Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Belgie - Brusel - tak se ukaž, Evropská Unie!

Na závěr tohoto okruhu Švédsko, Irsko, Belgie (město, příroda, vzdělání) přišla na řadu také troška nových poznatků ve formě institucí Evropské Unie, seznámení s prací Evropského Parlamentu na jeho prohlídce a také samozřejmě zvědavost, co zvolení Bruselu jako hlavního sídla EU udělala s tímto městem, zemí a kulturou. A jak to dopadlo?

Musím říct, že už po vystoupení z letadla na letišti Charleroi a dojezdu autobusem do tohoto města jsem byl zděšen a zhnusen. Už na internetu jsem četl mnoho příspěvků, že toto město je tak trošku skládka a že chodit tu po setmění by se opravdu nemělo. Někde to nazývali Bronx střední evropy. No odsud opravdu raději rychle pryč, ono tu taky nic není.

Po cca hodinové cestě do města Bruselu autobusem (lze z letiště jet přímým autobusem taky do Lucemburku, ale to až příště), narazíte na obrovské nádraží zvané Midi-centrale. V této relativně okrajové části města je opravdu nepořádek, smrad, zajímaví lidé a není tu nic pěkného k vidění. Už jsem se začal děsit, co ta Belgie je vlastně zač. Oni jsou opravdu takoví, nemají popelnice, tak dávají vše do plastových pytlů, které nejbližší bezdomovec a nebo pes rozhrabou po celé ulici, kde to pak celý den leží a smrdí. Krásná vizitka nazačátek pobytu.







Už po cestě z nádraží k centru města, kde jsme ostatně měli i bydlení, jsme narazili na Justiční palác, který vypadal opravdu honosně, dokonce někde v průvodci psali, že je to jedna z největších podobných staveb v Evropě. Za ním je pěkný rozhled na město, jde odsud vidět i dost vzdálené Atomium.







V centru města na náměstí je spoustu obchodů se suvenýry (ne jako v Budapešti a nebo Bukurešti), obchůdků s typickou Belgickou čokoládou, ale i restaurací a hospůdek. Řekl bych, že se tu snad nedá ani ztratit, je tu všechno tak blízko po ruce, že chození prstem po mapě je skoro stejně rychlé. Určitě se to dá v pohodě celé projít za jeden den, pokud člověk nepotřebuje vyloženě někam do muzea na několik hodin.







Kousek od centra a vedle velkého parku je taky královský palác. Nedá se ale nijak jít dovnitř, tak jsme ho jen drze vyfotili a šli zase dál. Po levé ruce se stačí napojit na jednu silnici, která po cca půl kilometru skončí přímo u institucí EU. Je tu Evropský parlament, sídlo Evropské Komise a další budovy pro další organizace a složky EU, jako např. budova Rady pro regionální rozvoj, aj.













Prohlídky Evropského parlamentu jsou možné vždy v pondělí a ve středu v 10 a v 15 hodin. Jinak je to jen na objednání skupin. Trošku mě zklamalo, že nás vlastně vzali jen do 2 místností, tedy resp. po foyer u vstupu na schodiště s výhledem na obří monument znázorňující Evropskou Unii, který je složen z několika tisíc kousků, z nichž se žádný vzájemně nedotýká více, než jednou částí. Jakmile se pohne jedna část, pohnou se všechny a celý tvar se naprosto změní. Výhodou ale bylo, že nám dali multimediální přehrávače s displejem, kde jsou v jazycích všech členských států EU nahrány povídání k této instituci, její funkce, zástupci, procesy schvalování, atd.







 







Po procházce centrem města a evropských institucí přišla na řadu ještě jedna důležitá památka v Bruselu - Atomium - zvláštní vyhlídka na město, která je stvořena jako několik atomových kuliček. Atomium stejně jako park MiniEurope leží na zdejším výstavišti. Výtah do atomia za 8 EUR mě až tak nezaujal, zato jsme si vybrali návštěvu za 12,5 EURa do MiniEurope parku, kde jsou ukázány všechny státy EU a jsou zde miniatury jejich zvláštností, památek a nebo chlouby. Mnohé věci jsou pohyblivé a interaktivní po kliknutí na tlačítko u dané atrapy. Např. začne hrát hymna dané země, hasiči stříkat vodu, delfíni skákat na hladinu, sopka Etna chrčet a chrlit lávu...



















No musím říct, že tato zastávka byla dobrá volba, nebýt velkého pařáku, užili bychom si ji ještě lépe. Každopádně myslím, že to stálo zato, jen Česko a Slovensko teda moc nezaujalo a myslím, že o nás mohli ukázat daleko více a daleko zajímavější věci.

