznělo ale já tu dobu ještě pamatuju, tak ten můj děda si pobrukoval vždycky: „Tááák, a už budeme mít ty svátečky!!!“ a těšil se na svůj obligátní tabák Taras Bulba, aniž by tušil, kdo se pod tím jménem skrývá a jak to vlastně bylo s Tarasem a jeho synem Ostapem, jen na vánoce dostával něco lepšího, třeba Kapitána za 6 korun, když se otec plácnul přes kapsu, Taras stál 1,50 a Bača pouhopouhou jednu korunku, ale to byl těžkotonážní tabák, z něho ubalené cigáro se dalo kouřit pouze s aktivovaným dozimetrem a nohavicemi kalhot podvázanými zavařovací gumou, tenhle tabák mezi komerčními cigaretami, to byl buldozer mezi limuzínami. Představte si ruský pásák vedle Cadillacu.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Pospíšil | neděle 30.11.2008 9:30 | karma článku: 12,30 | přečteno: 879x
  • Další články autora

Jiří Pospíšil

Můj zdejší blog mně připomíná

dráždění erotogenních zón frigidní milenky.

28.2.2009 v 9:30 | Karma: 22,18 | Přečteno: 2253x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

V žádné kuchyni

by neměla chybět myčka na nádobí, nejlépe nějaká sladká a mladá, která by na sobě měla jen zástěru a nic jiného.

27.2.2009 v 9:30 | Karma: 21,35 | Přečteno: 2781x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Byla krásná, byla milá…

Tahle slova Jiřího Suchého mě napadla, když jsem tu ženskou poprvé spatřil. Na první pohled na ní bylo všechno akorát, ale při bližším ohledání se to zvrtlo.

26.2.2009 v 9:30 | Karma: 16,96 | Přečteno: 2568x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Také si čtete na záchodě?

Na světě žijí jen dvě základní rasy lidí, žádná bílá, rudá či žlutá nebo černá plemena, jak nás učili v přírodopisu, lidstvo se dělí na dva základní druhy: Ty, co na WC čtou, a ty, co je za to srdečně nenávidí.

25.2.2009 v 9:30 | Karma: 20,17 | Přečteno: 2130x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Jsme opice chladného Boha.

Tahle věta mě napadla, když jsem četl lákání přítele k práci s hudbou na počítači. Psal tehdy: „Na počítači můžeš zkoušet komponovat třeba pro celý symfonický orchestr, nahrávat si sám klidně pětičlenný pěvecký sbor a pak si tam nastavit akustiku jako v chrámu. Dokonce si můžeš vybrat v kterém.“

24.2.2009 v 9:30 | Karma: 12,80 | Přečteno: 1511x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Bakterie z vody letos zabíjí častěji, zemřelo už 23 lidí. Řada nákaz uniká

17. května 2024

Premium Kromě jiných infekcí se v Česku letos více šíří i smrtelnější legionářská nemoc, která se...

Slovensko k tragédii směřovalo dlouho, tímhle prohráli všichni, míní expert

17. května 2024

Premium Bývalý slovenský novinář a bezpečnostní expert Milan Žitný je přesvědčen, že k tragické události,...

V Kladně hořel sklad olejů a autodílů, škoda je čtyřicet milionů korun

16. května 2024  12:31,  aktualizováno  22:59

V kladenské ulici Železničářů ve čtvrtek hořela průmyslová hala se skladem olejů a autodílů. U...

Soud v Haagu začal řešit Gazu. Genocida dosáhla strašlivé úrovně, zaznělo

16. května 2024  22:40

Genocida, kterou Izrael páchá v Pásmu Gazy, dosáhla strašlivé úrovně, prohlásil zástupce...

  • Počet článků 376
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1239x
Miluje pravdu natolik, že si ji sám vymýšlí včetně citátů.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy