Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Dneska jsem měl hezké probuzení,

z prostoru, kde parkujeme, řval klakson auta, minutu za minutou nezmenšenou intenzitou, probudil mě v pět, bůhvíjak dlouho řval před tím.

Když jsem odcházel do práce, odemkl a zamkl jsem dálkovým ovládáním auto, stiskl klakson, abych se ujistil, že není zapříčené tlačítko nebo co, a pak jsem vstrčil hlavu mezi auta a zjistil, že to řve sousední, moje ženská má slabší nervy a když šla, tak přeparkovala jinam, aby bylo jasno, že naše auto to není a aby je někdo v prudkém hnutí mysli nějak nepoškodil, ta baterka ale musela být zbrusu nová, protože to auto řvalo neztenčenou intenzitou hodinu za hodinou, lidé byli zabednění v bytech.

Umím si představit tu nervozitu lidí, co šli po noční teprve spát, co mají malé děti, nebo přestárlí s nervy nadranc, naštěstí ty babky už jsou zase dílem hluché, příroda je milosrdná, ve věku, kdy by člověka hluk pořád štval, člověku slábne sluch, jak říkám, je milosrdná, člověk je třeba dementní ale podívá se na sebe tím dementním mozkem a vidí génia. Já když se na sebe podívám, vidím vyrovnaného a moudrého staršího muže.

Když si na ulici koupím třeba nanuk, posadím se na lavičku a ochutnávám zvlášť kousky čokolády s mandlemi, zvlášť smetanový sníh uvnitř, jako všechno dobré jídlo si i nanuci a jiní zmrzlíci zasluhují úcty, já už nikdy nebudu Amík, co na ulici s vyvalenýma očima do sebe v poklusu souká hotdog, i ten gyros, když na něj dostanu chuť, nechám si jej zabalit, a teprve v klidu, doma nebo kdekoli, si jej pozorně rozbalím a prsty z něj vybírám hezčí kousky masa, které si zaslouží jíst osamoceně, aby se nepopletly s nějakým pitomým zelím nebo majonézou, když mě poprvé viděl jíst přítel Amík, zalíbilo se mu mé šamanství nad jídlem natolik, že po čase, již v soukromí prováděl nad jídlem jakési prostocviky a zaklínadla oběma nezručnýma rukama netanečníka a na otázku své ženy, co si jako myslí, že dělá, odpověděl, že takhle to dělá Jirží, takhle jí Jirží, a měl pravdu, pro Jiržího je jídlo jedním z nejhezčích a nejváženějších korálků, co se na náhrdelník dne navlékají.

A ještě jedno vám řeknu, když už jsem u toho jídla rukama, vzpomínám, jak jsem jednou u přítele a jeho půvabné ženičky jedl rukama a tak se účastnil třetihorní konzumace jeho speciality. A nebyl by to pravověrný Štír, kdyby jeho specialita nebyla specialitou speciální, nazvaná Kuře ála žába: „Tak jo, poslouchejte, děti, to jsme jednou dostali bojovej úkol zastavit jednoho záškodníka, měl to bejt chlap na motorce s brašnou, zaujali jsme bojové postavení u rybníka...“ Co to sakra melu, to ta žába, ta mně připomněla rybník a už to jelo, chlap, na motorce u rybníka a hup! do rybníka. Dopisy plavou na hladině.

To se vezme kuře, ale on nedělá nic normálně, takže nevezme obyčejné kuře ale nějaké farmářské, krmené kukuřicí, takže je celé žluté jako Vietnamec nebo Japonec, rozstřihne mu hrudní kost, které tady u nás na Moravě říkáme sternum, no a otevře milé kuře jako knihu. Má do svého vysloveně uměleckého artefaktního krbu se zazděnými kusy historických kamenů s vytesanými prastarými nápisy, sesbíraných po bouračkách či kde, z nerezových drátů vyrobený uzamykatelný dvojrošt z pletiva tak tři na tři cm, jako se prodává třeba taková ta minisněžnice na ryby nebo plácačka na mouchy, do níž se vleze akorát tak jeden ministejk.

