Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Časy jsou furt stejné, pane Dylane, jen člověk se mění

Popíši vám to nejlíp na sobě, protože nemá smysl porovnávat ani ceny tehdy a dnes, ani morálku tehdy a dnes, natož společnost tehdy a dnes. Jen sebe tehdy a dnes.

Měl jsem ve svém životě časy, v nichž jsem se nejlépe cítil, když jsem ze skříně vytáhl staré vyrezlé plavky, botasky zašlé slávy, vytahané tričko a kraťasy, z nichž mně lezla s prominutím prdel. Ale jak mně bylo zhurta a zvesela, to si dnes už ani neumím představit, kdyby tehdy ministr energetiky (tehdy ale ještě nebyla energetika vynalezena) byl věděl, co ve mně dřímá energie, rozhodně bych se nemohl volně promenovat po světě, nýbrž bych byl jat a byla by mně odčerpávána energie po megawattech nebo v čem se to zrovna tehdy měřilo.

A tak jsem po světě chodil v plastikových botách, vlastnoručně batikovaném zašlém triku a fialových kalhotách, které vznikly obarvením z obyčejných bílých pracovních, jaké nosí lékaři a pekaři. Měl jsem tehdy ještě jedny, sváteční, oranžové. A na čundry jsem jezdil v takových těch s drobnou černobílou kostičkou, co nosili řezníci. Při praní se ta mrcha látka srážela tak, že ke konci jejich života mně sahaly do půl lýtek. Takové milé pepitko to bývalo, dnes už se to asi neprodává, ale nevím jistě, nekoukal jsem.

Dnes, když se rozkývám a vyrazím na dvacetiminutovou procházku do parku, obleču a obuji si outdoorové vybavení vysokohorských cen. V mládí mně nijak nevadilo, že mě boty jaksi tlačí, netušil jsem, že ten otlak si noha zapamatuje a za třicet let tam vznikne citlivý výrůstek, který už nezhojí ani ty nejdražší boty. A když mě bolela klenba chodidla, přikládal jsem to všemu, jen ne botám. a paty jak mě bolívaly, na to raději ani nevzpomínat. Ale pak jsem se změnil, pane Dylane, jednou jsem dal na doporučení a utratil za docela obyčejné ani ne příliš vzhledné polobotky víc než za diskografii poměrně plodné kapely a ejhle! Žádná klenba, žádné paty, žádné výrůstky. Nula nula nic, jen zdravé nožky chodilky.

A tak jsem v tomhle kvalitním neokázalém zboží našel zalíbení, prostě si na dvacetiminutovou procházku parkem obuji zvenčí kožené a uvnitř goretexové boty, protože po podzimní, zimní a povánoční slevě stály stejně jako nejobyčejnější křusky tlačilky u známého ševce původem ze Zlína, nacpu se do bundy kosmické technologie, protože po dvou slevách už nestála půl rodinného rozpočtu ale částku, kterou se nerozpakují na své zboží vylepit ani místní maloměstští obchodníci u vědomí toho, že rozprášením střední třídy přišli prakticky o všechny o své zákazníky.

Ve všem, co dnes na sobě nosím, ta kvalita je mně ani ne tak potěšením zvenčí jako pocitem jistoty uvnitř i když kecal bych, že mně nedělá dobře, prohazovat se ve značkových věcech, ale ony pohříchu jsou velmi nenápadné a jejich cedulky skoro nejsou vidět. Jsou titěrné oproti řvavým symbolům firem jako jsou třeba ty dvě, co založili bratři Dasslerové po tom, co se rozhádali. Jak se jeden z nich jmenoval Adolf, zkráceně Adi a vyrobil si zkratku ze svých jmen, zatímco ten druhý si dal do znaku kočkovitou šelmu. Mé botičky nosí emblém papouška, víc vám nesmím prozradit, kodex blogera, chápete, a na kalhotách s trojitými švy nemusím mít obavy, že mně vyleze prdel jako na těch z obchodu, kde mně švy praskají jako na běžícím pásu, když se sehnu někam pod stůl, to bych musel ty gatě zrušit celé aby povolily švy, a značku vám také nemůžu říct, ale je na nich emblém klečícího chlápka s puškou.

Ale kdybych se nezměnil já, nosil bych pořád stejné modely, dnes už ne ze socialistických obchodů, nýbrž od stánkařů, kvalita však je naprosto stejná. Kvalitní zboží bylo k mání i dříve, teda za socializmu, aby bylo jasno, když jsem byl mlád, jen se muselo shánět a neleželo jako houska na krámu. Jenže já jsem se tehdy na to mohl vykašlat jako jsem se vykašlal na spoustu jiných věcí. Nesešlo mně na zdraví, na vzhledu, na kvalitě jídla, na spoustě věcí, které dnes vnímám zcela jinak.

Tehdy pochoutky a laskominky se daly koupit leckde, pamatujete obchody Eso? Dnes se dají v supermarketech nakupovat jen s nejvyšší dávkou obezřetnosti a zkušeností. Koupil jsem si v nejmenovaném velkokvelbu šišku uheráku, byla v akci a made in Hungary, kurva (s prominutím, ale to byl salám přesně korepondující s tímto citoslovcem) to byl ale šmejd, asi jako u nás není vysočina jako vysočina a šunka jako šunka, tak v Maďarsku není uherák jako uherák, asi jsme dostali uherák, který vyrobil nějaký řezník, co ještě včera učil na základce matiku, nic proti učitelům ale uherák teda neumějí, to se musí říct, řezník také neučí kvadratické rovnice, hele a ten vtip, jak se ptá manželka doktora: „Co vlastně tomu mému je?“ a on jí říká: „Milá paní, on má tu kvadratickou nemoc!“ „A proboha pane doktore, jaká to je?“ „On má chuť na druhou!“

No ale zpátky, myslíte, že je to všechno, co jsem popsal, jen změnou politického režimu? Nemyslím, to já jsem se změnil. Kdybych se nezměnil, chodím dál v šuntech, jím sajrajty a mám zkažené zuby. Tak to vidíte, pane Roberte Allene Zimmermane, kdepak doba, kdepak časy, to já jsem se změnil.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Pospíšil | úterý 6.1.2009 9:30 | karma článku: 16,18 | přečteno: 931x
  • Další články autora

Jiří Pospíšil

Můj zdejší blog mně připomíná

dráždění erotogenních zón frigidní milenky.

28.2.2009 v 9:30 | Karma: 22,18 | Přečteno: 2253x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

V žádné kuchyni

by neměla chybět myčka na nádobí, nejlépe nějaká sladká a mladá, která by na sobě měla jen zástěru a nic jiného.

27.2.2009 v 9:30 | Karma: 21,35 | Přečteno: 2781x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Byla krásná, byla milá…

Tahle slova Jiřího Suchého mě napadla, když jsem tu ženskou poprvé spatřil. Na první pohled na ní bylo všechno akorát, ale při bližším ohledání se to zvrtlo.

26.2.2009 v 9:30 | Karma: 16,96 | Přečteno: 2567x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Také si čtete na záchodě?

Na světě žijí jen dvě základní rasy lidí, žádná bílá, rudá či žlutá nebo černá plemena, jak nás učili v přírodopisu, lidstvo se dělí na dva základní druhy: Ty, co na WC čtou, a ty, co je za to srdečně nenávidí.

25.2.2009 v 9:30 | Karma: 20,17 | Přečteno: 2130x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Jsme opice chladného Boha.

Tahle věta mě napadla, když jsem četl lákání přítele k práci s hudbou na počítači. Psal tehdy: „Na počítači můžeš zkoušet komponovat třeba pro celý symfonický orchestr, nahrávat si sám klidně pětičlenný pěvecký sbor a pak si tam nastavit akustiku jako v chrámu. Dokonce si můžeš vybrat v kterém.“

24.2.2009 v 9:30 | Karma: 12,80 | Přečteno: 1511x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Publikace Nerudové jsou ostuda. Zesměšňuje všechny vědce, míní europoslanec

9. května 2024  12:08

Ekonomka a kandidátka do Evropského parlamentu za hnutí STAN Danuše Nerudová publikováním do...

Letouny F-16 budeme považovat za nosiče jaderných zbraní, varovalo Rusko

7. května 2024  14:14

Rusko bude považovat stíhačky F-16 americké výroby za nosiče jaderných zbraní bez ohledu na jejich...

Zeman označil za bezpečnostní riziko Evropskou unii v současné podobě

15. května 2024  11:17

Aktualizujeme Exprezident Miloš Zeman označil za jedno z bezpečnostních rizik Evropskou unii ve své současné...

Tragické úmrtí na ministerstvu. Zaměstnanec podle policie spáchal sebevraždu

15. května 2024  10:41,  aktualizováno 

V budově ministerstva průmyslu a obchodu bylo ve středu nalezeno tělo mrtvého muže. Mluvčí pražské...

Ruská ofenziva u Charkova zpomalila. Invazní síly budují nárazníkovou zónu

15. května 2024  9:21,  aktualizováno 

Sledujeme online Tempo ruských útočných operací v Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny zřejmě zpomalilo. Ve...

Žáci mají výsledky přijímaček na SŠ, přijato je 94 procent uchazečů

15. května 2024  7:16,  aktualizováno  10:31

V informačním systému DiPSy jsou k dispozici výsledky přijímacích zkoušek na střední školy. V...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 376
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1239x
Miluje pravdu natolik, že si ji sám vymýšlí včetně citátů.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy