Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Lucembursko - Lucemburk - Malej, ale šikovnej

Maličká země s necelými 500 tisicí obyvateli v západní Evropě, ne příliš jednoduše dostupná letecky. Jak se tedy dostat a okusit i tuto drobnou, ale přesto velmi doporučovanou a bohatou zemi s důležitými institucemi Evropské Unie, resp. hlavní město Lucemburk, s mnoha doporučením k návštěvě a více, než 100 mosty s nádhernými pohledy? Všechno začalo samozřejmě myšlenkou na nějakou levnou letenku, ale jak to jen skloubit...












Zase tak složité to nebylo. Jednoho dne při pravidelném "brouzdání" po levných letenkách mě do očí praštila nabídka čím dál oblíbenějšího Kypru za velmi laskavou cenu okolo 1.000 Kč se všemi poplatky. Samozřejmě jsou i levnější letenky (jako nedávno třeba Boloňa za 18 Kč a nebo za tu samou cenu Oslo apod.), ale na Kypr ještě není tak snadné se dostat a hlavně ne případně přímým letem. Jedinou závadou byl odlet s Düsseldorfu Weeze, což je letiště na samotných hranicích s Nizozemím. Za normálních okolností už bych hledal s Wizz air letenku z Brna a nebo Prahy do Eindhovenu, což je letiště necelých 40 km daleko, ale napadlo mě něco šílenějšího - projet se autem právě přes Lucemburk a dát si tu jednodenní prohlídku městem. Jak krásně to lze skloubit, že? (Ono ten nápad jet tam 1300 km a zpět 1100 km se mi nejdřív bláznivý nezdál, nicméně je nutné zvážit, zda jsou toho všichni v autě přítomní schopni a zda se to vlastně při dnešních cenách letenek za 128 Kč do Eindhovenu vyplatí).













Nicméně zastávka v údajně nejbohatší zemi Evropy určitě stojí za to. Při našem městském "rychlocestování" (nemáme příliš rádi dlouhé a vyčerpávající pobyty ve městech) jeden den na Lucemburk byl akorát. Auto jsme nechali na odstavném parkovišti po příjezdu z dálnice kousek od města, okdud za 1,5 EUR jel městský autobus asi 20 minut do centra. Vystoupili jsme pár zastávek za autobusovou stanicíc a vydali se bez jakékoliv mapky do centra (někam). Ono se tady ale asi ztratit nedá. Nejdřív jsme šli po smyslech, pak po značkách a za pár desítek minut jsme byli u centra, odkud šlo vidět na mosty, dolů do krásného parku a taky na všudypřítomné vlajky Lucemburska.













Lucemburk je také velmi staré město, kde je dodnes vidět zbytek městského opevnění, krásné památky a upravené parky, kde jsou i záchody zdarma a výborná pitná voda z kohoutku. Díky, hodilo se to ;-) Nicméně opravdu na pouhé projití města i se zastávkou nám stačilo půl dne, usoudili jsme, že je to pěkné a klidné městečko, které stojí za to doporučit, a jeli jsme dál, přes část Belgie, zpět do Německa, až do Düsseldorfu.







Viděli jsme jen hlavní město, ale i při projíždění vypadala země pěkně, četl jsem v nějakých trip reportech také o dalších místech, krásných hradech a opevněních na odlehlejších místech, tak třeba někdy, až bude víc času.

Hodnocení: 7 z 10ti

Úroveň angličtiny: 10 z 10ti (aneb s kým jsme se bavili, ten uměl, včetně řidiče autobusu)

Autor: Jiří Hošek | středa 29.1.2014 17:13 | karma článku: 10,08 | přečteno: 540x
  • Další články autora

Jiří Hošek

Švédsko - Stockholm - stojí za to se vrátit

Je tu červen, začíná být horko a taky já cítím, že je načase zase obrátit se na sever a uklidit do chládku. Švédsko díky znovu se opakujícím akcím na levné letenky do Stockholmu vyhrálo boj v mojí mysli a tak jsem začal plánovat a těšit se na odpočinek v jedné z nejvyspělejších zemí v Evropě. Při každé návštěvě nepřestávám být udiven, jak bezpečně se tu cítím a kolik se toho máme ještě co naučit, abychom byli alespoň na jejich úrovni.

1.6.2014 v 17:49 | Karma: 9,62 | Přečteno: 819x | Diskuse| Cestování

Jiří Hošek

Velká Británie - Londýn - stát ve státě, město gentlemanů

Londýn - město nám tak vzdálené...možná snad teď nemyslím ani geograficky, ale zejména svoji kulturou, chováním, jednáním, ale také mnohokulturností, velikostí, oblíbeností a nebo také cenama za ubytování, jídlo, zábavu, kulturu... :-)

25.5.2014 v 17:56 | Karma: 9,29 | Přečteno: 864x | Diskuse| Cestování

Jiří Hošek

Ukrajina - Kyjev - na skok k sousedům

Přílet do deštivého Kyjeva není nic moc. Vystupujeme z letiště, hledáme autobus, nacházíme zastávku za kruháčem s trabantem. Zajímavé, no proč ne. Jedem na první zastávku metra. Chytneme teda až tu druhou, ale zato hned u velkého parku a veže, na kterou se nám ale taky nepodařilo dostat. Po procházce parkem směřujeme k našemu ubytování. Metro je tu v pohodě, asi jako v Budapešti :-)

21.5.2014 v 17:51 | Karma: 8,54 | Přečteno: 803x | Diskuse| Cestování

Jiří Hošek

Turecko – přelom Evropy a Asie – a to nejen geograficky...

Turecko je samo o sobě velkou neznámou. Chce do EU ale ví, že většina země na to není připravená. Chce být Evropou, ale místo toho místní kultura a tradice tíhnou spíše k muslimským a arabským zemím. Podle mě je to spíše Asie na území Evropy. Kdo byl v Arábii, Gruzii, Azerbajdžánu, Jordánsku, atd. asi potvrdí, že jsou si s Tureckem blíže, než např. Francie nebo Anglie.

17.5.2014 v 17:50 | Karma: 10,88 | Přečteno: 671x | Diskuse| Cestování

Jiří Hošek

Mallorca - První letošní opalování!

Na tuto cestu jsem vyrážel jako vždy s nadšením, ale přesto s obavama, co se může ještě přihodit, co za průšvih to bude tentokrát. Tak nějak se mě to poslední dobou drží jako klíště :-) Nejdřív zážitky pod skokanským můstkem v Norsku, zmeškané letadlo v Lotyšsku, průšvih s ubytováním v Amsterdamu, málem okraden v metru v Barceloně, vykradené auto na Ibize...No jel jsem na tuto cestu s jistým napětím :-)

13.5.2014 v 17:47 | Karma: 6,76 | Přečteno: 547x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Zákon proti úhynu ryb. Všechny trubky svedené do řek se budou zapisovat

2. června 2024

Premium Rybáři si všimnou úhynu ryb v řece. Hasiči, zatímco havárii likvidují, na webové aplikaci vidí,...

Náš Den D. Jak se Čechoslováci v srdci Francie postavili divizi SS

2. června 2024

Premium Byla to nerovná bitva. Proti hrstce partyzánů stála elitní německá divize SS Das Reich na tancích...

Australský stát jmenoval tajemníka pro „pro změnu chování mužů“

1. června 2024  20:18

Guvernérka australského státu Viktoria Jacinta Allanová jmenovala poslance Tima Richardsona jako...

Papež se sešel s Čaputovou a matkami dívek, co zemřely při nehodě autobusu

1. června 2024  20:09

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se v sobotu setkala ve Vatikánu s papežem Františkem. Na...

  • Počet článků 51
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 816x
Neúnavný cestovatel a objevovatel neznámých míst a zemí, milovních letadel a létání, místních gastronomických specialit, kulturních tradic a lidí. Mým cílem je do 30ti let navštívit alespoň 100 zemí a přiblížit je těm, kteří nemají tu možnost anebo chuť zde na blogu a také na mé osobní stránce.