Tak on ten svůj udělátor má přes celé topeniště, nějakých 60 na 80 cm, do toho to rozevřené kuře rozloží, že vypadá spíše jako motýl než jako žába, uzavře ho druhým roštem, uzamkne je k sobě a celý ten drátěný sendvič plněný kuřetem obrací nad žhavým uhlím vcelku, jo a měl to kuřátko v nějaké své speciální marinádě, kterou je ještě potíral při obracení, bylo šťavnaté a pikantní, jedno z nejlepších, jaké jsem jedl, ale to nemusí nic znamenat, protože já drůbeži moc nedám, pro mě je to řidina, po níž jsem brzo hladný.

Ale ne tak ten večer, dostali jsme ještě pravou svíčkovou na roštu, měl k tomu asi deset různých marinád, jejichž názvy zněly jako postavy z barmské pohádky, a ještě jeho rozkošná ženuška upekla jakousi vypečenou štólu s hromadou podivných zapečeností, které jsme rovněž ochutnali, a nakládané hříbky už měli, a kvašáky, a zeleninový míchaný salát se sýrem, originál dánská feta, směs provensálského koření s tzatziky, hergot, to se dalo žrát samotné, jakkoli nejsem na tu zeleninu žádný kapitán, kolem stolu se k tomu lámalo španělské červené (prdíme, co na to someliér, my ho nezvali) a já velkopopovického kozlíka, neb jsem ortodoxní pivař.

Celý večer zábava plynula v krásné pohodě, protože se sešli lidé, kteří vědí, že krom toho, co společně prožijeme a přinese nám radost, je všechno malicherné a pomíjivé, on je štír jen bez jediného dne o 18 let ode mne mladší, jeho paní je koťátko, ale také moudré a cílevědomé, byl to jeden z hezčích kamínků na tom našem všednodenním náhrdelníčku.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Pospíšil | čtvrtek 30.10.2008 9:30 | karma článku: 14,89 | přečteno: 904x
  • Další články autora

Jiří Pospíšil

Můj zdejší blog mně připomíná

dráždění erotogenních zón frigidní milenky.

28.2.2009 v 9:30 | Karma: 22,18 | Přečteno: 2253x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

V žádné kuchyni

by neměla chybět myčka na nádobí, nejlépe nějaká sladká a mladá, která by na sobě měla jen zástěru a nic jiného.

27.2.2009 v 9:30 | Karma: 21,35 | Přečteno: 2781x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Byla krásná, byla milá…

Tahle slova Jiřího Suchého mě napadla, když jsem tu ženskou poprvé spatřil. Na první pohled na ní bylo všechno akorát, ale při bližším ohledání se to zvrtlo.

26.2.2009 v 9:30 | Karma: 16,96 | Přečteno: 2568x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Také si čtete na záchodě?

Na světě žijí jen dvě základní rasy lidí, žádná bílá, rudá či žlutá nebo černá plemena, jak nás učili v přírodopisu, lidstvo se dělí na dva základní druhy: Ty, co na WC čtou, a ty, co je za to srdečně nenávidí.

25.2.2009 v 9:30 | Karma: 20,17 | Přečteno: 2130x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Jsme opice chladného Boha.

Tahle věta mě napadla, když jsem četl lákání přítele k práci s hudbou na počítači. Psal tehdy: „Na počítači můžeš zkoušet komponovat třeba pro celý symfonický orchestr, nahrávat si sám klidně pětičlenný pěvecký sbor a pak si tam nastavit akustiku jako v chrámu. Dokonce si můžeš vybrat v kterém.“

24.2.2009 v 9:30 | Karma: 12,80 | Přečteno: 1511x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Ruské letouny omylem svrhly nejméně 38 bomb na vlastní území, píší i ruská média

17. května 2024  6:31

Nejméně 38 leteckých bomb svrhly ruské letouny za poslední tři měsíce na ruské a okupované území na...

Sudetští Němci pořádají třídenní sjezd. Zúčastní se český velvyslanec

17. května 2024  6:15

V bavorském Augšpurku začíná třídenní sudetoněmecký sjezd, který se krátce před volbami do...

Bakterie z vody letos zabíjí častěji, zemřelo už 23 lidí. Řada nákaz uniká

17. května 2024

Premium Kromě jiných infekcí se v Česku letos více šíří i smrtelnější legionářská nemoc, která se...

Slovensko k tragédii směřovalo dlouho, tímhle prohráli všichni, míní expert

17. května 2024

Premium Bývalý slovenský novinář a bezpečnostní expert Milan Žitný je přesvědčen, že k tragické události,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 376
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1239x
Miluje pravdu natolik, že si ji sám vymýšlí včetně citátů.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy