Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

(Ne)řemeslnická story

Při jakémkoliv zásahu kladivem nebo vrtačkou, který se ne vždy zdaří tak, jak bylo zamýšleno, často od své paní slýchávám suché, leč pravdivé konstatování o tom: "Když si báječnou ženskou vezme nemožnej chlap." Můj táta mně zase zkouší uklidňovat a radí, abych se na to vyfláknul hned ze začátku, neboť, kdo nic nedělá nic nepos**e, což je pro mé, již tak velmi chabé ego, ještě větší podpásovka.

Nicméně nepoučen z předchozích nezdarů, jsem se rozhoupal a na nátlak osoby blízké, se pokoušel vyřešit situaci s jízdními koly, která v našem domě po jejich koupi nastala a trvala déle než rok.

Uskladňování bicyklů jsme loni přes léto moc neřešili a většinou je nechávali opřené jen tak před domem. Zřejmě bych je tam nechal klidně opřené až do teď, kdyby mi jedné krásné noci nějaký zoufalec ze schodů před domem nezcizil mé už dosti jeté a toxické kanady.

Vloni v zimě jsem proto kola schoval. Z důvodu toho, že máme docela malou zahradu s boudou na nářadí, nacpanou vším možným harampádím včetně sekačky a snowboardů až po strop, rozhodl jsem se kola uložit uvnitř v domě. Selským rozumem jsem okamžitě dospěl k závěru, který z pokojů je nejméně využívanou místností. No přece jídelna.

Krásně a vesele si tam bicykly žily svým životem skoro celý rok, až do zlomových minulých dní. Na Vánoce je stačilo pouze na chvilku přestěhovat do jiné místnosti a každý byl šťastný. Téměř každý.

Po diskusi, kterou jsem sice dle mého vnitřního názoru a přesvědčení morálně vyhrál, jsem byl mou paní "přesvědčen" k řešení.
Zakoupil jsem nástěnné závěsné háky, které po zavrtání kolmo do zdi, nejen, že kolo bez problému udrží, ale také mají minimální nároky na místo a prostor. Dohodli jsme se tedy na jejich umístění, které bylo určeno v technické místnosti v blízkosti průtokového kotle.

Důkladně jsem si před vrtáním celé místo vyměřil, připravil i zaznačil. U montáže prvního nástěnného zařízení celá akce probíhala hladce a v pohodičce. Po přitáhnutí šroubků tam hák držel jako přibytý. Měl jsem dobrý pocit. Už před tím jsem si říkal, že se nejedná o operaci mozku a přece jen už mám nějaké zkušenosti a tak. Instalaci obou háků jsem odhadoval na cca 20 minut, i proto jsem ji chtěl provést hned po snídani, ještě v pyžamových trenkách. Odpoledne jsme čekali návštěvu, tak jsem se chtěl osprchovat, oholit, převléct, prostě až všechno bude hotovo.
Začal jsem tedy vrtat i otvor pro druhý hák, ovšem v polovině požadované hloubky se vrták vzepřel a nechtěl ani o mm hlouběji. "Zřejmě tam ti blbci zedníci dali nějaký kov", řekl jsem si. Změnil jsem si tedy vrták na lepší a silnější a ono to najednou šlo.

Jenže téměř okamžitě byl slyšet neidentifikovatelný zvuk něco jako syčení a cítil jsem divný pach, který zaplavil celou místnost...
Ano, provrtal jsem trubku s přívodem plynu! Okamžitě jsem začal volat na svou paní, lépe řečeno řval. Ta chudák přiběhla za mnou se zděšením jak nejrychleji to šlo a mé propocené tričko držela svým malým hezkým ukazováčkem na provrtaném místě, odkud unikal plyn. S pobledlým obličejem se upřeně dívala ne mé "dílo", zatímco já jsem mezitím zmateně pobíhal po baráku a hledal kombinačky, kterými bych otevřel kryt k hlavnímu uzávěru plynu a plyn zavřel.

Kombinačky jsem po nějaké době našel a vyběhl jsem ven hledat hlavní uzávěr plynu. Venku pršelo a já ho nemohl najít, tak jsem tam jako blázen poletoval v tom dešti, jenom v trenkách. Ještě, že pršelo, jinak bych opět prožil před svými sousedy dalších 5 minut (ne)slávy a psychické trauma. Nakonec jsem uzávěr ale našel a plyn zavřel.

