Estonsko - Tallin - pokračování severské trilogie

Město Tallin bylo v roce 2012 vyhlášeno jako Evropské město kultury, tak jsem na něj byl velmi zvědavý. Očekával jsem mírnou podobnost s ostatními okolními státy jako Litva a Lotyšsko, kde se mi celkem líbilo, tak jsem se nemohl dočkat, až to porovnám na vlastní kůži Bohužel jsem měl asi zase velká očekávání a proto jsem nakonec nebyl z tohoto města tak nadšený, jako bych mohl být zřejmě při absolutní neznalosti.












Musím ale říct, že ten kousíček historického centra, které tu mají (asi tak stejné, jako v Brně), je pěkný a zachovalý, opravdu z něj dýchá kus historie. Řekl bych, že ze čtveřice Helsinki, Riga, Tallin, Vilnius, je to přecejen asi nejhezčí historické centrum. Jeho poloha je příhodná i právě pro cestující přijíždějící z Finska, protože leží nedaleko od přístavu a je už odtud pěkně vidět, takže člověk se ani nemusí hledat.



















Po historickém centru stojí za to se jen tak procházet a nasávat tu atmosféru. Vše tu působí opravdu velmi hezky a pozitivně, je to prostě kus historie. Jsou tu zachované jak domy, náměstí, je tu spoustu kostelů jak pravoslavných, tak katolických, několik muzeí, i kanceláře pro velvyslanectví cizích států si tu našla svoje místa v překrásných budovách.

 













V centru historického centra jsou tu také turistické informace, kdyby někdo zapomněl sebrat u východu z trajektu mapu, případně chtěl nějakou radu či suvenýry. Na náměstí jsou všude kavárničky a restaurace. Určitě doporučuju návštěvu (a hlavně koupi suvenýru) v muzeu marcipánu, kde je popsaná jak historie marcipánu, který původně sloužil jen v medicíně, ale také postup při výrobě, demonstrace výroby a zpracování marcipánu a také pult s nejrůznějšími marcipánovými výrobky.













Jeden z kostelů má u sebe také vysokou věž, kam je možné za symbolické vstupné vystoupat. Je to ale fuška, spoustu schodů, málo místa, když se tu sejde víc lidí proti sobě, může to být problém. Zvláště pro ty objemnější a nebo pro ty, co mají strach z výšek nebo uzavřených prostor. Ale pohled na město je odsud jedinečný. Včetně přístavu a širšího města okolo, které se však už ničím zvláštním nevyjímá. Není hezké, ani škaredé.













Pohledy na radniční náměstí, okolní kostely a drobné historické budovy jsou však opravdu krásné.













Takže abych napravil moje úvodní pesimistické tvrzení o Tallinu, je to krásné město. Tedy co se historického centra týče. Zbytek města není ani škaredý, ani ničím skvostný, ale mají tu alespoň relativně levno na naše poměry. A navíc už se tu člověk domluví i dočte rusky, což je ta pravá krása :-)

Celkové hodnocení: 7 z 10ti

Úroveň angličtiny: 8 z 10ti

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jiří Hošek | středa 25.12.2013 16:25 | karma článku: 7,85 | přečteno: 480x