Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Dojíždění není cestování

Kus života jsem dojížděl do školy a také asi rok do práce, teprve v pětadvaceti jsem usoudil, že už toho bylo dost a usadil se v místě práce.

Jak vidno z data zpozdenky, na Ceskych drahach se toho zase tolik za tech 50 let, co jimi jezdim, nezmenilo.

Tehdy, v šedesátých letech, mně dojíždění zabralo tolik času z každého dne, že cesta na výlet nebo dovolenou mně připadala spíše jako prodlužování té agonie než osvěžující akce. Tak si to představujte, z podhorské vesnice jsem dojížděl autobusem na vlak a teprve vlakem s tehdy ještě parní lokomotivou do školy nebo do práce, dohromady tak hodku denně tam a druhou nazpět, když to všechno jelo jako Made in Japan.

Ale v takové zimě, jako je třeba právě teď, a to je nic moc zima, nic nejelo jako japan a tak jsem mrznul nejdříve na zastávce na autobus, pak ve vymrzlé čekárně na vlak, potom ve frontě na zpožděnku, to Československé státní dráhy vydávaly lístek do práce nebo do školy jako omluvenku, když zpoždění přesáhlo půlhodinu, no zkrátím to, dodneška chválím chvíli, v níž jsem se rozhodl přestěhovat do malého města, protože jsem tím ušetřil v průměru tři hodiny života denně. Ve velkém městě ale ztratíte i více než na venkově, znáte to, komu není rady...

Bože, jaká to byla slast, když jsem měl do práce nejdříve 300 a dnes 1100 m, po rovince, parkem, veverky a vrabci staří kámoši, spokojenost s ránem je velmi důležitý faktor způsobující klidnou pravidelnou stolici jako základ podvečerní siesty, po těch druhých návratných 1100 metrech něco málo zobnu a uložím se do křesla, pustím televizi a připadám si jako na ARU, napojen na blikající přístroje a na kapačku, co stojí na stole, to je život, Helgy, já nejím abych přežil, já žiji abych jedl a pil.

Řeknu vám jednu z hlubokých pravd: Kdo umí uvařit to nejobyčejnější jídlo tak, aby ses zalizoval, to je ten skvělý kuchařka, nablemcat kde co do směsky mas a zelenin a říkat tomu čína, zprznit plátek vepřového ananasem a bambusovými výhonky, uvařit rajskou tak, že poředím kečup vodou, to je výsada moderní kuchyně, ale udělat poctivou smetanovou omáčku, tzv. zalizovací, jakož i svíčkovou nebo obyčejné hlávkové zelí, ba co říkám takové složitosti, tu nejvšednější bramboračku jde uvařit tak, že řízek je vedle ní jako montérky vedle smokingu, to je ten pravý kumšt. Já tak vařím ve vší skromnosti rád, tak co to budeme rozebírat, žrádlo je obřad a tak musí dostat svoje, když farář odrbe kázání, hned to pozná na tácku, když kostelník obráží chrámovou loď a žebrá prachy na dnešní večírek.

S láskou k jídlu je to jako s láskou k ženě, co ti pomůže ochutnat někde na světě něco epes ňúňo, když to doma nedokážeš zopakovat. Je sice hezké si užít s nejzkušenější kurtizánou v Bangkoku, ale co doma, když jediný, kdo je ti povolný, je dálkový ovladač?

Ale tohle je stará vesta i u toho nejobyčejnějšího guláše. Můžeš na přehlídce gulášů pojíst i guláše z masa bílého hada, ale jak si neumíš utrefit ten svůj pravý ořechový gulinek, jsi mrtvý muž. Můj musí mít glanc a říz, což znamená, že se musí lesknout vystoupaným sádlem a chvilku po pozření (ne hned) má v hubě lehce zapálit, ne dlouho, jen tak tu chviličku, než dvakrát polkneš slinu a je to pryč, no taková a podobná pravidla platí vlastně na všechna jídla, kromě palačinek a zavináčů, ovšem když děláš jako specialitu podniku zapékané zavináče s marmeládou, tam už je dovoleno vše.

A protože jím rád, jsem ten zarostlý hromotluk, co na zájezdu sedává na dvousedadle v autobusu nejraději sám. A sedí se mně dobře, jen kdyby se lidi pořád nehnali na tu škvírku, co jsem nechal z druhého sedadla.