Ale bez plynu není teplá voda a bez teplé vody není koupání. Překonal jsem se a osprchoval v totálně studené vodě. Tato ledová etuda zřejmě měla za následek osvěžení mého unaveného a utrápeného mozku i myšlení a okamžitě jsem si vzpomněl, že jeden z mých sousedů je přece řemeslník podnikající v topenářsko-plynařských pracích.

Nedbal jsem ponížení, které jistě v jeho očích uvidím a s prosíkem a velkou lahví Fernetu, jsem žádal jeho pomoci. Pobavený soused ochotně, bez ohledu na to, že byl právě státní svátek, celou věc (vysekání stěny, výměnu trubky, sádrování ) napravil za cirka 30minut. Já byl rád a měl radost, že celá věc dospěla ke konci, soused z Ferneta.

Kromě toho, že nemám žádnou chuť v nejbližší době cokoliv opravovat a toho, že jsem ztratil poslední kousky sebeúcty a sebevědomí, naskýtá se nám nyní v technické místnosti krásný pohled na velmi efektně, skladně a profesionálně zavěšené bicykly.
Má paní má kromě tohoto ladného pohledu i zábavnou historku, kterou v nejbližší době, bude určitě prezentovat rodině, našim známým i kamarádům.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Michal | pátek 6.7.2012 9:59 | karma článku: 12,32 | přečteno: 916x
  • Další články autora

Jiří Michal

Život s Elizabeth

Už to bude půl roku, co jsme si pořídili Elizabeth, chlupatého člena naší rodiny. Záměrně píši, pořídili, poněvadž se mi moc nelíbí nebo řečeno zvířecí terminologií, je mi proti srsti, když si někdo pejska nebo jiného mazlíka kupuje jako věc. Domnívám se, že půl roku je již docela dlouhá doba, ale také dostatečně krátká na ohlédnutí se zpět, na všechny strasti, slasti i radosti.

10.4.2014 v 16:08 | Karma: 15,06 | Přečteno: 489x | Diskuse| Osobní

Jiří Michal

45 let poté

Včera bylo 45. výročí vpádu vojsk Varšavské smlouvy a bratrské pomoci spřátelených armád. Jedna z nejsmutnějších událostí naší novodobé historie.

22.8.2013 v 11:45 | Karma: 12,79 | Přečteno: 445x | Diskuse| Ostatní

Jiří Michal

Sparťanská (ne) stopa ve fotbalové Evropě

Prakticky nikdo nepostřehl začátek evropské fotbalové anabáze pražské Sparty a švédský BK Häcken dává letenským vale, kteří po jepičím životě balí kufry a hurá nach Prag.

26.7.2013 v 13:12 | Karma: 10,03 | Přečteno: 494x | Diskuse| Sport

Jiří Michal

Příběh těchto sluncem provoněných dní

Sluníčko Vás ráno roztomile probudí šimráním po tváři, povzdechnete si, „škoda, že není víkend“, dáte si silnou ranní kávu s pořádným kopancem kofeinu na probrání a hybaj do pracovního procesu.

18.6.2013 v 11:58 | Karma: 8,51 | Přečteno: 282x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Jiří Michal

Bylo, nebylo...

A je to tady, boží mlýny melou pomalu, ale...však víte...protikorupční útvar policie po včerejší masivní razii na nejvyšších českých úřadech, zadržel několik vlivných lidí, údajně podezřelých ze zneužití pravomoci a jiných trestných činů.

14.6.2013 v 9:32 | Karma: 6,84 | Přečteno: 236x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Fotbalový zápas se dohrál noži. Další důkaz, jak války klanů sužují Německo

14. května 2024

Premium Tam, kde kdysi přilétla nějaká ta rána pěstí, se dnes střílí. Řeč je o okresním fotbale v Německu,...

Chybí důležitý lék na astma, i kvůli ceně. Kdo koho vydírá? přou se lidé

14. května 2024

Premium Češi s astmatem, alergií či chronickou obstrukční plicní nemocí složitě shánějí lék ve spreji...

Na Ukrajině se už vykládá pomoc z amerického miliardového balíku

13. května 2024  22:27

Americká vojenská pomoc pro Ukrajinu v rámci balíku, který Kongres schválil koncem dubna, již...

Při hromadné nehodě na Karlovarsku zemřel člověk, další čtyři se zranili

13. května 2024  16:13,  aktualizováno  21:35

Vážná dopravní nehoda dvou osobních a nákladního vozidla uzavřela silnici I/6 u Čichalova na...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 28
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1078x
Neobyčejně obyčejný a obyčejně neobyčejný občan tohoto společenského zřízení.

Seznam rubrik