Lucembursko - Lucemburk - Malej, ale šikovnej

Maličká země s necelými 500 tisicí obyvateli v západní Evropě, ne příliš jednoduše dostupná letecky. Jak se tedy dostat a okusit i tuto drobnou, ale přesto velmi doporučovanou a bohatou zemi s důležitými institucemi Evropské Unie, resp. hlavní město Lucemburk, s mnoha doporučením k návštěvě a více, než 100 mosty s nádhernými pohledy? Všechno začalo samozřejmě myšlenkou na nějakou levnou letenku, ale jak to jen skloubit...












Zase tak složité to nebylo. Jednoho dne při pravidelném "brouzdání" po levných letenkách mě do očí praštila nabídka čím dál oblíbenějšího Kypru za velmi laskavou cenu okolo 1.000 Kč se všemi poplatky. Samozřejmě jsou i levnější letenky (jako nedávno třeba Boloňa za 18 Kč a nebo za tu samou cenu Oslo apod.), ale na Kypr ještě není tak snadné se dostat a hlavně ne případně přímým letem. Jedinou závadou byl odlet s Düsseldorfu Weeze, což je letiště na samotných hranicích s Nizozemím. Za normálních okolností už bych hledal s Wizz air letenku z Brna a nebo Prahy do Eindhovenu, což je letiště necelých 40 km daleko, ale napadlo mě něco šílenějšího - projet se autem právě přes Lucemburk a dát si tu jednodenní prohlídku městem. Jak krásně to lze skloubit, že? (Ono ten nápad jet tam 1300 km a zpět 1100 km se mi nejdřív bláznivý nezdál, nicméně je nutné zvážit, zda jsou toho všichni v autě přítomní schopni a zda se to vlastně při dnešních cenách letenek za 128 Kč do Eindhovenu vyplatí).













Nicméně zastávka v údajně nejbohatší zemi Evropy určitě stojí za to. Při našem městském "rychlocestování" (nemáme příliš rádi dlouhé a vyčerpávající pobyty ve městech) jeden den na Lucemburk byl akorát. Auto jsme nechali na odstavném parkovišti po příjezdu z dálnice kousek od města, okdud za 1,5 EUR jel městský autobus asi 20 minut do centra. Vystoupili jsme pár zastávek za autobusovou stanicíc a vydali se bez jakékoliv mapky do centra (někam). Ono se tady ale asi ztratit nedá. Nejdřív jsme šli po smyslech, pak po značkách a za pár desítek minut jsme byli u centra, odkud šlo vidět na mosty, dolů do krásného parku a taky na všudypřítomné vlajky Lucemburska.













Lucemburk je také velmi staré město, kde je dodnes vidět zbytek městského opevnění, krásné památky a upravené parky, kde jsou i záchody zdarma a výborná pitná voda z kohoutku. Díky, hodilo se to ;-) Nicméně opravdu na pouhé projití města i se zastávkou nám stačilo půl dne, usoudili jsme, že je to pěkné a klidné městečko, které stojí za to doporučit, a jeli jsme dál, přes část Belgie, zpět do Německa, až do Düsseldorfu.







Viděli jsme jen hlavní město, ale i při projíždění vypadala země pěkně, četl jsem v nějakých trip reportech také o dalších místech, krásných hradech a opevněních na odlehlejších místech, tak třeba někdy, až bude víc času.

Hodnocení: 7 z 10ti

Úroveň angličtiny: 10 z 10ti (aneb s kým jsme se bavili, ten uměl, včetně řidiče autobusu)

Autor: Jiří Hošek | středa 29.1.2014 17:13 | karma článku: 10,08 | přečteno: 540x