Každopádně centrum města a 16 zastávek metrem vzdálené atomium mi opět trošku zvedlo mínění o Bruselu a nakonec to nebylo tak hrozné, jak to zezačátku vypadalo. Myslím, že nová přímá linka Wizzairu z Prahy mnoho lidí jistě zaujme.

Hodnocení: 7 z 10ti

Úroveň angličtiny: 8 z 10ti

Autor: Jiří Hošek | neděle 22.12.2013 17:02 | karma článku: 8,93 | přečteno: 841x
  • Další články autora

Jiří Hošek

Švédsko - Stockholm - stojí za to se vrátit

Je tu červen, začíná být horko a taky já cítím, že je načase zase obrátit se na sever a uklidit do chládku. Švédsko díky znovu se opakujícím akcím na levné letenky do Stockholmu vyhrálo boj v mojí mysli a tak jsem začal plánovat a těšit se na odpočinek v jedné z nejvyspělejších zemí v Evropě. Při každé návštěvě nepřestávám být udiven, jak bezpečně se tu cítím a kolik se toho máme ještě co naučit, abychom byli alespoň na jejich úrovni.

1.6.2014 v 17:49 | Karma: 9,62 | Přečteno: 819x | Diskuse| Cestování

Jiří Hošek

Velká Británie - Londýn - stát ve státě, město gentlemanů

Londýn - město nám tak vzdálené...možná snad teď nemyslím ani geograficky, ale zejména svoji kulturou, chováním, jednáním, ale také mnohokulturností, velikostí, oblíbeností a nebo také cenama za ubytování, jídlo, zábavu, kulturu... :-)

25.5.2014 v 17:56 | Karma: 9,29 | Přečteno: 864x | Diskuse| Cestování

Jiří Hošek

Ukrajina - Kyjev - na skok k sousedům

Přílet do deštivého Kyjeva není nic moc. Vystupujeme z letiště, hledáme autobus, nacházíme zastávku za kruháčem s trabantem. Zajímavé, no proč ne. Jedem na první zastávku metra. Chytneme teda až tu druhou, ale zato hned u velkého parku a veže, na kterou se nám ale taky nepodařilo dostat. Po procházce parkem směřujeme k našemu ubytování. Metro je tu v pohodě, asi jako v Budapešti :-)

21.5.2014 v 17:51 | Karma: 8,54 | Přečteno: 803x | Diskuse| Cestování

Jiří Hošek

Turecko – přelom Evropy a Asie – a to nejen geograficky...

Turecko je samo o sobě velkou neznámou. Chce do EU ale ví, že většina země na to není připravená. Chce být Evropou, ale místo toho místní kultura a tradice tíhnou spíše k muslimským a arabským zemím. Podle mě je to spíše Asie na území Evropy. Kdo byl v Arábii, Gruzii, Azerbajdžánu, Jordánsku, atd. asi potvrdí, že jsou si s Tureckem blíže, než např. Francie nebo Anglie.

17.5.2014 v 17:50 | Karma: 10,88 | Přečteno: 671x | Diskuse| Cestování

Jiří Hošek

Mallorca - První letošní opalování!

Na tuto cestu jsem vyrážel jako vždy s nadšením, ale přesto s obavama, co se může ještě přihodit, co za průšvih to bude tentokrát. Tak nějak se mě to poslední dobou drží jako klíště :-) Nejdřív zážitky pod skokanským můstkem v Norsku, zmeškané letadlo v Lotyšsku, průšvih s ubytováním v Amsterdamu, málem okraden v metru v Barceloně, vykradené auto na Ibize...No jel jsem na tuto cestu s jistým napětím :-)

13.5.2014 v 17:47 | Karma: 6,76 | Přečteno: 546x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Projekt Východní štít. Polsko na hranicích postaví opevnění za miliardy

18. května 2024  17:48

Polsko investuje deset miliard zlotých (asi 58 miliard Kč) do zvýšení bezpečnosti své hranice s...

Kdysi ji voda nezajímala, teď jí chybí. Francii dráždí hráz Ženevského jezera

18. května 2024  17:07

Švýcarsko nemá o vodu nouzi. Jeho sousedé však ano. Francie, kterou loni zasáhla extrémní sucha, se...

Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

18. května 2024  16:55

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...

Rakouská policie překazila útok 14leté islamistky, chtěla použít nůž a sekeru

18. května 2024  16:46

Rakouská policie oznámila, že překazila teroristický útok nožem ve Štýrském Hradci, který plánovala...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 51
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 816x
Neúnavný cestovatel a objevovatel neznámých míst a zemí, milovních letadel a létání, místních gastronomických specialit, kulturních tradic a lidí. Mým cílem je do 30ti let navštívit alespoň 100 zemí a přiblížit je těm, kteří nemají tu možnost anebo chuť zde na blogu a také na mé osobní stránce.