Malta - Na skok do historie

Maličký ostrov, zato s velkou historií a krásnými památkami. Ani jeho rozloha, ani jeho trošku osamocené postavení ve Středozemním moři nedokázal zabránit rozkvětu turismu a zájem o studium, který Malta v posledních letech zažila. Přestože na koupání to tu moc není, rozhodně se sem vyplatí na pár dní vypravit "na zkušenou".












Už po příletu na Maltu, kam se tedy lítá velice levně a jednoduše z Wroclavi a nebo třeba z Milána, je nejlepší a nejjednodušší možností vzít si na informacích na letišti jízdní řád a koupit si za 2,60 EUR celodenní lístek na autobus. Tím se z letiště dostanete ve výborném času opravdu kamkoliv. Je tu tak skvěle udělaná doprava včetně přestupních uzlů, že se tady navíc s pomocí této malé mapky, snad nedá ztratit. Všechno je tu kousek a hop-on-hop-off systém mi tady naprosto vyhovoval. Člověk není vázaní na nějaké parkování, předpisy, atd. Navíc teda řidiči tu jezdí opravdu jako blázni, včetně těch s autobusem.













Za návštěvu stojí určitě Valletta, kde jsou pěkné úzké městské uličky, ve kterých se dá krásně schovat před horkem. Ještě před vstupem před bránou jsou tu maličké obchůdky s relativně levnými potravinami a pitím. Po vstupu za bránu hned po pravé straně doporučuju jít do zahrady, ze které je krásný výhled na moře a protější poloostrov, velké přijíždějící výletní lodě, atd. Spletí uliček lze dojít až na konec Valletty, kde je stará citadela a muzeum. Taky pěkné výhledy na město z této strany.













Hlavní ulice Strait Street (v anglickém překladu) nás potom asi po kilometru zavede nazpět k hlavní bráně. Průvodce doporučuje vyhradit si  na tuto návštěvu 5-7 hodin, já to prošel v klidu asi za 3 hodiny, čímž ovšem v žádném případě nechci říct, že to za nic nestojí, naopak určitě sem vyrazte, za podívání to stojí.













Z Valletty se vyplatí se nechat také zavést až do Kalkary a do Smart City. Il Birgu je podobné starší městečko, s výhledy na Vallettu. Někdy jsem vystoupil a šel kousek pěšky, podél pobřeží, podél poloostrova, městem, jak mě napadlo.













Bydlel jsem ve městě Sliema, které má krásnou přímořskou kolonádu, lze tu taky jednoduše vyrazit na severní pláže ostrova. Nicméně teda opravdu pláže nic moc, přestože je tam trošku písku, tak ta rozloha pláže a ta voda v té zátoce, no nevím nevím, jak to musí vypadat v sezoně. Povinností je vyrazit také do městeček Rabat a Mdina, nejstaršími městy na Maltě. Jsou tu také krásné výhledy do okolo, v podstatě tu lze celou Maltu kontrolovat shora, přestože to žádný velký kopec není.













Odsud už nasedám na autobus směr Cirkewa na severozápadě ostrova, odkud jezdí každou chvíli trajekt na ostrov Gozo, vzdálený od Malty jen pár kilometrů. Jenom pozor na jednu věc, neplatí tu lístky na autobusy z Malty, takže je třeba koupit za 2.60 EUR nové, přestože tam jezdí úplně stejná společnost.













Po cestě se projíždí okolo opuštěného ostrůvku Comino, takže je i po cestě trajektem určitě na co se dívat. Prvním bodem na ostrově Gozo je hlavní město Ir-Rabat (Victoria), lehce projít, vyjít na pevnost v centru města, podívat do okolí a rychle na hlavní cíl ostrova Gozo - Dwejra Bay a jeho mnoha mýty opředené Azurové okno, kde je možné se potápět, projíždět loďkou, koupat a nebo jen tak procházet tento opuštěný kousek ostrova (ne tedy ovšem pro turisty).













Po přelodění nazpět na Maltu hned kousek od Cirkewy je známá Vesnice Pepka Námořníka, kde se točil jeho novodobý celovečerní film s touto slavnou postavou, tak si z toho místní udělali turistickou atrakci, jak se sluší a patří.

Víc času bohužel na prozkoumání Malty nebylo, určitě by se tu ještě pár dní navíc vydržet dalo, nicméně je čas vyrazit dál, na Korfu...

Celkové hodnocení: 7 z 10ti

Úroveň angličtiny: 9 z 10ti

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jiří Hošek | pátek 14.2.2014 17:17 | karma článku: 7,30 | přečteno: 386x