Základ křesťanství

Křesťanství neřeklo své poslední slovo Pochopení těchto slov by dalo na velice dlouhý článek, proto ve stručnosti. Pochopení křesťanství vždy stálo na chápání Boha lidmi. V dnešní době se však tento termín posouvá do míst, které mu

Křesťanství neřeklo své poslední slovo
Pochopení těchto slov by dalo na velice dlouhý článek, proto ve stručnosti. Pochopení křesťanství vždy stálo na chápání Boha lidmi. V dnešní době se však tento termín posouvá do míst, které mu není vyhrazeno a křesťanství tak upadá. K pochopení celé situace bych uvedl, že Bůh miluje vše pořád stejně, jen lidem se zdá, že právě jim je ukřivděno. Přitom toto nepochopení vzniká tím, že Bůh se snaží, ale lidé propadli pasivitě a materialismu jako novému náboženství. Tímto bych začal. K pochopení situace přispěje určitě i to, pokud řeknu, že lidé došli na konec se svým chtěním, protože se nedá pokračovat stejně a pořád dál jako doposud. Chtění člověka bude muset být omezeno na míru, která nebude ohrožovat samu podstatu přírody ani světa. K pochopení uvedu příklad, nedá se těžit vše jako doposud, protože země má jen omezené zdroje, všichni to vědí, přesto jednají tak, jakoby vše bylo v neomezené míře.

Kde udělalo křesťanství chybu, že se dostalo na okraj společnosti
K pochopení je dobré poznat pravdu. Tou pravdou je poznání, že člověk je nádoba, která se plní tím co určí Bůh jako dobré. Pokud se nádoba plní věcmi, které nemají s člověkem co společného, třeba jako nyní materialismus, bude tomu odpovídat i kvalita člověka. Křesťanství udělalo chybu v tom, že nedalo na rozvoj svého zdroje a nechalo jej postupem času otupit jako něco co nepotřebuje žádnou péči a vystačí si s dogmatismem po celou dobu existence. Toto byla chyba. Dogma se mělo dávno opustit a následovat by mělo poznání pravdy, která pramení z míst člověku přístupných a ta místa by měla být určující měrou člověka, který hledá. Přitom i křesťané hledají, je to celý proces hledání a chtění, který určuje co je dobré a co ne. Při tomto procesu se člověk naučí poznávat co je dobré a co ne. Pak musí následovat i poznání ze stromu dobrého a zlého, které určuje křesťanům jejich míru pochopení Boha. Tou to mírou pochopení je sám princip chápaní Boha.
---

Autor: Jiří Herblich | čtvrtek 7.4.2022 12:15 | karma článku: 5,41 | přečteno: 140x