Ale jeden problém s jídlem přece jen mám, a tím jsou kalhoty a trička, v nichž nejraději obcházím tenhle svět, no jo, tak ta trika beru zpět, dneska už jsou k dostání i chlapské velikosti, sice ve většině obchodů mají jen dětské, tak do těch 2XL nebo 3XL. Ale představte si, že jsou výrobci, kterým pasuju i to těchto velikostí, ale musí to být z Ameriky a ne z Východu, u většiny hader mně sedí velikost MAMOOTH, proto si nemůžu moc vymýšlet a brát do čeho vlezu a ne co se mně líbí, tak budu asi muset chodit v dědkovských vzorech a barvách, ale za tu po čertech dobrou chuť mého guláše mně to stojí.

A tak až uvidíte v autobuse přerostlého Krakonoše, jak má vedle sebe volno, neberte si místenku vedle něj, nateče k vám a ještě vás bude celou cestu štouchat do žeber loktem ruky, v níž drží ostrý zavírák, kterým konzumuje celou cestu laskominy. Anebo víte co? Přisedněte si, snadno se s ním spřátelíte a on vám dá ochutnat, jeho zásoby jsou zpravidla poněkud předimenzované i když jede jen do vedlejšího města vyzvednout si léky proti nechutenství v tamější nemocniční lékárně.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Pospíšil | středa 7.1.2009 9:30 | karma článku: 22,57 | přečteno: 1468x
  • Další články autora

Jiří Pospíšil

Můj zdejší blog mně připomíná

dráždění erotogenních zón frigidní milenky.

28.2.2009 v 9:30 | Karma: 22,18 | Přečteno: 2253x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

V žádné kuchyni

by neměla chybět myčka na nádobí, nejlépe nějaká sladká a mladá, která by na sobě měla jen zástěru a nic jiného.

27.2.2009 v 9:30 | Karma: 21,35 | Přečteno: 2781x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Byla krásná, byla milá…

Tahle slova Jiřího Suchého mě napadla, když jsem tu ženskou poprvé spatřil. Na první pohled na ní bylo všechno akorát, ale při bližším ohledání se to zvrtlo.

26.2.2009 v 9:30 | Karma: 16,96 | Přečteno: 2567x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Také si čtete na záchodě?

Na světě žijí jen dvě základní rasy lidí, žádná bílá, rudá či žlutá nebo černá plemena, jak nás učili v přírodopisu, lidstvo se dělí na dva základní druhy: Ty, co na WC čtou, a ty, co je za to srdečně nenávidí.

25.2.2009 v 9:30 | Karma: 20,17 | Přečteno: 2130x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Jsme opice chladného Boha.

Tahle věta mě napadla, když jsem četl lákání přítele k práci s hudbou na počítači. Psal tehdy: „Na počítači můžeš zkoušet komponovat třeba pro celý symfonický orchestr, nahrávat si sám klidně pětičlenný pěvecký sbor a pak si tam nastavit akustiku jako v chrámu. Dokonce si můžeš vybrat v kterém.“

24.2.2009 v 9:30 | Karma: 12,80 | Přečteno: 1511x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Atentátu z davu nezabráníte. Je to noční můra ochranky, líčí experti

15. května 2024  18:45

Střelbě na slovenského premiéra Roberta Fica nešlo zabránit. Odehrála se podle stejného scénáře...

Na Děčínsku narazil vlak do spadlého stromu, trať do Německa stojí

15. května 2024  18:10,  aktualizováno  18:45

Vlak jedoucí z Drážďan do Prahy narazil v Dolním Žlebu na Děčínsku do stromu. Cestující se museli...

Útok na Fica odsoudili Pavel, Biden či von der Leyenová. Bůh mu žehnej, popřál Orbán

15. května 2024  15:33,  aktualizováno  18:44

Prezident Petr Pavel odsoudil útok na slovenského premiéra Roberta Fica. Předsedkyně Evropské...

VIDEO: Fico před měsícem předpovídal, že někdo zavraždí vládního politika

15. května 2024  18:34

Slovenský premiér Robert Fico se stal ve středu odpoledne cílem atentátu. Už na počátku dubna...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 376
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1239x
Miluje pravdu natolik, že si ji sám vymýšlí včetně citátů.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy