Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Maďarsko - Balaton & Budapešť - dobrý je za tři

Je pravda, že touto zemí jsem mnohokrát projížděl po cestě do jižních oblíbených destinací, ale nikdy jsem tu moc času nestrávil. O této zemi jsem vlastně nic moc nevěděl až na jejich ugro-finský jazyk, kterému se prostě nedá rozumět, jejich členství v EU a taky o forintech, kterýma se tu platí.

Nutno podotknout, že taky letecká doprava se tu dost rozmáhá, vždyť maďarská společnost Malev letos začala provozovat z Budapešti přímé lety do New Yorku pod hranicí 10 tisíc korun, teď se odsud dá velmi levně dostat do Jižní Koreje a nebo do Šanghaje. Jako třešničkou na dortu je ale Wizz air, u nás také díky letům z Prahy a Brna velmi oblíbený maďarský low-cost dopravce.

Nikdy mi však tato země k srdci nepřinesla, ono vlastně ani moc toho nemá co nabídnout. Ani moře, ani hory, ani nějaké extra památky a nebo vůbec důvod, proč se sem vydat. My jsme to měli po cestě do Rumunska, tak nakonec proč ne, třeba mě ta země nějak osloví, říkal jsem si.







Jako první jsme dorazili na Balaton, kde jsme měli v plánu se trošku vykoupat a zkusit, jaké to bylo, když se pořádali nájezdy tisíce evropanů týdně za teplou vodou a troškou odpočinku. No každopádně nám oba dny, co jsme se toulali okolo, pěkně pršelo, takže radost veliká nebyla. Koupačka ale byla, voda celkem teplá, ale fakt je pravda, že je to jenom velká kaluž. Když jsem se dostal asi tak 300 metrů od břehu a pořád jsem byl jen po kolena, tak mě to přestalo bavit a šel jsem zase zpátky na břeh.



















Dále jsme od Balatonu pokračovali zase dlouhou cestou téměř nazpět do Budapešti, kde byla v plánu prohlídka města, zase v dešti. Centrum města není moc velké, dá se v klidu projít, ale řekl bych popravde, soudě dle toho, co už jsem viděl v jiných městech, že není ani moc o co stát. Ano, sídlo parlamentu na druhé straně Dunaje, krásný dlouhý most a nebo místní baráčky, je to pěkné, ale rozhodně nic, kvůli čemu bych musel jezdit do Budapešti.

Dvě plus však přece Budapešti připisuju - dá se tu celkem dobře zaparkovat a na hlavním nádraží se dá celkem pohodlně na infu sehnat turistická mapa města zdarma.

Velké mínus ale připisuju jakýmkoliv suvenýr šopům, jinde je jich na jednom místě jako máku, tady ale sehnat pohled z Budapešti představoval skoro nadlidský výkon...

Na Balaton v dnešní době to už asi vůbec nemá smysl se vydávat v porovnání s tím, co nám můžou nabídnout termály u nás, na Slovensku a v Rakousku a Budapešť, pokud nechceme vyloženě za kulturou a do muzeí, předpokládám, že je otázkou výletu jednoho dne.

Bohužel tedy ani po této návštěvě mě Maďarsko neoslovilo, snad jen pěknýma dálnicema za přijatelný poplatek 12 EUR na 10 dní.

Hodnocení: 2 z 10ti

Úroveň angličtiny: 6 z 10ti

Autor: Jiří Hošek | čtvrtek 6.2.2014 17:14 | karma článku: 5,62 | přečteno: 634x
  • Další články autora

Jiří Hošek

Švédsko - Stockholm - stojí za to se vrátit

Je tu červen, začíná být horko a taky já cítím, že je načase zase obrátit se na sever a uklidit do chládku. Švédsko díky znovu se opakujícím akcím na levné letenky do Stockholmu vyhrálo boj v mojí mysli a tak jsem začal plánovat a těšit se na odpočinek v jedné z nejvyspělejších zemí v Evropě. Při každé návštěvě nepřestávám být udiven, jak bezpečně se tu cítím a kolik se toho máme ještě co naučit, abychom byli alespoň na jejich úrovni.

1.6.2014 v 17:49 | Karma: 9,62 | Přečteno: 819x | Diskuse| Cestování

Jiří Hošek

Velká Británie - Londýn - stát ve státě, město gentlemanů

Londýn - město nám tak vzdálené...možná snad teď nemyslím ani geograficky, ale zejména svoji kulturou, chováním, jednáním, ale také mnohokulturností, velikostí, oblíbeností a nebo také cenama za ubytování, jídlo, zábavu, kulturu... :-)

25.5.2014 v 17:56 | Karma: 9,29 | Přečteno: 864x | Diskuse| Cestování

Jiří Hošek

Ukrajina - Kyjev - na skok k sousedům

Přílet do deštivého Kyjeva není nic moc. Vystupujeme z letiště, hledáme autobus, nacházíme zastávku za kruháčem s trabantem. Zajímavé, no proč ne. Jedem na první zastávku metra. Chytneme teda až tu druhou, ale zato hned u velkého parku a veže, na kterou se nám ale taky nepodařilo dostat. Po procházce parkem směřujeme k našemu ubytování. Metro je tu v pohodě, asi jako v Budapešti :-)

21.5.2014 v 17:51 | Karma: 8,54 | Přečteno: 803x | Diskuse| Cestování

Jiří Hošek

Turecko – přelom Evropy a Asie – a to nejen geograficky...

Turecko je samo o sobě velkou neznámou. Chce do EU ale ví, že většina země na to není připravená. Chce být Evropou, ale místo toho místní kultura a tradice tíhnou spíše k muslimským a arabským zemím. Podle mě je to spíše Asie na území Evropy. Kdo byl v Arábii, Gruzii, Azerbajdžánu, Jordánsku, atd. asi potvrdí, že jsou si s Tureckem blíže, než např. Francie nebo Anglie.

17.5.2014 v 17:50 | Karma: 10,88 | Přečteno: 671x | Diskuse| Cestování

Jiří Hošek

Mallorca - První letošní opalování!

Na tuto cestu jsem vyrážel jako vždy s nadšením, ale přesto s obavama, co se může ještě přihodit, co za průšvih to bude tentokrát. Tak nějak se mě to poslední dobou drží jako klíště :-) Nejdřív zážitky pod skokanským můstkem v Norsku, zmeškané letadlo v Lotyšsku, průšvih s ubytováním v Amsterdamu, málem okraden v metru v Barceloně, vykradené auto na Ibize...No jel jsem na tuto cestu s jistým napětím :-)

13.5.2014 v 17:47 | Karma: 6,76 | Přečteno: 546x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Projekt Východní štít. Polsko na hranicích postaví opevnění za miliardy

18. května 2024  17:48

Polsko investuje deset miliard zlotých (asi 58 miliard Kč) do zvýšení bezpečnosti své hranice s...

Kdysi ji voda nezajímala, teď jí chybí. Francii dráždí hráz Ženevského jezera

18. května 2024  17:07

Švýcarsko nemá o vodu nouzi. Jeho sousedé však ano. Francie, kterou loni zasáhla extrémní sucha, se...

Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

18. května 2024  16:55

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...

Rakouská policie překazila útok 14leté islamistky, chtěla použít nůž a sekeru

18. května 2024  16:46

Rakouská policie oznámila, že překazila teroristický útok nožem ve Štýrském Hradci, který plánovala...

  • Počet článků 51
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 816x
Neúnavný cestovatel a objevovatel neznámých míst a zemí, milovních letadel a létání, místních gastronomických specialit, kulturních tradic a lidí. Mým cílem je do 30ti let navštívit alespoň 100 zemí a přiblížit je těm, kteří nemají tu možnost anebo chuť zde na blogu a také na mé osobní stránce.