Nizozemsko - Amsterdam - jedním slovem - Anarchie

Nizozemsko je jednou z opravdu "svobodných" zemí, kde se neřeší spoustu věcí. Lidé si tam žijí po svém, mají svůj životní styl, svoje zvyky a hlavně si značně uvědomují, že celá jejich "svobodná" kultura, kterou lákají cizince na návštěvu, značně přispívá jejich ekonomice.






Je tu všechno poměrně drahé, ubytování pod 800,- Kč na noc na osobu je téměř nemožné. Amsterdam je proste kulturním centrem a tak si člověk musí za zdejší pobyt trošku připlatit. I když v porovnání s vyspělými evropskými zeměmi nejsou ceny nijak přemrštěné. Prostě na víkend fajn plán.







Každý vyhledává na Amsterdamu něco. Jsou tu k vidění úžasně úzké domy, stejně jako třeba v Londýně, spoustu kanálů a mostů, jako třeba ve Stockholmu, několik muzeí a zajímavých architektonických staveb, jako to v hlavních městech bývá. Potulují se tu také turisti vyhledávající místní uličky nazývané red lamps, potom také turisti vyhledávající místní Coffee Shopy, kde je k ochutnání snad úplně všechno, co v Nizozemí není zakázáno. A že toho je hodně :-)







Stejnětak jako v každém moderním hlavním městě Evropy tu jezdí City Sightseeing a to jak autobusy, tak lodě po zdejších kanálech. Je tu metro, tramvaje i autobusy, ale celé město se dá prakticky projít pěšky. Není to nijak daleko a centrum je relativně malé. Nejčastějším dopravním prostředkem je zde kolo. Všichni cyklisti tu mají naprostou přednost a zvyknout si na to, že se musím jako chodec neustále ohlížet při chůzi přes chodníky a silnice po kolech i když mám zelenou na svém semaforu pro chodce, to je zezačátku dost těžké.







Amsterdam ale není jen město, ale i spoustu parků a míst k relaxaci, kam se určitě vyplatí zajít. U parků lze potom také spatřit nejbohatší čtvrtě, kde stojí na ulici auta, kterých u nás napočítáme na prstech jen několika rukou.







V Amsterdamu jsou např. Van Gogh museum, Národní muzeum, muzeum hašiše :-), Rijksmuseum a nebo třeba Anna Frank Hause, náměstí Damm a nebo několik hlavních pěších zón v podstatě navazujících na hlavní nádraží, kde je nespočetně mnoho souvenirs obchůdků a Coffee Shopů :-)







Pokud chce tedy turista zvládnout vše co tu je i s prohlídkou a vstupem do muzeí, jistě tu může strávit třeba celý týden. Pro rychloturisty bohatě vystačí jeden víkend, kdy už chodíte vlastně pořád po stejných ulicích, jen hledáte něco jiného. Ono to je možná taky tím, že ty ulice vypadají dost často stejně a uspokojení ze spatření mostu není až tak dobré, jelikož je jich tu přes 120 a vypadají všechny dost podobně :-)







Musím říct, že ještě jedna věc mě tu mile překvapila. Jak jsem v Oslu docela nechápal význam dvou červených panáčků na jednom semaforu, tady jsem velmi ocenil odpočítávání sekund na semaforu při červené do další změny na zelenou...Dobré a smysluplné.

Celkově tedy Amsterdam beru jako zajímavou zkušenost, zvláštěpak při komunikaci s místními má člověk pocit, že žije v jiném světě. Nebo alespoň ten děda z Hotel Tamara původem z Tanzánie, ten mi přišel mimo naprosto vždycky, když jsem ho viděl :-D

Hodnocení: 7 z 10

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jiří Hošek | sobota 22.2.2014 17:19 | karma článku: 9,31 | přečteno: 886x