Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nizozemsko - Amsterdam - jedním slovem - Anarchie

Nizozemsko je jednou z opravdu "svobodných" zemí, kde se neřeší spoustu věcí. Lidé si tam žijí po svém, mají svůj životní styl, svoje zvyky a hlavně si značně uvědomují, že celá jejich "svobodná" kultura, kterou lákají cizince na návštěvu, značně přispívá jejich ekonomice.






Je tu všechno poměrně drahé, ubytování pod 800,- Kč na noc na osobu je téměř nemožné. Amsterdam je proste kulturním centrem a tak si člověk musí za zdejší pobyt trošku připlatit. I když v porovnání s vyspělými evropskými zeměmi nejsou ceny nijak přemrštěné. Prostě na víkend fajn plán.







Každý vyhledává na Amsterdamu něco. Jsou tu k vidění úžasně úzké domy, stejně jako třeba v Londýně, spoustu kanálů a mostů, jako třeba ve Stockholmu, několik muzeí a zajímavých architektonických staveb, jako to v hlavních městech bývá. Potulují se tu také turisti vyhledávající místní uličky nazývané red lamps, potom také turisti vyhledávající místní Coffee Shopy, kde je k ochutnání snad úplně všechno, co v Nizozemí není zakázáno. A že toho je hodně :-)







Stejnětak jako v každém moderním hlavním městě Evropy tu jezdí City Sightseeing a to jak autobusy, tak lodě po zdejších kanálech. Je tu metro, tramvaje i autobusy, ale celé město se dá prakticky projít pěšky. Není to nijak daleko a centrum je relativně malé. Nejčastějším dopravním prostředkem je zde kolo. Všichni cyklisti tu mají naprostou přednost a zvyknout si na to, že se musím jako chodec neustále ohlížet při chůzi přes chodníky a silnice po kolech i když mám zelenou na svém semaforu pro chodce, to je zezačátku dost těžké.







Amsterdam ale není jen město, ale i spoustu parků a míst k relaxaci, kam se určitě vyplatí zajít. U parků lze potom také spatřit nejbohatší čtvrtě, kde stojí na ulici auta, kterých u nás napočítáme na prstech jen několika rukou.







V Amsterdamu jsou např. Van Gogh museum, Národní muzeum, muzeum hašiše :-), Rijksmuseum a nebo třeba Anna Frank Hause, náměstí Damm a nebo několik hlavních pěších zón v podstatě navazujících na hlavní nádraží, kde je nespočetně mnoho souvenirs obchůdků a Coffee Shopů :-)







Pokud chce tedy turista zvládnout vše co tu je i s prohlídkou a vstupem do muzeí, jistě tu může strávit třeba celý týden. Pro rychloturisty bohatě vystačí jeden víkend, kdy už chodíte vlastně pořád po stejných ulicích, jen hledáte něco jiného. Ono to je možná taky tím, že ty ulice vypadají dost často stejně a uspokojení ze spatření mostu není až tak dobré, jelikož je jich tu přes 120 a vypadají všechny dost podobně :-)







Musím říct, že ještě jedna věc mě tu mile překvapila. Jak jsem v Oslu docela nechápal význam dvou červených panáčků na jednom semaforu, tady jsem velmi ocenil odpočítávání sekund na semaforu při červené do další změny na zelenou...Dobré a smysluplné.

Celkově tedy Amsterdam beru jako zajímavou zkušenost, zvláštěpak při komunikaci s místními má člověk pocit, že žije v jiném světě. Nebo alespoň ten děda z Hotel Tamara původem z Tanzánie, ten mi přišel mimo naprosto vždycky, když jsem ho viděl :-D

Hodnocení: 7 z 10

Autor: Jiří Hošek | sobota 22.2.2014 17:19 | karma článku: 9,31 | přečteno: 886x
  • Další články autora

Jiří Hošek

Švédsko - Stockholm - stojí za to se vrátit

Je tu červen, začíná být horko a taky já cítím, že je načase zase obrátit se na sever a uklidit do chládku. Švédsko díky znovu se opakujícím akcím na levné letenky do Stockholmu vyhrálo boj v mojí mysli a tak jsem začal plánovat a těšit se na odpočinek v jedné z nejvyspělejších zemí v Evropě. Při každé návštěvě nepřestávám být udiven, jak bezpečně se tu cítím a kolik se toho máme ještě co naučit, abychom byli alespoň na jejich úrovni.

1.6.2014 v 17:49 | Karma: 9,62 | Přečteno: 819x | Diskuse| Cestování

Jiří Hošek

Velká Británie - Londýn - stát ve státě, město gentlemanů

Londýn - město nám tak vzdálené...možná snad teď nemyslím ani geograficky, ale zejména svoji kulturou, chováním, jednáním, ale také mnohokulturností, velikostí, oblíbeností a nebo také cenama za ubytování, jídlo, zábavu, kulturu... :-)

25.5.2014 v 17:56 | Karma: 9,29 | Přečteno: 864x | Diskuse| Cestování

Jiří Hošek

Ukrajina - Kyjev - na skok k sousedům

Přílet do deštivého Kyjeva není nic moc. Vystupujeme z letiště, hledáme autobus, nacházíme zastávku za kruháčem s trabantem. Zajímavé, no proč ne. Jedem na první zastávku metra. Chytneme teda až tu druhou, ale zato hned u velkého parku a veže, na kterou se nám ale taky nepodařilo dostat. Po procházce parkem směřujeme k našemu ubytování. Metro je tu v pohodě, asi jako v Budapešti :-)

21.5.2014 v 17:51 | Karma: 8,54 | Přečteno: 803x | Diskuse| Cestování

Jiří Hošek

Turecko – přelom Evropy a Asie – a to nejen geograficky...

Turecko je samo o sobě velkou neznámou. Chce do EU ale ví, že většina země na to není připravená. Chce být Evropou, ale místo toho místní kultura a tradice tíhnou spíše k muslimským a arabským zemím. Podle mě je to spíše Asie na území Evropy. Kdo byl v Arábii, Gruzii, Azerbajdžánu, Jordánsku, atd. asi potvrdí, že jsou si s Tureckem blíže, než např. Francie nebo Anglie.

17.5.2014 v 17:50 | Karma: 10,88 | Přečteno: 671x | Diskuse| Cestování

Jiří Hošek

Mallorca - První letošní opalování!

Na tuto cestu jsem vyrážel jako vždy s nadšením, ale přesto s obavama, co se může ještě přihodit, co za průšvih to bude tentokrát. Tak nějak se mě to poslední dobou drží jako klíště :-) Nejdřív zážitky pod skokanským můstkem v Norsku, zmeškané letadlo v Lotyšsku, průšvih s ubytováním v Amsterdamu, málem okraden v metru v Barceloně, vykradené auto na Ibize...No jel jsem na tuto cestu s jistým napětím :-)

13.5.2014 v 17:47 | Karma: 6,76 | Přečteno: 546x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Mexičtí narkos už nepašují peníze, platí si šmouly. Je to legální a bez rizika

5. května 2024

Premium Vsaďte se, že nevíte, jak mexičtí narkos pašují peníze z Ameriky. Jistě, viděli jste v seriálech na...

Nová vlna podvodů. Vyluxovaným účtem to nekončí, přeprodávají se osobní data

5. května 2024

Premium Kyberzločinu dlouhodobě přibývá, v Česku se s končící lhůtou pro daňová přiznání podvodníci...

Životní prostředí v Československu patřilo k nejhorším na světě, líčí vědec

5. května 2024

Premium V roce 1989 se stal vůbec prvním ministrem životního prostředí. Profesor Bedřich Moldan patří mezi...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

  • Počet článků 51
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 816x
Neúnavný cestovatel a objevovatel neznámých míst a zemí, milovních letadel a létání, místních gastronomických specialit, kulturních tradic a lidí. Mým cílem je do 30ti let navštívit alespoň 100 zemí a přiblížit je těm, kteří nemají tu možnost anebo chuť zde na blogu a také na mé osobní stránce.